Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 mai 2011 - Anul XVI, nr. 102 (4700)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cronica religioasă

Noua Biserică a Mănăstirii Lainici a fost sfinţită

Biserica nouă a Mănăstirii Lainici cu hramurile Izvorul Tămăduirii şi Sfântul Cuvios Irodion a fost sfinţită duminică de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor impresionant de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, preoţi şi diaconi şi în prezenţa a mii de credincioşi.
 

Cuvânt de învăţătură

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit şi un cuvânt de învăţătură în care a arătat importanţa sfinţirii unui locaş de cult în viaţa credincioşilor.

„Cu ajutorul lui Dumnezeu am săvârşit slujba de târnosire sau sfinţirea cea mare a bisericii acesteia cu hramul Izvorul Tămăduirii şi Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici. Această biserică este deosebit de frumoasă, impunătoare şi arată frumuseţea sufletului credincioşilor şi în primul rând a obştii acestei mănăstiri. Înaltpreasfinţitul Mitropolit Irineu a pictat această slujbă de sfinţire e bisericii celei noi şi mari din Sfânta Mănăstire Lainici în ziua de astăzi când vom avea la sfârşitul Sfintei Liturghii şi proclamarea canonizării Sfântului Cuvios Irodion, fost stareţ al Mănăstirii Lainici. Aşa cum se ştie, numai în ziua sfinţirii bisericii, toţi credincioşii ortodocşi, bărbaţi şi femei, pot intra în Sfântul Altar pe uşa dinspre miazănoapte şi săruta Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfânta Masă, colţul drept al Sfintei Mese unde se află chipul Sfântului Evanghelist Ioan. Cerem Preasfintei Treimi să sfinţească viaţă noastră şi să o înnoiască, să o înfrumuseţeze, aşa cum a fost sfinţită această frumoasă biserică nouă. Cerem ajutor de la Dumnezeu ca să devenim şi noi templu al Duhului Sfânt”, a spus Preafericirea Sa, după cum informează Radio TRINITAS.

„Sfinţirea unei biserici este cea mai mare lucrare din lumea aceasta deoarece biserica reprezintă Împărăţia veşnică a lui Dumnezeu pe pământ. Biserica aceasta este icoana Ierusalimului ceresc. De aceea, cântăm la sfinţirea bisericii Înnoieşte-te, înnoieşte-te noule Ierusalime! Această casă a Preasfintei Treimi este o binecuvântare. Până acum, ea a fost un dar al acestei obşti monahale, o ofrandă frumoasă adusă lui Dumnezeu spre sfinţire. De astăzi înainte, este darul lui Dumnezeu spre noi. Noi am oferit lui Dumnezeu lucruri din lumea aceasta, limitate şi trecătoare. Acum, după ce biserica s-a umplut de harul Preasfintei Treimi, ea devine casa Tatălui, a Fiului şi a Sfântului Duh. Am oferit daruri pământeşti şi primim daruri cereşti. Aici primim arvuna vieţii veşnice şi iertarea păcatelor”, a mai spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, după cum informează „Ziarul Lumina”.

Biserica a fost construită între anii 1990 şi 2011. Piatra de temelie a fost pusă pe 20 aprilie 1990, de către vrednicul de pomenire mitropolit Nestor Vornicescu al Olteniei, iar coordonator al lucrărilor a fost numit ing. Ioan Sălăjan, care la puţin timp a devenit călugăr şi stareţ al acestei mănăstiri. După ce a fost ales ca Episcop al Episcopiei Covasnei şi Harghitei, lucrările au fost continuate de părintele arhimandrit Ioachim Pârvulescu.

„Aşa cum ne pregătim pentru Sfânta Euharistie şi aducem pâine şi vin la Altar, iar după sfinţire nu mai este pâine şi vin ceea ce am adus noi, ci Trupul şi Sângele lui Hristos. Deci, a fost o casă făcută de noi aceasta, iar după sfinţire este Casa Tatălui, a Fiului şi a Duhului Sfânt care are forma crucii, pentru că biserică se numeşte şi ceea ce este construit din zid şi biserică se numeşte şi obştea ce vie. Oricât de frumoasă ar fi o biserică prin arhitectura, prin structura şi prin pictura ei, dacă este goală nu e frumoasă. Însă atunci când este plină de credincioşi care se roagă îndemnaţi de preoţii slujitori, atunci ea se arată desăvârşită pentru Dumnezeu”, a mai spus Patriarhul României, după cum informează TRINITAS TV.

Toate lucrările s-au desfăşurat sub purtarea de grijă a trei mitropoliţi ai Olteniei: vrednicul de pomenire Înaltpreasfinţitul Nestor Vornicescu, Înaltpreasfinţitul Teofan Savu, actualul mitropolit al Moldovei, şi Înaltpreasfinţitul Irineu Popa, Mitropolitul Olteniei. (sursa: www.basilica.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Noua Biserică a Mănăstirii Lainici a fost sfinţită.
 Vizualizări articol: 1191 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Noua Biserică a Mănăstirii Lainici a fost sfinţită5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei