Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 6 aug 2011 - Anul XVI, nr. 184 (4782)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ruşi - Mănăstioara

Astăzi este hram la biserica lui Ştefan cel Mare făcută dintr-un stejar

Astăzi este hram la biserica lui Ştefan cel Mare făcută dintr-un stejar, din localitatea Ruşi – Mănăstioara.

Zeci de credincioşi din comunele Udeşti, Bosanci şi satele din împrejurimi sunt aşteptaţi  - de Sărbătoarea Schimbarea la Faţă -  la o slujbă specială oficiată la biserica din Mănăstioara, ridicată de Ştefan cel Mare, din lemnul stejarului în care domnitorul şi-a găsit scăpare, după ce a fugit de duşmanii tatălui său.

După cum spune tradiţia, în ziua în care se sărbătoreşte Schimbarea la Faţă se serba hramul cimitirului, care este în curtea schitului.
Se presupune că acest cimitir ar fi primul construit după ce austro-ungarii au ocupat Bucovina, şi deservea toate satele din zonă. Oamenii au păstrat obiceiul de a veni la slujbă, an de an, la această biserică, construită în jurul anului 1700. Tradiţia spune că „pe când Ştefan cel Mare era un flăcăiandru, a fost luat de tatăl său, Bogdan Vodă, la o nuntă în satul Reuseni. Noaptea, însă, în toiul nunţii, a năvălit pe neaşteptate Petru Aron, fratele domnului, cu o ceată de oşteni şi, prinzându-l pe Bogdan, l-a omorât. Ştefan atunci, de frică, a fugit şi s-a ascuns în pădure, într-un stejar. Zadarnic l-au căutat oamenii lui Petru Aron ca să-l omoare şi pe el, că nu l-au mai găsit. După ce a ajuns domn al Moldovei, Ştefan a ridicat aici, din lemnul stejarului în care şi-a aflat scăpare, o biserică, în amintirea acestui fapt”.

Schitul Mănăstioara este unul dintre cele mai vechi lăcaşuri de închinăciune din judeţ. La începutul anilor 1900, a fost restaurat şi acoperit cu scânduri pentru a-l proteja. Cu toate acestea, nimeni nu a putut să precizeze exact vechimea bisericii.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Astăzi este hram la biserica lui Ştefan cel Mare făcută dintr-un stejar.
 Vizualizări articol: 666 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Astăzi este hram la biserica lui Ştefan cel Mare făcută dintr-un stejar0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei