Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 mar 2012 - Anul XVII, nr. 61 (4966)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Gînduri şi sfaturi pentru post

Prea ades ocupaţi să dea măsura lor cuvenită tuturor lucrurilor, oamenii au pierdut din vedere dulceaţa vieţii, măsura ei de binecuvântare. Aşa este cazul cu multe din clipele vieţii. Micimea lor spirituală, graba cu care vor să-şi trăiască viaţa, dezinteresul pentru cele sufleteşti, i-au făcut adesea pe oameni să nu priceapă rostul profund al postului creştin. Mai nou, i s-au alocat fel de fel de ''scuze'' şi ''motivări'' care mai de care mai uşor de acceptat pentru psihologia omului modern. Urechile noastre prea ocupate să capteze zgomotul lumii nu aud glasul Triodului înălţându-se de la strana Bisericii. Prea rar ''ciulim'' urechile fizice şi duhovniceşti la adâncimea textului liturgic, lăsându-ne, intelectuali dilematici, furaţi de ideea că limba liturgică e greoaie, depăşită. De aceea ne zice Triodul: ''Cu înfrânare să ne sârguim toţi a smeri trupul, trecând dumnezeiasca măsură a postului celui fără de prihană.''.

Aflaţi în plin Post al Paştelui, cu ''luminatul veşmânt al Postului îmbrăcându-ne, să ne dezbrăcăm de haina cea întunecată a beţiei,'' să priveghem, ''intrările poftelor închizându-le şi către Domnul uitându-ne,'' să avem către Domnul şi Dumnezeul nostru ''plecare şi apropiere,'' pentru ca scăpaţi din prăpastia răutăţii, să iubim ''numai căile care duc la odihna cea din Împărăţie.'' Dar, ''luminatul veşmânt al postului'' nu poate fi îmbrăcat pe un suflet prihănit. Dincolo de rostul duhovnicesc al postirii, din adâncul cugetului nostru, din nelucrarea noastră cu Dumnezeu ar ieşi la suprafaţă mirosul cel urât al poftelor şi patimilor noastre păcătoase. De aceea, Triodul ne îndeamnă să ''spălăm faţa noastră cu apa neprihănirii, să ne lămurim sufletul şi să ne curăţim trupul, să postim precum de bucate, aşa şi de toată patima, desfătându-ne cu virtuţile duhului''. Domnul nu ne lasă în lupta fără ajutorul Său. Postul însuşi este ''arma tare'' şi ''pavăza'' împotriva celui ce ne îndeamnă iarăşi la depărtare de Dumnezeu. Postul în sine ne ajută să ''întoarcem înapoi toată uneltirea înşelăciunii vrăjmaşului, să nu ne temem de focul ispitelor.'' Calea postului, desfătarea postirii nu ţine, aşadar, de o obligaţie, ci este un dar de la Dăruitorul, ce se aseamănă cu darul dăruit lui Adam odinioară. Să cerem mereu să gustăm din toate poruncile Domnului. Să cerem izvoare de lacrimi, roua inimilor noastre. Întăriţi astfel pe ''piatra poruncilor Sale,'' noi ''cei scoşi din rai pentru mâncarea cea amară,'' acum prin ''oprirea poftelor, postind de bucate şi precum de bucate şi de toată patima, cu rugăciuni şi cu lacrimi să îl căutăm pe Domnul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gînduri şi sfaturi pentru post.
 Vizualizări articol: 420 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Gînduri şi sfaturi pentru post5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei