Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 12 aug 2011 - Anul XVI, nr. 189 (4787)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cuvânt de învăţătură

Purtarea Sfintei Cruci la gât

Una dintre principalele îndatoriri ale creştinului este mărturisirea lui Hristos, în orice timp şi în orice loc cu putinţă, fie prin faptele sale, fie prin purtarea sa, fie prin cuvintele sale: "Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, mărturisi-voi şi Eu pentru El înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri." (Mt. 10, 32). Această mărturisire a credinţei în Hristos, ca Fiu al lui Dumnezeu care a biruit moartea şi ne-a dat ca moştenire nădejdea Învierii, se realizează, între multe altele, şi prin purtarea semnului Sfintei Cruci la gât, practică cu tradiţie în spiritualitatea creştină răsăriteană.

Cea mai importantă este atitudinea lăuntrică a credinciosului sau convingerea ce însufleţeşte acest gest creştinesc. Ignorarea acestui aspect esenţial poate duce la anumite devieri sau exagerări, care nu au nimic comun cu învăţătura sănătoasă a Bisericii.

Astfel, Sfânta Cruce purtată la gât nu trebuie confundată cu amuleta sau cu talismanul şi nici nu-i putem conferi puteri magice, menite să ne protejeze de forţele malefice. Este necesară, în acest sens, o temeinică educaţie religioasă dobândită în sânul Bisericii, care să reîmprospăteze în conştiinţa generaţiilor actuale convingerile cele drepte-moştenite în tezaurul tradiţiei creştine.

Sfânta Cruce, ca Ceea ce s-a învrednicit a purta pe Domnul Hristos, se împărtăşeşte de puterea harului dumnezeiesc şi este cunoscută ca arma cea mai puternică asupra diavolului, deoarece prin ea lucrează însăşi puterea lui Dumnezeu: "Doamne, armă asupra diavolului, Crucea Ta ai dat-o nouă; că se îngrozeşte şi se cutremură, nesuferind a căuta spre puterea ei" (tropar de la Sfântul Maslu), iar Sfânta Scriptură zice: "Cuvântul Crucii pentru cei ce pier este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu" (I Cor. 1, 18). De aceea, fiecare creştin îşi încheie rugăciunile de seară spunând: "Bucură-te, preacinstită şi de viaţă făcătoare Crucea Domnului, care alungi pe diavoli cu puterea Celui ce S-a răstignit pe tine, a Domnului nostru Iisus Hristos", şi sărută Sfânta Cruce de la gât spre a fi ocrotit şi apărat în timpul nopţii de toată ispita cea de la diavol.

Prin urmare, noi purtăm la gât Sfânta Cruce pentru a ne aşeza sub puterea şi ajutorul ei şi pentru a fi feriţi, astfel, în toate zilele vieţii noastre de răutatea diavolului, şi nu din raţiuni estetice sau din convingeri superstiţioase. De asemenea, printre neorânduielile existente se mai pot aminti: fie purtarea Crucii la vedere în mod ostentativ, deoarece este din aur şi are proporţii impresionante sau pentru a copleşi pe ceilalţi cu atitudinea noastră de "evlavie şi cuvioşie", atunci când mergem la biserică, fie ascunderea ei cât mai bine, deoarece nu trebuie văzută de cei din jur, pentru a nu stârni zâmbete compătimitoare, fie purtarea ei la cercei, inele sau brăţări, ca pe un simplu accesoriu, golit de orice încărcătură spirituală.

Ciprian APINTILIESEI, sursa: Ziarul Lumina

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Purtarea Sfintei Cruci la gât.
 Vizualizări articol: 2366 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.89/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.9 din 9 voturi
Purtarea Sfintei Cruci la gât4.959

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Folclor bisericesc! trimis de
(12 aug 2011, 13:34:47
Intrat in crestinism cu sute de ani dupa Inaltarea lui Hristos.Nici El ,nici Maica Domnului,nici Sfantul Petru,sf.Ioan,sf. Andrei,...si toti sfintii ce- au urmat,NIMENI n-a purtat vreo cruce atarnata de gat.Poti sa porti o suta de cruci la gatul tau,tot degeaba,daca nu traiesti dupa Cuvantul lui Dumnezeu!Totul e ZERO! Numai un ex. cunoscut de catre toti:Gigi Becali,"luptatorul luminii",marele crestin care merge si face donatii aruncand cu euroi pe la schituri si manastirii,daca l-ati auzi cum isibaga si-si scoate madularu' in gura unui ziarist de la Antena 1,ce injuraturi de-ti vine sa-ti astupi urechile si alta ,nu!Are vreun efect lantoiu' de aur si crucea atarnata de el,de la grumazu' lui?Nu,absolut,NIMIC,ci doar mai ia inc-o data numele lui Dumnezeu in desert!Eu stiu ca Domnul Iisus a spus urmatoarele:..."Cine nu-si ia crucea lui,si nu vine dupa Mine,nu e vrednic de Mine"...Crucea ,in sensul de viata fiecaruia,asa cum e(pe care Duhul Sfant o va schimba-o in bine!),nu un simlu semn!
1.1  RE: Folclor bisericesc! trimis de
(12 aug 2011, 14:22:37
Si ,ma intreb si eu,asa ca prostu',daca e atat de importanta crucea ca simbol si ca obiect,daca-i asa de sfanta si aducatoare de binecuvantari,DE CE ?, nu este familie de romani, aproape,unde ea sa nu fie injurata aproape zilnic? Nu cumva ne furam singuri caciula? De asta ne atrage Domnul Iisus atentia in Sfanta Scriptura,spunand:..."Nu oricine imi zice:"Doamne,Doamne" va intra in Imparatia Cerului"...Mare atentie la aceste vorbe deosebite!
1.2  RE: Folclor bisericesc! trimis de
(12 aug 2011, 15:18:36
de pe youtube: /watch?v=bkm_WwrhFUA
1.3  RE: Folclor bisericesc! trimis de
(12 aug 2011, 19:19:15
Am sa-ti raspund pe masura: prost e fiul lui mata handicapat religios ce esti.
1.4  RE: Folclor bisericesc! trimis de
(14 aug 2011, 10:19:58
Bai,gita incaltata,cu cap de om!Eu nu-ti spun ca esti prost ca sa ma aflu in treaba sau ca am ceva cu tine sau ca sunt un rau fara de seama,eu iti spun ceea ce constata toata lumea,adica...esti prost si pace!Pai,cum poate fi un talamb ca tine altfel cand te iei de toti care ti se par tie ca nu sunt ca tine,adica..."ortodocsi"!Habar n-ai pe ce lume traiesti,n-ai nici un argument in ceea ce spui,dar iti permiti,in idiotenia ta sa jignesti oamenii!Nenorocitule ce esti!Si inca mai spui si de mama! Bai,rapanule,este ultima oara cand nu i-au masuri cu tine,asculta ce-ti spun eu,ca nu glumesc!Te gasesc in doi timpi si trei miscari!Daca nu stii nimic,stai in banca ta si invata...si dupa aia casca gura si scoate si tu cate un fas...doar cand esti intrebat,ok?
2.   IN SFARSIT trimis de
(12 aug 2011, 15:12:28
in sfarsit se mai gaseste cate un om cunascator de religie !!!! bravo ARIEL toti ar trebui sa incercam sa citim biblia nu sa mergem sa lingem maini de pochi nespalati !!! si hotii cand pleaca la furat spun doamne ajuta !!!laughing)) doar cu credinta avem sanse sa ajungem in imparatia cerurilor nu cu indoctrinari popesti si inventii bisericesti care sunt menite sa scoata banii din buzunarele enoriasilor !!!
3.   :)) trimis de
(12 aug 2011, 16:00:41
Astia s-au uitat prea mult la filme cu varcolaci:)).. Ciocli nespalati luati aminte la cartea ,,Problemele Vieti " scrisa de Ioan gura de ca..cat...ingrijita si revizuita de Daniel cizma de argint ... rapanosilor
3.1  RE: :)) trimis de
(12 aug 2011, 16:26:24
Esti un complexat care nu-si gaseste locul in societate si care crede ca tot si toti sunt impotriva ta. Ti-am mai scris intr-un raspuns la un mesaj de al tau sa fii mai bun. Nu fii bun dintr-o data, ci cu pasi mici..si siguri. Nu batjocori lucrurile inaintasilor nostrii . Ca sa ma intelegi mai bine , nu ai cum sa pui :"Marea intr-un pahar cu apa". Marea= e intelepciunea Sfintilor Nostrii Parinti si paharul de apa de capacitatea noastra de a descerne lucrurile.
3.2  RE: :)) trimis de
(12 aug 2011, 16:43:24
Draga Gigi,nu fa gresala de a-i pune mereu in fata pe "sfintii parinti".iar Sfanta Biblie si pe Domnul Iisus pe...locul doi!Intelepciunea este A LUI DUMNEZEU,ea vine NUMAI DE LA EL,si li se da oamenilor,daca o cer cu credinta!Si acesti"sfinti parinti"pe care-i invoci,sunt oameni ca toti oamenii,creatii ale lui Dumnezeu,si nu...invers!Pai,dupa cum pui tu problema sunt mai importanti "sfintii parinti" decat Dumnezeu!Gandind asa, te cam desparti de Creator si...te inchini creaturilor!Mare atentie!In concluziu:Dumnezeu a fost,este si va fi mereu pe primul loc si...apoi,(h)omul...mai mult sau mai putin ...sapiens!Stii ca Papa s-a intitulat "inlocuitorul "lui Dumnezeu pe pamant("Vicarius filii Dei"!!!).?Vezi pana unde duce trufia si incumetarea omului ?!!! De asta spun:mare grija la lucrurile acestea,.fiindca te pot costa oricand mantuirea!
3.3  RE: :)) trimis de
(12 aug 2011, 17:04:19
Ariel, si vrei sa spui ca Sfinti din calendar pe care-i sarbatorim e o greseala? Ca toata dogma ortodoxiei e falsa?
3.4  RE: :)) trimis de
(12 aug 2011, 17:07:51
:) Gigica 69 ia fii atent un pic despre ce sfinti aduci tu vorba?...Poate despre Stefan cel mare si curvar...:)Sau Brancoveanu caruia i-a suflat careva in fund aer prea sfintit si a urcat in grad postmortem? Ups acu imi dau seama ... ciolanele de la manastirea sf ion..:)) despre ele era vorba? Mei * Gigica ai vrut sa spui ca, capacitatea ta de a discerne lucrurile este limitata de asa numiti ochelari de cal.... crede si nu cerceta
3.5  RE: :)) trimis de
(12 aug 2011, 17:14:49
Gigi si e 79. Si cred ca tu nu vezi sa citesti. De unde iti scriu eu acum, nici daca te mai nasti o data nu ai sa ajungi.Inafara de a injura, altceva nu stii. Ce invata copilul ala de la tine(asa ai mentionat intr-un cometariu)?
Am fost vara asta in Suceava, si 80% din persoane aveau comportamentul tau: invidiosi, pusi pe cearta intr-un cuvant complexati.
Din ce spui...ghicesc ca ai aproxm 30-35 de ani. Nu e tarziu inca se te mai schimbi.
ps: e Gigi_79....nu gigica ca nu ma cunosti.
3.6  RE: :)) trimis de
(12 aug 2011, 17:36:40
Gica, si eu am fost prin Sv vara asta si am obs. ca peste 90% din persoane nu stiu sa scrie cat de cat corect gramatical, asa ca tine. ( P.S. nu ma intereseaza subiectul pe care il comentezi, ci am constatat greseli nerusinate in scrierea comentariilor tale; deci nu o lua ca pe un afront la Sfintii Parinti sau ce sustii tu acolo; e vb. de gramatica elementara).
3.7  RE: :)) trimis de
(12 aug 2011, 17:50:19
Scrie-mi si tu ce erori sau greseli am facut.Exemple:....
3.8  RE: :)) trimis de
(12 aug 2011, 17:57:53
Gigi,daca-ti pui asemenea intrebari inseamna ca esti pe drumul cel bun!Inainte de a studia BIBLIA(nu citi,fiindca ea se studiaza, nu se citeste-cum ne porunceste Domnul Iisus,adica..."Cercetati Scripturile"...a cerceta nu inseamna,a citi,intelegi?)credeam si eu intru-totu' tot ceea ce-mi servea "preasfintitii"preoti.Insa,"ce scripturile"am ajuns foarte usor la concluzia(si oricine poate constata acest lucru!)ca ortodoxia,care-i plina de obiceiuri si datini venite din paganism,nu prea are tangenta cu ceea ce ne porunceste Bibila.S-atunci,mi-am zis:ori ortodoxia e cu foarte mari lacune de credibilitate,ori Biblia e o facatura,o minciuna! Dar avand in vedere ca Domnul IIsus spune despre sine ca :..."Eu sunt calea ADEVARUL si viata",eu ca si crestin nu pot sa merg DECAT pe mana Lui,asa cum ar trebui sa mearga orice om,m-ai inteles?Am studiat Biblia de 10 ori(in 10 ani!),dar n-am gasit nicaieri ca Dumnezeu a dat porunca sa se faca vreun calendar cu sfinti, pe care sa-i "sarbatorim"!
4.   ~Erori~ de Gigi_79 trimis de
(12 aug 2011, 18:45:28
Com. #1: Greseala1: "Nu fii bun dintr-o data" - imperativul negativ "Nu fi.." se scrie cu un sg. "i"
Greseala 2: "nostrii" - gresit. "nostri" - corect x2 (ai facut-o de 2 ori)
Greseala 3: "descerne" - gresit. "discerne"- corect

Com. #2: Greseala 1: "[...]vrei sa spui ca Sfinti din calendar[...]. Forma articulata de plural corecta este "Sfintii".
Bonus* Greseala 2:- "De unde iti scriu eu acum, nici daca te mai nasti o data nu ai sa ajungi" - corect este "odata" - legat de verbele cu val. de viitor. Dar ce m-a facut sa vomit putin in gura cand am citit fraza asta, este valoarea ei intrinsiecalaughing Da de unde scrii tu, Hyperioane?
4.1  RE: ~Erori~ de Gigi_79 trimis de
(12 aug 2011, 19:50:34
Accept toate greselile, asta e. Dar ce ma bucura si mai mult e ca primesc lectii de gramatica limbii romane de la un labagiu. Asa se traduce nick-ul tau, nu?
Te rog sa-mi confirmi. Poate si la limba engleza imi dai lectii gratuite. Primesc si pe alea.
De unde iti scriu, nu conteaza pt ca pe urma ai sa stii multe depsre mine...dar faptul ca te-a facut curios e bine.
Si inca un citat cu valoare intrinseaca, ca tot suntem pe acest subiect: "Ce ai tu in varful capului, eu am in varful pantofului".
Astept raspuns.
4.2  RE: ~Erori~ de Gigi_79 trimis de
(12 aug 2011, 20:07:42
Mi-am amintit ca tu mi-ai mai "descoperit" semnificatia username-ului si intr-un art. anterior. Asadar, dau copy-paste la raspunsul meu de acolo: "Daca ai stapani gramatica lb. engleze, ai fi inteles altceva. Dar poate te-ai regasit in interpretarea gresita a username-ului meu si nu ai putut tine numai pt. tine. Continua sa speri.happy ". Chiar sa fi primit lectii de gramatica limbii romane de la un labagiu, asta ar fi aratat cat de jos esti. Cu toate astea, imi permit sa trag o concluzie preliminara: probabil esti in vreo tara anglo-fona, avand pretentii de cunoastere a lb. engleze. Cu toate ca te descurci acolo, incat sa vizitezi internet-cafe-ul pt. a dejecta in sectiunea de comentarii de aici, nu cunosti limba engleze decat la nivel salahoresc. Pt. ca faci confuzie intre expresia peiorativa "to jerk off", care contine vb. "to jerk" (smuncitura,tresarire) si substantivul "jerk" (despre persoane - ticalos, nerusinat, crud, nemernic etc). Oricum nickname-ul are valente pe care tu nu vrei sau nu poti sa le procesezi. Referitor la citatul tau cu valoare "intrinseaca"laughing (e o greseala in caz ca nu ti-ai dat seama de ce rad): Emani o boare de cocalar pe undeva; cred ca varful pantofului ti-e rupt si pe acolo iese.. In rest esti baietas, ce sa mai.. si religios vad.
4.3  RE: ~Erori~ de Gigi_79 trimis de
(12 aug 2011, 20:18:59
Imi place staruita cu care faci analiza pe text.Bravo.Cat despre profilul meu...e slabutz.
1) Iti scriu de la birou;
2) Tara e francofona;
3) mai "sapa" mai multe depsre mine...si pe urma da-ti cu parerea
Si te rog frumos sa ma ierti, esti cel mai bun.
Lasati-ma pe mine sa fiu cel mai urat....ca de la mine altfel se vede foamea din ochii tai.
4.4  RE: ~Erori~ de Gigi_79 trimis de
(12 aug 2011, 20:25:35
Iar de la Sir Lancelot pana la jerl a lot....e cale lunga.
Vrabia malai viseaza....
Tu si valentele tale.....sa-ti zic drept ...ma KAK mai mare ca tine.
Asta cum o mai analizezi?
4.5  RE: ~Erori~ de Gigi_79 trimis de
(12 aug 2011, 20:51:37
:)) imi imaginez ca pc-ul/laptopul de pe care scrii e pe un birou.. da,esti un realizat. un smecher natural, incat m-am plictisit.
5.   Un invidios trimis de
(12 aug 2011, 19:44:23
O fi cazat pe langa Torino ...sirjercalot..:)) Trebuie inteles si apreciat faptul ca se deplazeaza la un internet cafe pentru a citi ziarul. Gigica 69 e pus intentionat dar vad ca la capitolul umor stai prost rau de tot Gigica sincer sa fiu nu cred ca m-ai putea include intre cei 80% de complexati si invidiosi si nici nu cred ca as fi atat de dornic sa ajung unde esti tu acum Avand in vedere ca tu erai inca pe teava tunului cand eu imi beam cafeaua unde ...(vorba ta..) tu nici sa te m-ai nasti odata nu visezi sa ajungi:)) papagalule
5.1  RE: Un invidios trimis de
(12 aug 2011, 19:53:12
alex....eu iti pot da numarul meu de telefon, tu imi poti da pe al tau? Sa vad ce sange ai tu in tine....sau dupa tastatura toti sunteti smardoi?
6.   Gata trimis de
(12 aug 2011, 20:35:59
Gata..s-a terminat , s-au impartit pijamalele......??
6.1  RE: Gata trimis de
(12 aug 2011, 22:30:03
Vai da se puate cum sa nu iti dau nr de telefon .Imi faci si o vizita ... bem o bere 2 un gratarel cei asa secret un nr de telefon? 01-416- 777-37554 iti iei si o crema cu tine poate iti fac un masaj chiar m-as bucura

6.2  RE: Gata trimis de
(12 aug 2011, 22:40:43
deci in toronto stai
6.3  RE: Gata trimis de
(12 aug 2011, 22:42:49
ai dat o cifra in plus
7.   Unde bati si unde crapa! trimis de
(12 aug 2011, 22:51:24
Articolul se refera la crestinii care pot purta un insemn religios sub forma de cruce la gat, nimeni nu te obliga. Unii scrieti pe forum numai prostii, direct proportional cu "studiile" atat religioase cat si-n alte domenii. BOMBALAILOR.
8.   Gardul vopsit trimis de
(13 aug 2011, 00:47:01
Imi permit doar sa spun ca se vorbeste mult, se practica o credinta de fatada, dar esenta credintei a fost uitata de mult la noi. Asa cum bine spunea cineva din afara, lumea merge la biserica dar sufletul le este sfasiat de ura si rautate. Un simplu exemplu personal; la ziua unui sfant am mers la sf. Ioan , fiindu-mi f. drag acest lacas inca din anii adolescentei . Eram singura cu gandurile si grijile mele, cand am fost trezita la cruda realitate de o maicuta care s-a legat politicos de mine spunandu-mi ca nu am voie in pantaloni la biserica. Trebuie sa spun ca aveam o tinuta decenta, si am fost f. socata de acea femeie, mi-a stricat toata ziua. O singura intrebare asi avea; cine a pacatuit in acel moment? eu sau ea?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei