Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 9 iul 2010 - Anul XV, nr. 159 (4450)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cuvânt de învăţătură

Micile ocultisme rurale sunt „nevinovate“?

În mediul rural, în paralel cu credinţa şi practica Bisericii dreptmăritoare, se întâlnesc adeseori forme de ocultism - reminiscenţe ale unor credinţe ancestrale. Mulţi oameni, deşi se consideră creştini, apelând la aceste păgânisme, cad pradă înşelărilor satanice. Mai grav este faptul că multe dintre acestea se intersectează cu rânduielile de cult ale Ortodoxiei.

Oferirea unor cocoşi albi ca daruri la altar pentru pomenirea celor morţi fără lumânare şi neîmpărtăşiţi este, de pildă, o practică abuzivă, întrucât desconsideră totalmente sacralitatea acestui spaţiu liturgic. De asemenea, faptul de a da o găină de pomană, trecută neapărat pe sub sicriul celui decedat, este o altă exprimare ocultă, alimentând credinţa falsă în strigoi.

O categorie de ocultisme cu totul aparte o constituie credinţa în superstiţii şi vise premonitoare. Aceasta se află în legătură strânsă cu ghicitoria rurală, practicată cu ajutorul bobilor sau, mai nou, al zaţului de cafea sau cărţilor de joc.

Însă cea mai gravă formă de influenţă păgână în lumea satului o constituie pretenţia de a substitui, prin anumite practici, ritualurile prescrise în Molitfelnic. Se încearcă, astfel, relativizarea credinţei în lucrarea mântuitoare şi sfinţitoare a Bisericii. De pildă, există în Molitfelnic o rugăciune pentru izbăvire de deochi, acesta fiind descris ca o formă de influenţă malefică asupra cuiva, generată ca o consecinţă a invidiei altei persoane. Însă foarte puţini oameni solicită, în acest caz, sprijinul preoţilor. De multe ori, auzim că s-au rostit anumite formule "magice" pentru rezolvarea situaţiei. Se apelează, adesea, şi la rugăciuni, dar nu ca forme de dialog cu Dumnezeu, ci, mai degrabă, în sens mantric. O situaţie similară întâlnim şi în privinţa "dezlegării" abundenţei laptelui la vite. Şi în acest caz, Molitfelnicul ne vine într-ajutor, dar mulţi preferă, din păcate, incantaţiile oculte.

În toate aceste situaţii, preotul trebuie sprijinit de către credincioşii cei mai activi ai comunităţii, pentru a se combate fenomenele oculte şi a-i îndrepta pe cei rătăciţi pe calea adevărului.

(Pr. lect. dr. David Pestroiu)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Micile ocultisme rurale sunt „nevinovate“?.
 Vizualizări articol: 623 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 5 voturi
Micile ocultisme rurale sunt „nevinovate“?4.455

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ipocrizie suprema trimis de
( 9 iul 2010, 13:33:25
Ia te uite cum sare ca ars parintele care mai e si doctor pe deasupra, cand isi vede amenintat monopolul pe credinte oculte! Cu ce sunt mai adevarate afirmatiile "Bisericii dreptmăritoare" fata de superstitiile altor popoare din era bronzului, ca sa poti sa emiti asemenea pretentii dom' doctor?
2.   Fugiti de sectari trimis de
(10 iul 2010, 11:00:51
Din pacate sunt si in zilele noastre oameni care recurg la astfel de obiceiuri neortodoxe, acestea fiind dovada necunoasterii sau slabei cunoasteri a credintei ortodoxe dreptmaritoare. De aici si pana la aderarea acestora, mai slabi in credinta, la o secta protestanta sau neoprotestanta, nu mai e decat un pas. Pe acestia Mantuitorul ii numeste" lupi imbracati in piei de oaie" care ademenesc pe saracii in credinta ortodoxa, cu diferita bunuri materiale si vorbe frumoase.
Feriti-va de ei si de vorbele lor mincinoase, ca sa nu fiti osanditi impreuna cu ei la Infricosatoarea Judecata a lui Hristos.
Domnule ipocrizie suprema, doctor se refera la doctor in Teologie, nu de spital, cum gresit ai inteles matale... nefiind pentru prima data.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei