Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 feb 2011 - Anul XVI, nr. 26 (4624)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Conferinţele Muzeului Bucovinei

ÎPS Pimen - “Comori cultural-spirituale ale Bucovinei”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Muzeul de Istorie din municipiul Suceava a avut loc săptămâna trecută prima manifestare din seria „Conferinţele Muzeului Bucovinei”, prelegere  susţinută de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.

 

„Un model de la care avem multe de învăţat”

Pe palierul de la etajul instituţiei muzeale sucevene au fost aduse scaune pentru public, iar ÎPS Pimen a conferenţiat în ambianţa liniştitoare a expoziţiei de acuarelă a artistului plastic Teodor Tatos.

Oficiindu-şi atribuţiile de gazdă, directorul Muzeului Bucovinei, Constantin-Emil Ursu, i-a oferit invitatului volumul „Istoria Imperiului Bizantin”, iar conf. univ. dr. Aurel Buzincu, directorul Direcţiei pentru Cultură Suceava, care l-a prezentat pe înaltul prelat ca pe „un om care a trecut prin vremuri grele” şi care constituie „un model de la care avem multe de învăţat”, a îndemnat auditoriul „să aleagă, să culeagă şi să păstreze” cuvintele şi învăţăturile sale.

 

„Cea mai scumpă comoară pentru om este munca”

ÎPS Pimen, care a conferenţiat pe tema “Comori cultural-spirituale ale Bucovinei” şi care şi-a început prelegerea cu o povestire pilduitoare încheiată cu concluzia că „avem de învăţat unii de la alţii”, a prezentat cu răbdare şi exemplificări edificatoare care sunt comorile culturale şi valorile spirituale ale spaţiului bucovinean.

Accentuând faptul că „cea mai scumpă comoară pentru om este munca”, ÎPS Pimen a mărturisit că are un cult pentru oamenii din Bucovina, întrucât în această zonă „parcă se munceşte cu mai multă pricepere” decât în altă parte a ţării.

 

Despre Frumos, Bine şi Adevăr şi despre „conştiinţa vremelniciei”

A vorbit apoi ÎPS Pimen despre Frumos, Bine şi Adevăr, despre „conştiinţa vremelniciei”, despre frumuseţea bisericilor de lemn a căror „simplitate arhitecturală cheamă la smerenie”, dar şi despre lăcaşurile zidite, cu precădere despre Mănăstirea Putna, unde, cu ani în urmă, ca monah, s-a ocupat de ghidajul turiştilor şi de muzeul din incintă.

Vorbind despre valorile de patrimoniu, despre pictura bisericească şi despre „regulile care călăuzesc arhitectura Casei lui Dumnezeu”, ÎPS Pimen a spus că pictura interioară  are menirea „să sporească atmosfera de comuniune”, să apropie oamenii între ei şi să-i apropie de divinitate.

 

„Aceasta este Bucovina, are comori fără egal!”

„Monumentalitatea - a spus el - la credincioşii ortodocşi nu constă în volumul bisericii, ci în armonizarea elementelor construcţiei, în simţul echilibrului” („simţ care se datorează echilibrului sufletesc”).

„Şi casa ţărănească este măreaţă”, a subliniat ÎPS Pimen, casa curată şi îngrijită care, prin cerdac, „sugerează deschiderea sufletească a gospodarului”.

Şi a mai vorbit el despre „conştiinţa trăiniciei şi conştiinţa de jertfă adusă lui Dumnezeu”, despre colecţia de broderii de la Putna şi despre „simţul poporului român pentru sacru”.

„Aceasta este Bucovina, are comori fără egal!”, a încheiat el.

 

„Cine-i harnic şi munceşte / Are tot ce vrea...”

Şi cum, la final, copiii din Ansamblul Folcloric „Balada Bucovinei” , îmbrăcaţi în port popular bucovinean şi îndemnaţi de maestrul George Sârbu, l-au înconjurat şi i-au oferit flori, ÎPS Pimen, care la începutul prelegerii sale a spus că „cea mai scumpă comoară este munca”, le-a cântat copiilor un cântecel cu versuri pilduitoare: „Cine-i harnic şi munceşte / Are tot ce vrea...”.

Şi dacă deschiderea întâlnirii s-a făcut cu dar de carte, la momentul de încheiere darul s-a multiplicat către auditoriu, participanţilor la manifestare fiindu-le oferite de către câţiva slujitori ai bisericii exemplare din primul număr (ianuarie 2011) al revistei „Familia ortodoxă”, care apare cu binecuvântarea ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ÎPS Pimen - “Comori cultural-spirituale ale Bucovinei”.
 Vizualizări articol: 906 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
ÎPS Pimen - “Comori cultural-spirituale ale Bucovinei”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei