Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 25 sep 2010 - Anul XV, nr. 226 (4517)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Lecţia de religie

Porunca iubirii faţă de Dumnezeu ne cheamă să iubim binele!

Limba noastră română, “ca un fagure de miere”, se pare că are un privilegiu unic, anume: printr-un singur cuvânt exprimă o întreită iubire: faţă de Dumnezeu, faţă de aproapele şi faţă de sine, iar acest cuvânt este obişnuitul “mulţumesc”!

A mulţumi Lui Dumnezeu pentru toate, înseamnă a-L iubi, a-l mulţumi pe aproapele, înseamnă a-l iubi, iar omul care se considera mulţumit cu toate, înseamnă a se iubi, fără amestecul egoismului găunos, mai ales că atunci când Însuşi Dumnezeu se descoperă personal, o face slujindu-se de felul omului de a fi. Astfel, El se descoperă ca Tată, Fiu şi ca Spirit de iubire, iar acest lucru îl face în gradul cel mai înalt posibil în Mântuitorul Iisus Hristos.

Din acest motiv, nu-i un lucru hazardat de a afirma că “este necesar ca mai întâi să cunoaştem omul ca apoi să-l putem cunoaşte pe Dumnezeu, că trebuie să iubim omul pentru ca apoi să-L iubim pe Dumnezeu”, aceasta fiindcă omul este creat după chipul Lui Dumnezeu. Când ajungem să-l cunoaştem şi să-l iubim pe Dumnezeu conform chipului său, trebuie să ştim să alegem între chip (icoană) şi realitate, trebuie să lăsăm pe tată şi pe mamă, fraţi şi surori etc şi să-l urmăm pe Hristos.

Această alegere nu exclude niciodată interesul pe care creştinul trebuie să-l aibă faţă de aproapele, fiindcă a lăsa pe tatăl şi pe mama, pe fraţi şi surori, nu înseamnă altceva decât a-i iubi şi a-i plasa în centrul iubirii: în Domnul Iisus Hristos; fiindcă Iisus, spunând: “Cine lasă pentru mine…”, vrea să spună că: Îmi lasă mie. Pentru noi, oamenii, cred că Iubirea este esenţialul vieţii. A cultiva viaţa interioară constituie o valoare creştină, o valoare permanentă, dar ea nu-i un monolog, nici chiar numai un dialog cu Dumnezeu singur.

Întâlnindu-l pe Dumnezeu în rugăciune, creştinul, mai degrabă sau mai târziu, în mod inevitabil se întâlneşte şi cu ceilalţi oameni pe care Dumnezeu i-a creat şi vrea să-i mântuiască. Omul, pentru a fi creştin autentic, nu poate să nu iubească şi să nu subscrie la acest plan divin, asemenea lui P. Ricoeur care zice: “Viaţa mea interioară este izvorul relaţiilor vieţii externe. În opoziţie cu înţelepciunea provenită din meditaţia şi contemplaţia de la sfârşitul păgânismului grec şi oriental, dincolo de cel indian, predicarea Evangheliei nu a mai pus în opoziţie existenţa şi faptele, internul faţă de extern, teoria faţă de practică, rugăciunea faţă de viaţă, credinţa faţă de fapte, Dumnezeu faţă de aproapele. Întotdeauna când comunitatea creştină se fărâmiţează sau credinţa decade, acest lucru se întâmplă când se părăseşte lumea şi responsabilităţile sale şi se reconstruieşte un mit al interiorizării facile, iar atunci Hristos nu mai este recunoscut în persoana săracului, a exilatului sau a prizonierului de conştiinţă!” În concluzie, iubirea este mai tare decât frica de moarte sau instinctul de conservare, pentru că iubirea dumnezeiască ne ajută să nu ne legăm în mod pătimaş de bunurile trecătoare din lumea aceasta, ci să căutăm binele cel nemuritor, care este legătura sau comuniunea omului cu Dumnezeu. Aşadar, porunca iubirii faţă de Dumnezeu ne cheamă să iubim binele mai mult decât bunurile din lumea aceasta, pentru că, altfel spus, binele săvârşit din iubire faţă de Dumnezeu şi de aproapele nostru trebuie să-l dorim sau să-l căutăm mai mult decât bunurile materiale şi trecătoare din lumea aceasta. (Prof. Vasile GOGONEA)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Porunca iubirii faţă de Dumnezeu ne cheamă să iubim binele!.
 Vizualizări articol: 372 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Porunca iubirii faţă de Dumnezeu ne cheamă să iubim binele!0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei