Gogoşi
Ingrediente:
250 ml. apă
70 ml. ulei
1 linguriţă sare
6 linguri zahăr
1 sticluţă esenţă rom
coajă rasă de lămâie şi de portocală
500 gr. făină
1 pacheţel drojdie
Mod de preparare:
Frământă aluatul bine (din toate ingredientele) şi lasă-1 la dospit cam jumătate de oră. După ce a dospit îl mai frămânţi un pic şi laşi din nou la dospit, la cald, cam 15-20 minute. Apoi întinzi o foaie groasă cam de jumătate de centimetru.
Cu un pahar tai rotocoale, pe care le laşi pe masă la crescut. Între timp încingi uleiul într-o tigaie mai mare şi pui gogoşile la rumenit. După ce s-au făcut, le scoţi pe hârtieabsorbantă şi le pudrezicu zahăr farin amestecat cu zahăr vanilat.
Trufe de post
Ingrediente:
800 gr. ciocolată menaj de post
150 gr. margarină
200 gr. cacao
150 gr. nucă
2 linguri cu apă rece
esenţă de rom
Mod de preparare:
Zdrobeşte nucile cu sucitorul sau cu ajutorul unei sticle. Rade o parte din ciocolată, iar restul rupe-o în bucăţele. Amestecă ciocolata rasă cu cacao. Pune cubuleţele de ciocolată într-un vas. Adaugă două linguri de apă şi topeşte la bain-marie. Când ciocolata s-a topit complet, adaugă margarina.
Bate energic până obţii o compoziţie cremoasă. Încorporează nuca măcinată şi câteva picături de esenţă de rom sau vanilie, apoi ia cu linguriţa din compoziţie, dă prin amestecul de cacao şi ciocolată rasă şi formează mingiuţele apetisante. Poţi adăuga în compoziţie şi câteva stafide înmuiate în puţin rom. În mijlocul bomboanelor, poţi pune câte o vişină din vişinată sau chiar din compot.
Sursa: www.restaurantedelux.ro)