Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 11 (5218)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Remember, la Putna

„Fără Mihai Eminescu am fi fost săraci, foarte săraci”

În zilele de 13 şi 14 ianuarie 2013, Consiliul Judeţean Suceava, prin Centrul Cultural Bucovina şi Societatea Scriitorilor Bucovineni, în colaborare cu Colegiul Naţional „Petru Muşat”, Biblioteca Bucovinei „I.G.Sbiera”, Primăria Comunei Şerbăuţi şi Mânăstirea Putna, a organizat cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Literar „Mihai Eminescu”.

Pe 14 ianuarie, participanții au ajuns la Mănăstirea Putna, popas de suflet al lui Eminescu. Un sobor de preoți ai mănăstirii a slujit parastasul pentru cel căruia obștea îi păstrează până astăzi o recunoștință adâncă, pentru modul în care a înțeles rostul acestei mănăstiri ctitorite de Sfântul Ștefan cel Mare și pentru cât l-a iubit pe domnul Moldovei.

Iată un fragment din cuvântul Părintelui Stareț al Putnei, Arhim. Melchisedec Velnic, de după parastas: „A ne cinsti înaintașii este o datorie a noastră, a tuturor; atunci când ne vom uita înaintașii va fi greu. Mihai Eminescu s-a așezat la rădăcina spiritualității și a culturii noastre românești. Fără Mihai Eminescu am fi fost săraci, foarte săraci. Cred că el a cunoscut cel mai bine limba noastră și el ne-a dat ce a fost mai bun și mai sfânt, tot ce a putut să plămădească și a avut el sădit de la părinții săi. Ne-a dăruit nouă și urmașilor. Român cu adevărat este acela care se apleacă spre valorile sale naționale. Român cu adevărat este acela care își cinstește înaintașii. Român cu adevărat este acela care își aduce aminte cu recunoștință și respect. Ei bine, cred că noi românii, față de Mihai Eminescu, nu se cuvine să avem nimic altceva decât recunoștință și respect.”

Apoi, participanții au mers în incinta mănăstiri, lângă statuia lui Eminescu sculptată de Oscar Han. Aici au fost decernate premiile festivalului. Premiul de excelență Mihai Eminescu pentru cea mai bună carte de exegeză eminesciană a fost acordat domnului prof. univ. dr. Cornel Munteanu, pentru volumul „Eminescu. Polimorfismul operei”, apărut la editura Universităţii Jagiellone, Cracovia, Polonia, în 2012. Un Premiu special Mihai Eminescu a fost atribuit profesorului Ioan Țicalo din Râșca, pentru cartea „Dor... în concepția lui Mihai Eminescu”, editura Biblioteca Mioriţei, Câmpulung Moldovenesc.

După laudatio și răspunsurile câștigătorilor, a urmat un recital artistic susținut de către membrii de acum 30 de ani ai cenaclului „Mihai Eminescu”, al școlii „Sfântul Ștefan cel Mare” din Putna, condus de directorul școlii, domnul Mircea Aanei. Ultimul popas la Putna a fost la mormântul maicii Benedicta - acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga, cea care l-a iubit profund pe Eminescu, deslușind în el mai mult decât un geniu, și anume un vas ales al lui Dumnezeu, dăruit poporului nostru într-un moment când era nevoie de o minte limpede, conștientă de unde vine și prin ce se poate împlini acest popor.

(A consemnat ieromonah Dosoftei DIJMĂRESCU)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Fără Mihai Eminescu am fi fost săraci, foarte săraci”.
 Vizualizări articol: 1087 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Fără Mihai Eminescu am fi fost săraci, foarte săraci”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei