Tort de cafea
Ingredientele:
Blat:
200 g făină,
200 g margarină,
200 g zahăr,
100 g nucă măcinată,
1 pacheţel cu zahăr vanilat.
Crema:
100 g margarină,
2 linguri esenţă de cafea,
150 g zahăr
Glazura din şerbet de cafea:
400 g zahăr,
puţină zeamă de lămâie,
1 pahar apă,
1/3 pahar de cafea concentrată
Se poate glasa şi cu un gem acrişor
Mod de preparare:
Margarina se freacă foarte bine cu zahărul.
Se adaugă zahărul vanilat, nucile şi, treptat, făina.
Se face un aluat, care se împarte în trei părţi. Din fiecare parte se întinde foaie şi se pun pe rând în formă de tort.
Se bagă în cuptorul încălzit la foc potrivit. Între foile coapte, se pune un strat de cremă de cafea, obţinută din frecarea margarinei cu zahăr şi adăugarea treptată de esenţă de cafea. Tortul se glasează cu glazură de şerbet de cafea sau cu un gem acrişor.
Prăjitură cu gem
Ingrediente:
Aluat:
250 g făină,
25 g drojdie de bere
7 linguri de zahăr
5 linguri ulei,
50 ml apă caldă
¼ linguriţă bicarbonat
1 linguriţă zeamă de lămâie sau oţet
un praf de sare, 1 lingură coajă rasă de lămâie
Umplutura: 1 borcan gem sau marmeladă, 4 linguri nuci pisate
Mod de preparare:
Drojdia de bere se pune la dospit în puţină apă caldă, cu 1 lingură zahăr.
În făina cernută se înglobează zahărul, bicarbonatul stins cu zeama de lămâie sau oţet, drojdia, sarea, uleiul şi coaja rasă de lămâie. Se frământă aluatul şi se lasă să se odihnească 1 h . Se fac două foi, care se ung pe rând cu gem, apoi se presară nucă. Se rulează fiecare foaie şi ambele rulade şi se aşează în tavă. Se taie în felii groase şi se coc la foc potrivit.
(sursa: www.reteta-post.ro)