Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 iun 2010 - Anul XV, nr. 135 (4426)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cuvânt de învăţătură

Ce biserici pot fi numite catedrale?

Dincolo de multitudinea de definiţii ce pot fi acordate bisericilor, se cunoaşte faptul că acestea trebuie să respecte o anumită rânduială în ceea ce priveşte construcţia în sine, cât şi în legătură cu slujbele ce se desfăşoară în aceste locuri. Catalogarea bisericilor din punct de vedere arhitectural cunoaşte mai multe denumiri clasificate în bine cunoscutele stiluri arhitecturale (stilul gotic, bizantin, brâncovenesc etc.).

Toate lăcaşurile de cult, indiferent de forma lor, poartă denumirea generală de biserici. În funcţie de dependenţa lor administrativă, bisericile pot purta denumirea de paraclise sau catedrale. Paraclise sunt numite de regulă bisericile ce sunt fie sub conducerea strict administrativă a episcopului locului, fiind întâlnite pe lângă marile centre episcopale sau eparhiale, fie acestea deservesc o instituţie de învăţământ teologic, precum şi unele spitale sau case sociale. În ceea ce priveşte denumirea de catedrală acordată tuturor bisericilor mari este fără rost promovată deoarece această titulatură desemnează o unitate de cult (o biserică) în care episcopul (chiriarhul) locului îşi are reşedinţa.

Mărimea unei biserici nu-i poate asigura această denumire pentru că s-ar pierde înţelesul şi rostul administrativ-bisericesc al acesteia. Pe de altă parte, la catedrale (numite patriarhale sau mitropolitane, arătând locul unde patriarhul sau mitropolitul îşi are reşedinţa), ritualul slujbelor respectă tradiţia monastică, în sensul că se săvârşesc slujbe zilnice. Bisericile parohiale, conduse şi îndrumate de un preot paroh, nu pot fi numite catedrale pentru faptul că pot aduna foarte mulţi de credincioşi sau că impresionează din punct de vedere arhitectural. În catedrale slujesc de regulă, cu binecuvântarea episcopului, cei care sunt implicaţi într-o activitate administrativă a Bisericii, ierodiaconi, diaconi, monahi, ieromonahi special învestiţi, precum şi cei nou-hirotoniţi în vederea practicării ritualurilor tradiţionale. Acordarea denumirii de catedrală bisericilor parohiale nu îşi are sensul şi nici rostul.

Pentru sublinierea importanţei unui centru administrativ-bisericesc, denumirea de catedrală se cuvine aşadar numai acelor biserici pe lângă care episcopul locuieşte exercitându-şi puterea conducătoare pastoral-misionară. (drd. Grigore MEŞTEROAIE)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ce biserici pot fi numite catedrale?.
 Vizualizări articol: 559 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ce biserici pot fi numite catedrale?0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei