Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 iun 2010 - Anul XV, nr. 135 (4426)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Tragedie

Trei suceveni, găsiţi morţi într-un apartament din Cehia

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Au plecat la muncă în Cehia, în construcţii, alungaţi de sărăcia lucie şi lipsa de perspective de acasă. Închiriaseră o locuinţă şi aveau un loc de muncă stabil, la acelaşi patron la care se angajaseră din prima zi, iar toată lumea ştia că le merge destul de bine.   

Viaţa lor s-a sfârşit însă brusc miercuri noapte. Au fost găsiţi fără suflare în casă, iar din ancheta preliminară a autorităţilor cehe se pare că monoxidul de carbon emanat de o instalaţie de încălzire le-a fost fatal.  

 

Cei trei tineri dispăruţi în împrejurări atât de tragice sunt din satul Călineşti Cuparencu, comuna Şerbăuţi. Dorin Nelu Voinea, în vârstă de 24 de ani, Ionuţ Sănduleac, în vârstă de 27 de ani, şi Lucian Huţanu, de 30 de ani, plecaseră rând pe rând la muncă în Cehia. Tânărul de 30 de ani era plecat de aproximativ cinci ani, ulterior şi ceilalţi doi, împreună cu fraţi de-ai lor, alegând drumul Cehiei, după ce s-au sprijinit unul pe altul şi s-au angajat la acelaşi patron.

Cei trei tineri decedaţi şi-au închiriat un mini-apartament în care locuiau împreună, pentru a reduce cât mai mult din cheltuieli. Locuinţa este situată într-un imobil din Podebrady, oraşul ceh în care aceştia şi munceau.

 

Ce spun oficial autorităţile cehe

Informaţiile oficiale transmise de autorităţile cehe sunt deocamdată destul de puţine. Acestea au precizat că cei trei au fost găsiţi decedaţi în locuinţa lor (situată la subsolul unei case în care locuiau mai multe familii) de către pompierii locali, aceştia fiind chemaţi de urgenţă la faţa locului după ce locatarii au simţit un puternic miros de gaz.

Şeful poliţiei locale a declarat că cel mai probabil aceştia au decedat din cauza unei scurgeri de monoxid de carbon, provenită de la sistemul de încălzire defect al imobilului, însă certitudinile privind cauzele morţii vor veni numai după concluziile medicilor legişti. Autorităţile au mai precizat doar că în locuinţă nu au fost găsite indicii care să ducă spre varianta unui act criminal.

 

„Unul era în pat, altul căzut lângă pat, iar al treilea în baie”

Ieri, reporterii „Monitorul” s-au deplasat în satul natal al celor trei. De la mic la mare oamenii aflaseră de tragedie şi vărsau câte o lacrimă pentru consătenii lor, morţi departe de casă, înainte de a-şi face un rost în viaţă.   

Cele mai multe detalii despre tragedie le cunoaşte familia lui Dorin Voinea, un frate mai mare al tânărului, aflat şi el în oraşul ceh, fiind printre primii care au ajuns la faţa locului, după tragedie.

„Miercuri seară ei au venit de la muncă, au mâncat şi s-au culcat. Pe la 11 noaptea s-a întâmplat, când ei deja dormeau. Băiatul mai mare mi-a povestit că unul era în pat, altul căzut lângă pat, iar al treilea în baie, pe pardoseală, cu faţa în jos”, ne-a spus Viorel Voinea, tatăl tânărului decedat.

Oamenii cred că cei trei s-au intoxicat cu gazele în timp ce dormeau şi au încercat să-şi revină, însă din păcate nu au mai reuşit. Toţi se întreabă cum de a putut fi atât de puternică scurgerea de gaze, însă nici nu au motive să creadă că la mijloc ar fi altceva decât un accident.  

 

Doi băieţei au rămas fără tată

Fiecare din cei trei tineri are o poveste tristă, cuvântul de ordine în familiile lor fiind sărăcia. Cel mai mare dintre ei, Lucian Huţanu, a lăsat în urmă doi copii de câţiva anişori. Era despărţit de soţie, plecată şi ea la muncă, în Italia, iar micuţii sunt în îngrijirea bunicilor din partea mamei. Tatăl lui Lucian Huţanu a murit cu mulţi ani în urmă, într-un accident rutier, iar mama este plecată în Bucureşti. În satul natal, pe lângă copii, mai are doar un unchi şi o mătuşă, însă toţi au o situaţie materială precară și nu dispun de banii de care este nevoie pentru ca trupul neînsufleţit să fie adus acasă.

Şi Ionuţ Sănduleac, tânărul de 27 de ani, care plecase cel mai recent în Cehia, acum ceva mai bine de doi ani, a decis să muncească în străinătate tot din cauza sărăciei. Crescut într-o familie cu cinci fraţi şi trei surori, a hotărât că îşi poate face un rost doar muncind peste hotare. De când a plecat, părinţii şi fraţii de acasă nu l-au mai văzut.

„Îi mergea bine, muncea în construcţii. Nu l-am mai văzut de când a plecat, ţinea legătura prin telefon cu nevasta, săptămâna trecută a vorbit ultima oară cu el şi era bine. La vară, în august, trebuia să vină acasă pentru prima dată, dar uitaţi că nu a mai ajuns”, ne-a spus, printre lacrimi, Ilie Sănduleac, tatăl tânărului mort.

 

Nu au bani să-şi aducă morţii acasă  

În cazul lui Lucian Huţanu, nu există nici un apropiat care să aibă posibilitatea să-l aducă acasă, vorbindu-se deja de faptul că trupul acestuia ar urma să rămână în Cehia şi să fie incinerat.

„Nu ştim nimic de economiile lui, noi nu avem cu ce ieşi din casă. Dacă nu ne ajută cineva, acolo rămâne”, ne-a mărturisit unchiul tânărului.

Pentru ceilalţi doi tineri, fraţii aflaţi în Cehia au anunţat familiile că sunt necesari 3.500 de euro pentru a-i aduce acasă şi că nu dispun de toţi banii necesari. Speranţa este în patronul societăţii la care lucrau aceştia, însă rudele de acasă au fost anunţate că acesta nu prea s-a arătat dispus să ajute.

„A mers pentru un ban, şi acum nici nu ştim dacă îl putem aduce acasă măcar în sicriu”, plângea Elena Voinea, mama vitregă a lui Dorin Voinea.

Oamenii îşi spun speranţa şi într-un ajutor al autorităţilor, însă primarul din Şerbăuţi nu a putut promite încă nimic.

„Băieţii (n.r. fraţii din Cehia care sunt în viaţă) aşteaptă să primească un răspuns de la patron în această seară (n.r. aseară), încă nu se ştie încă nimic. Dacă nu o să fie soluţii, o să încercăm şi noi să ajutăm, în măsura posibilităţilor, însă acum nu pot promite încă nimic”, ne-a spus Cătălin Sănduleac, primarul comunei Şerbăuţi, rudă cu unul dintre tinerii decedaţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trei suceveni, găsiţi morţi într-un apartament din Cehia.
 Vizualizări articol: 6242 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.92/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.9 din 13 voturi
Trei suceveni, găsiţi morţi într-un apartament din Cehia4.9513

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Dumnezeu sa ii odihneasca... trimis de
(11 iun 2010, 11:31:58
Pleci in alte tari pe picioarele tale cu 100EUR si ca sa fii adus acasa trebuie sa dai vreo cateva mii de euro...Fereasca Dumnezeu de asa necaz,bogati sau saraci,toti suferim...
2.   Condoleante familiilor indoliate trimis de
(12 iun 2010, 11:04:14
speram sa le fie tarana usoara,aici in tara lor...
3.   Cunosc ff bine familiile trimis de
(12 iun 2010, 18:06:00
cea mai mare durere este ca nu se stie daca familiile celor 3 tine o sa-si poata conduce copiii pe ultimul drum....
4.   Mortiincehia@yahoo.com trimis de
(12 iun 2010, 18:23:05
cine poate si vrea sa ajute cu o suma de bani cat de mica pentru repatrierea celor 3 baieti din sat Calinesti Com. Serbauti sunt rugati sa ne contacteze la adresa de mail ****ncehia@yahoo.com si eu va voi da mai multe detalii despre felul in care puteti ajuta familiile celor 3. va rog multa seriozitate e ceva destul de greu o mama nu si-a vazut copilul de 2 ani si acuma e posibil sa nu il poate conduce nici pe ultimul drum deci cine are posibilitatea o poate face cat mai urgent!! va multumesc

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei