Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 28 nov 2012 - Anul XVII, nr. 279 (5184)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Reţete de post

Halva de griş

Ingrediente:

- 750 ml. apă (3 pahare cu apă)
- 400 g. zahăr (2 pahare umplute pe trei sferturi)
- 250 g. griş (1 pahar plin)
- 160-180 g. nuci sau migdale (1 pahar cu vârf)
- 200 g. margarină sau ulei (1 pahar)
- 10 ml. esenţă de migdale (2 linguri)
- scorţişoară

Mod de preparare:

Se pun zahărul şi apa la fiert, la foc mic, şi se amestecă din când în când. Se lasă până capătă consistenţa de sirop (timp de cca. 20 de minute). Se înfierbântă margarina într-o tigaie şi când s-a topit se adaugă grişul, puţin câte puţin, amestecând cu o lingură de lemn. După ce s-au omogenizat, se adaugă siropul fierbinte. Nu tot deodată, ci treptat. Se adaugă apoi nuca măcinată (sau tocată cu cuţitul, dacă vreţi ca halvaua să fie mai crocantă) şi esenţa de migdale. Se amestecă până se observă că halvaua se desprinde de pe pereţii tigăii. Se ia de pe foc, se acoperă cu un prosop şi se lasă să se umfle grişul. Se scot cu o lingură porţii mici pe farfurie (eu am folosit “cupa” de îngheţată pentru asta). Se lasă să se răcească şi se presară cu scorţişoară.

 

Varză dulce la cuptor

Ingrediente:

- 1 varză dulce potrivită (cca. 1 kg.)
- 1 lingură (rasă) sare grunjoasă
- 4-5 linguri ulei
- 2 cepe uscate sau 3 cepe verzi
- 2-3 căţei usturoi
- 1 ardei gras
- 6-8 boabe de piper
- 1 linguriţă zahăr (opţional)
- 4 roşii potrivite sau bulion
- 1 linguriţă boia dulce
- o legătură mărar proaspăt
- 1 foaie de dafin sau cimbru

Mod de preparare:

Se taie varza fideluţă (după ce s-a scos cotorul), se sărează şi se frământă bine cu mâinile până se înmoaie. Nu ca la cozonac, ci mai degrabă în joacă şi nu mai mult de 1 minut.

Ceapa se toacă mărunt (dacă folosiţi ceapa verde, tăiaţi-o în inele subţiri). Se stoarce varza şi se amestecă cu ceapă.

Se toarnă apoi amestecul într-o tavă încăpătoare, împreună cu usturoiul trecut prin presă, ardeiul tăiat în 4 sau 8 bucăţi (se va “topi” într-un final, deci nu prea are importanţă cum îl tăiaţi) şi roşiile tăiate rondele sau cubuleţe, cum doriţi…

Se adaugă 1 linguriţă de zahăr (puteţi omite zahărul) şi piper (nu neapărat boabe), precum şi o rămurică de cimbru uscat sau o foaie de dafin, care merge de minune cu varza acră, dar şi cu varză dulce s-a împrietenit uşor (ei, îmi place mie dafinul tare, de-aia l-am pus). Se pune un pic de apă (jumătate de cană), un pic de boia şi mărarul tocat şi se amestecă totul foarte bine.

Se dă la cuptor timp de aproximativ o oră sau până când se înmoaie varza şi în bucătărie miroase înnebunitor.

Dacă e nevoie, adăugaţi o jumătate de ceşcuţă cu apă (dacă vedeţi că scade prea mult). Desigur, până ajungeţi să savuraţi bunătatea, trebuie să mai scoateţi tava din cuptor şi să amestecaţi sârguincios.

(sursa: www.laurasava.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Reţete de post.
 Vizualizări articol: 689 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Reţete de post0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei