Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 8 sep 2008 - Anul XIII, nr. 211 (3892)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Dicţionar creştin

PANIHIDA = cuprinde rânduiala slujbei înmormântării. Ea este deosebită pentru copii, mireni, preoţi, călugări şi în Săptămâna Luminată (prima după Învierea Domnului).

POLIELEU = cântare de laudă la sărbătorile Mântuitorului şi ale sfinţilor, fiind alcătuită din versete Psalmilor 134 şi 135, psalmi care preamăresc în chip deosebit şi laudă milostivirea lui Dumnezeu. (din grecescul polieleus = mult milostiv).

PSALM (psalmos = psalm, cântare dintr-un instrument cu coarde, deoarece psalmii se cântau acompaniaţi la harfă) - creaţii lirice, cu fond religios; formează una din cărţile Vechiului Testament, intitulată Psalmi şi atribuită regelui David. În număr de 151 (150 canonici şi un psalm necanonic) psalmii au fost reuniţi în primele secole ale creştinismului în cartea numită Psaltire.

PSALTIRE = cuprinde cei 150 (+ 1) de psalmi ai lui David şi ai altor poeţi din Vechiul Testament. Ei sunt împărţiţi în 20 de părţi numite catisme (= pauze, şederi).

PROCHIMEN = stih (vers de psalm) care precede pericopa din Apostol (=aşezat înainte).

PRICEASNA (rus. Pricestna = care participă); v. Chinonic.

PRIPEALA = cântare grăbită, cu refren doxologic.

PRONAOS (sau nartică) numit şi tinda bisericii = este încăperea de la intrarea dinspre apus a bisericii. Aici stăteau odinioară catehumenii şi penitenţii, iar azi, la ţară, stau femeile. În vechile biserici, pronaosul era o încăpere despărţită de naos printr-un zid, având uşi de comunicare; cu timpul, zidurile au fost înlocuite de arcade susţinute de stâlpi, iar la bisericile construite în ultimele două secole pronaosul a devenit o prelungire a naosului, de care nu mai e despărţit prin nimic. În pronaos se află cafasul, un fel de balcon înspre peretele de la intrare, unde cântă corul bisericii, în timpul Sf. Liturghii.

PATERIC = carte cu biografii ale unor călugări-sihaştrii, care, pentru curăţia şi sfinţenia vieţii lor, au rămas în memoria Bisericii, fiind trecuţi în rândul cuvioşilor şi sfinţilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dicţionar creştin.
 Vizualizări articol: 401 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dicţionar creştin0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei