Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 12 nov 2010 - Anul XV, nr. 267 (4558)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Pregătire creştină

Lăsatul secului, îndemn la reculegere

Lăsatul secului este mai întâi de toate un îndemn la reculegere, la reînnoirea vieţii prin lăsarea păcatelor şi a preocupărilor deşarte şi prin întoarcerea spre Dumnezeu. Aşa se spune în frumoasele cântări bisericeşti de post: “Ziua postului părăsire de păcate să-ţi fie, suflete, şi către Dumnezeu plecare şi apropiere”.

Postul este prin excelenţă timp de rugăciune, de căinţă şi mărturisire a păcatelor, de înfrânare, de răbdare şi mai ales de iertare. Înfrânarea de la mâncarea “de frupt” este numai un aspect al postirii ortodoxe, cel văzut.

Dar în Sinaxarul Sâmbetei Albe, vorbindu-se despre “marea luptă a postului”, se arată treptele sale, ca într-o scară: “Mai întâi dragostea şi depărtarea minţii de la lucrările şi faptele necuviincioase; apoi însuşi postul, dar să nu postim numai de mâncări, ci să postim şi cu limba şi cu ochii şi, ca să spunem pe scurt, să ne oprim şi să ne îndepărtăm de la orice faptă rea”.

 

„Nu mâncarea este condamnată prin post, ci neînfrânarea, necumpătarea...”

Părinţii nu au încetat să atragă atenţia, chiar în cele mai aspre cuvinte, ca, înţeles doar ca efort alimentar, postul nu are nici o trecere religioasă: “De mâncare postind, suflete al meu, dar de pofte necurăţindu-te, în desert te lauzi cu nemâncarea… Ca un mincinos vei fi urât de Dumnezeu şi demonilor celor răi te vei asemăna, căci nici ei nu mănâncă pururea…”; sau: “Eu, cel ce rămân neîndreptat în toate, în zadar mă bucur de oprirea mâncării, că n-a zis Domnul să fie postul de acest fel”. 

Nici atunci când este revendicat de la etimologia lui siccus, referirea nu se face la calitatea mâncării (uscată, seacă), ci la sensul figurat al cuvântului, acela de cumpătare, sobrietate.

În fond, nu mâncarea este condamnată prin post, ci neînfrânarea, necumpătarea, proasta ei folosinţă. Aceleaşi cântări de post vorbesc de “întunericul saţiului”. Masa de post trebuie să fie în primul rând cumpătată, altfel “întunericul saţiului” poate la fel de bine să vină şi din mâncarea de fasole…

Postul ortodox nu este aşadar un exerciţiu alimentar, o dietă “purificatoare”, aşa cum se concepe în multe confesiuni ezoterice (după cum nu există în creştinism alimente necurate sau interzise). El reprezintă însă un act spiritual superior, acela de a corecta vieţuirea imediată şi instinctuală şi de a orienta lumea după sensul ei înalt şi singurul adevărat: acela de creaţie a lui Dumnezeu.

(Pr. Ioan-Florin Florescu, Sursa: ortho-logia.com)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lăsatul secului, îndemn la reculegere.
 Vizualizări articol: 595 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Lăsatul secului, îndemn la reculegere5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei