Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 sep 2012 - Anul XVII, nr. 209 (5114)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Lumina din inimi:

Întâlnire interortodoxă - Volosul şi pelerinajele

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în Mitropolia de Dimitriada şi Almyrou din Grecia, o delegaţie a Bisericii Ortodoxe Române, condusă de către Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a fost prezentă la invitaţia Înalt Preasfinţitului Mitropolit Ignatie de Dimitriada şi Almyrou. Din delegaţie au făcut parte arhim. Timotei Aioanei, Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale, diac. Dumitru Ojog, Ştefan Bădescu şi Oana Lungu, ultimii doi fiind angajaţi şi ai Centrului de pelerinaje Basilica Travel al Patriarhiei Române.

 

Pelerinajul în Elada şi în celelalte Biserici Ortodoxe

În perioada 20-25 august, la Volos, Grecia, s-a desfăşurat Congresul cu tema Pelerinajul în Elada şi în celelalte Biserici Ortodoxe, la care au participat ierarhi, clerici şi teologi reprezentând Bisericile Ortodoxe din Rusia, Serbia, România, Bulgaria, Cipru şi Grecia.

În după-amiaza zilei de luni, 20 august, delegaţiile Bisericilor Ortodoxe au fost primite de către primarul oraşului Volos şi de alte autorităţi locale în sala de protocol a Primăriei. Domnul Panos Skotiniotis, primarul oraşului, a rostit o alocuţiune de bun venit în care a amintit principalele coordonate istorice ale oraşului şi ale zonei Magnesia din Tessalia Greciei. Reprezentantul Bisericii Ortodoxe Ruse, Episcopul Tihon de Podolsk, a rostit un cuvânt de mulţumire din partea Bisericilor reprezentate la congres.

La sediul din Volos al Mitropoliei de Dimitriada şi Almyrou, a avut loc marţi, 21 august, conferinţa cu tema Pelerinajul în Ţările Ortodoxe, cu participarea reprezentanţilor Bisericilor mai sus amintite, a autorităţilor locale, a unor senatori, profesori, teologi, reprezentanţi ai agenţiilor de turism şi a altor invitaţi.

În prelegerea sa, Mitropolitul de Dimitriada şi Almyrou, Ignatie, a subliniat iniţiativa Bisericii pentru iniţierea unor pelerinaje şi a spus: "Am considerat că putem contribui la mai buna cunoaştere internă şi internaţională a ţării noastre, în colaborare cu autorităţile locale şi de atunci încerc să răspund la această provocare, chiar într-o situaţie de recesiune. Noi credem că frumuseţea naturală a muntelui Pilio şi a întregii regiuni combinată cu alte surse spirituale (mănăstiri şi altare sfinte) sunt cele mai bune remedii pentru regenerarea omului obosit din zilele noastre. Prin urmare, având în vedere sentimentul nostru de responsabilitate pastorală faţă de nevoile personale ale oamenilor, localnicilor şi vizitatorilor pelerini, sugerăm îmbinarea vizitării locurilor istorice cu altarele sfinte, comuniunea cu sfinţii noştri locali şi cunoaşterea, comunicarea cu parohiile şi mănăstirile din zonă..."

Un cuvânt a fost rostit şi de primarul oraşului Volos, Panos Skotiniotis, care s-a referit la avantajele comparative ale Volosului, menţionând: "Asigurăm accesul facil la toate mijloacele de transport, feribot, legăturile feroviare şi conexiunile aeriene. Oraşul Volos oferă, de asemenea, cazare de înaltă calitate, facilităţi turistice moderne, unul dintre cele mai vechi şi frumoase centre de schi din Grecia, Hania Palion".

 

Cultura şi turismul în Volos

În discursul ei, doamna Marina Chrysoveloni a remarcat, printre altele, faptul că "fără îndoială, turismul religios este o culme culturală a poporului elen". În altă parte a remarcat că "efortul de a promova turismul religios, fără asistenţă din partea Bisericii, este de neconceput şi sortit eşecului...".

Salutări au fost exprimate şi de către domnul Argyris Antiperifereiarchis, care a transmis mesajul ministrului Kostas.

Printre vorbitori a fost şi arhimandritul Alexis Alexopoulos, director al Oficiului de turism Demetrias, care a vorbit despre destinaţia religioasă din zona mitropoliei de Dimitriada şi Almyrou.

Părintele Alexie a subliniat dimensiunea religioasă pe care Biserica o conferă turismului.

A urmat doamna Kerasia Bartzioka, preşedinta Sectorului de Dezvoltare şi Promovare Turistică din Volos, care a prezentat prelegerea cu tema Cultura şi turismul în Volos.

Domnul Costas Leventis, preşedintele Asociaţiei Hotelierilor din Magnesia, a vorbit despre Turismul religios în Magnesia.

Au mai susţinut prelegeri d. Tecla Kammenou, care a vorbit despre turism, traseele religioase în Pelion şi întreaga regiune, şi domnul Nick Visvikis, care a subliniat aspecte privind cultura religioasă şi frumuseţile naturale ale regiunii.

Conferinţa a fost închisă de Mitropolitul Ignatie, care a mulţumit tuturor pentru participare.

În seara aceleiaşi zile, delegaţiile Bisericilor Ortodoxe au participat la slujba Vecerniei, oficiată la Mănăstirea "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil", de către Preasfinţitul Episcop- vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa celorlalţi ierarhi reprezentanţi ai Bisericilor Ortodoxe surori. În cuvântul pe care l-a rostit, la finalul slujbei, Preasfinţitul Episcop-vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul a amintit legăturile existente între Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Greciei, concretizate în ultimii 15 ani prin aducerea în România a importantelor sfinte moaşte, atât la Iaşi, cât şi la Bucureşti.

 

Pelerinaje şi vizite în locuri istorice şi pitoreşti din apropierea Volosului

Miercuri, 22 august, la M-rea Panaghia Kato Xenia (unde se păstrează o parte din brâul Maicii Domnului, adus cu ani în urmă la Iaşi), cu prilejul odovaniei praznicului Adormirii Maicii Domnului, a avut loc slujba Privegherii, care s-a încheiat cu Prohodul Maicii Domnului şi cu o procesiune la care au participat autorităţile locale, armata şi o fanfară. La slujba hramului au luat parte câteva mii de credincioşi.

Joi, 23 august, la aceeaşi mănăstire (care are o vechime de peste 500 de ani), unde se află şi o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului, Sf. Liturghie a fost săvârşită de către ierarhii Bisericilor reprezentate la congres, preoţii şi diaconii străini împreună cu preoţii din mitropolia gazdă. Cuvântul de învăţătură a fost rostit de către PS Tihon, Episcop de Podolsk, delegatul Bisericii Ortodoxe Ruse.

În cursul serii, la Primăria din Volos s-a desfăşurat o întâlnire a delegaţilor Bisericilor Ortodoxe cu presa locală. Ierarhii şi autorităţile locale şi-au exprimat punctul de vedere în sensul întăririi comuniunii şi al intensificării pelerinajelor în spaţiul ortodox. Seara s-a încheiat cu întâlnirea şi agapa oferită la reşedinţa Mitropolitului de Dimitriada şi Almyrou, IPS Ignatie.

Ziua de vineri a fost rezervată unor pelerinaje şi vizite în locuri istorice şi pitoreşti din apropierea Volosului, precum şi formulării unor concluzii la tema aflată în centrul acestei întruniri. Seara, primarul oraşului Volos a oferit participanţilor o cină pe malul mării.

Întâlnirea de la Volos a fost prilejul întăririi comuniunii dintre Bisericile Ortodoxe, a discuţiilor pe diferite teme şi a intensificării pelerinajelor în Grecia, dar şi în spaţiul ortodox.

(Arhim. Timotei AIOANEI, sursa: Ziarul lumina)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Întâlnire interortodoxă - Volosul şi pelerinajele.
 Vizualizări articol: 689 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Întâlnire interortodoxă - Volosul şi pelerinajele5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei