Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 6 aug 2011 - Anul XVI, nr. 184 (4782)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Astăzi este sărbătoarea Schimbarea la Faţă

Creştinii ortodocşi şi catolici prăznuiesc astăzi, 6 august, Schimbarea la Faţă - una dintre cele mai mari sărbători religioase. Ziua are ca semnificaţie momentul în care apostolii Mântuitorului, aflaţi pe muntele Tabor, s-au convins că acesta nu este doar un prooroc al lui Dumnezeu, ci fiul lui Dumnezeu

 

Semnificaţie

Schimbarea la Faţă a Mântuitorului, sărbătorită astăzi de creştini, reprezintă data la care Iisus, împreună Petru, Iacob şi Ioan, a urcat pe muntele Tabor ca să se roage. Aici, apostolii au fost învăluiţi într-un nor de lumină în timp ce Iisus se ruga, iar apoi au auzit un glas care le-a spus: „Acesta este Fiul Meu Cel iubit, în Care am binevoit; pe Acesta ascultaţi-L” (Matei 17, 5). Isus le-a poruncit celor trei să nu dezvăluie nimănui nimic din cele ce văzuseră, până după învierea Sa din morţi.·     

 

Calendarul popular

În lumea satelor care se ghidează după calendarul popular al evenimentelor care se ţin în funcţie de schimbările meteorologice şi astronomice specifice zonei temperate, această sărbătoare poartă denumirea de Probejenie. Denumirea de Probojanii vine de la verbul popular „a probăzi” – care înseamnă a ocărî sau a certa şi care vine din slavona. Tradiţia populară spune că de acum anotimpul începe să se schimbe, iar de la verdele verii, treptat, se trece în ruginiul şi galbenul toamnei. Păsările migratoare se pregătesc şi ele de plecare.
În această zi se aduc în biserici prinoase din struguri, se binecuvântează şi se împart, se pleacă în pelerinaj la mănăstiri.
Se consideră că până la această sărbătoare trebuie terminat cositul şi făcutul fânului, pentru că se trec florile şi iarba îmbătrâneşte, diminuând calitatea furajelor.
În această zi, nu e bine să te cerţi cu nimeni şi nici să fii certat de către cineva, că aşa vei fi tot anul, până la următoarele Probejenii.
Fetele nu-i bine să se pieptene în această zi pentru că nu le mai cresc cozile, aşa cum nu mai creşte iarba. Tot din această zi se interzice scăldatul şi se mai pot culege ultimele plante de leac.
Nu în ultimul rând, cei care nu ţin Probejenia vor fi uscaţi şi gălbejiţi tot timpul anului, aşa cum se ofilesc şi florile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Astăzi este sărbătoarea Schimbarea la Faţă.
 Vizualizări articol: 2134 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Astăzi este sărbătoarea Schimbarea la Faţă5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei