Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 sep 2008 - Anul XIII, nr. 209 (3890)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Lecţia de religie

De ce nu mai merg tinerii la Sfânta Biserică?

Oricât de banal li s-ar părea unora dintre noi, lumea contemporană este grav bolnavă. Este profund infectată de virusul materialismului, microb care ne ucide lent puterile sufleteşti: voinţa, sentimentul şi raţiunea. Iar acest materialism transpare pretutindeni şi ne orientează sensul vieţii spre căutarea plăcerilor şi acumularea bunurilor pământeşti.

 

Libertatea sentimentelor

Observăm în zilele noastre încă un fapt îngrijorător şi totodată paradoxal. Numărul tinerilor care sunt creştini practicanţi, ortodocşi care au o credinţă vie sau trăitoare şi care sunt prezenţi la Tainele Bisericii, este tot mai mic în pofida faptului că astăzi nu le este îngrădit accesul, aşa cum se întâmpla de regulă în perioada comunismului.

Dacă înainte, sentimentul religios trebuia ascuns adeseori pentru a avea o carieră profesională sau a nu suporta eventual alte consecinţe neplăcute, ne întrebăm firesc ce anume îi determină acum pe tot mai mulţi tineri să nu meargă sau să nu mai meargă la Sfânta Biserică.

 

Educaţia creştină

Cauzele sunt desigur multiple. În primul rând, factorul hotărâtor este educaţia creştină primită în familie. Dacă tânărul a fost învăţat de mic copil să se roage, să postească din când în când, să se spovedească cu adevărat şi să se împărtăşească, să participe chiar şi la alte Taine ale Bisericii Ortodoxe, atunci desigur el nu va renunţa să participe la comuniunea cu Dumnezeu, care se realizează în cadrul acestor slujbe şi rânduieli bisericeşti.

În al doilea rând, intervine hotărâtor asaltul mass-mediei (cu tot bombardamentul său informaţional), care într-o proporţie năucitoare, prin televiziune şi internet, îi atrag tot mai mult pe tineri prin oferta extrem de generoasă de pseudo-modele (idoli) şi de idei păguboase pentru viaţa lor spirituală. Materialismul societăţii de consum actuale continuă cu multă vigoare materialismul şi ateismul comunist, cultivând obsesia banului, obsesia carierei, cultul eroticului, cultul violenţei şi răzbunării ş.a.m.d.

 

Manipulare

În acest caz, noi putem vorbi realmente de manipulare. Şi în special despre manipularea tinerilor. Tineretul de astăzi este practic învăţat şi determinat să nu mai meargă la Biserică pentru că acest lucru nu mai este ,,la modă’’, adică a devenit demodat şi chipurile ceva de râsul lumii, ceva ruşinos şi umilitor. Tinerii sunt învăţaţi să nu creadă cu adevărat în Dumnezeu sau cel mult să aibă o credinţă formalistă, afişată doar pentru lumea din jur.

În al treilea rând, unii tineri resimt confuzia care planează în viaţa Bisericii. Există o tot mai mare repulsie faţă de preoţi în general. Şi acest lucru se datorează mediatizării compromisurilor unora dintre preoţi, a acestor slujbaşi ai diavolului, care s-au lepădat de Dumnezeu. Chiar subminarea din interior a Bisericii prin cei care răspândesc molima sau pan-erezia ecumenismului este responsabilă de lărgirea confuziei din mintea credincioşilor de astăzi.

 

Tineretul nu mai are valori

În acest sens, spunea recent şi cunoscutul actor, regizor şi om de cultură Dan Puric: ,,În clipa actuală în România, tineretul nu poate să se ducă nicăieri, pentru că nu găseşte zone de autenticitate. Tineretul adevărat nu se poate duce într-o biserică care amestecă lucrurile… Tineretul nu mai are valori. Şi atunci noi trebuie să creăm valorile, prin credinţa şi prin felul lor de a fi ca ele să aibă capacitate contaminantă. Îl vede şi începe să-l imite. Părintele Iustin Pârvu este un model de verticalitate şi de demnitate creştină. Dacă te-ai prins de chestia asta mergi până dincolo de moarte. Restul nu mai contează. Cei care au murit în închisorile comuniste sunt exemple de demnitate”.

 

Limbajul preoţilor, mai accesibil tinerilor

Tinerii de astăzi au o mare nevoie de repere morale şi spirituale adevărate. Au nevoie de modelul suprem Iisus Hristos şi de cel al sfinţilor părinţi ai Bisericii Ortodoxe. Au nevoie de modelele culturale autentice ale trecutului şi ale prezentului, care să nu aparţină masoneriei anticreştine. Au nevoie de profesori cu vocaţie (nematerialişti) care să stăruie pentru a le descoperi şi pune în valoare aptitudinile. Au nevoie de îndrumători care să le ofere un itinerar orientativ în planul culturii şi spiritualităţii.

Numai astfel, tinerii se vor apropia din nou, cu smerenie şi recunoştinţă, de Sfânta Biserică. Iar preoţii şi întreg clerul bisericesc cred că ar trebui să lucreze puţin asupra limbajului, care să devină ceva mai accesibil şi mai apropiat de sufletul tânărului de astăzi.

(Radu Iacoboaie)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De ce nu mai merg tinerii la Sfânta Biserică?.
 Vizualizări articol: 1578 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
De ce nu mai merg tinerii la Sfânta Biserică?0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Credinta trimis de
( 5 sep 2008, 12:41:25
Nu stiu, este un subiect care imi este si frica sa-l comentez. Nu te poti pune cu Dumnezeru, cu Biserica, cu tot ce tine de divinitate. Dar, oare, cine este de vina de aceste lucruri (mentionate mai sus,in articol?) . Bineinteles ca preotii. Nu mai sunt acei oameni corecti, piosi, seriosi, bisericosi, de la ei se strica totul. Apoi, tinuta oamenilor cind intra in biserica. Nu ar trebui sa se dea voie, sub nici o forma, absolut nimanui, sa intre in biserica imbracat in pantaloni, lungi scurti, femei rujate, aici nu vii la parada de moda. Vrei moda , mergi la parada de moda. Aici vii cit mai simplu, curat trupeste, sufleteste, imbracat curat, simplu, nu vii si prezinti moda. Cine este de vina>? preotii ca primesc in biserica asemenea specimene. de ce in strainatate in marile catedrale unde se cere o anumita tinuta nu intra nimeni cum vrea. La noi ca la nimenea. apoi, vorbitul la biserica, citeodata este o liniste deplina si cite 2 gospodine pledeaza ca la o sedinta .
1.1  RE: Credinta trimis de
( 5 sep 2008, 13:40:56
ba da! te poti cu dumnezeu si cu biserica si mai mult decat atat nu ar trebui sa ai nici o jena in a o face. de ce beneficiaza biserica de aceasta neterminata prezumtie de nevinovatie in care clerul nu e vinovat nici macar dupa ce se demonstreaza dincolo de orice urma de indoiala ca sunt vinovati? de ce ipocriti ca iacoboaie asta ne tin predici despre cum ne manipuleaza mass media? problema lui nu este ca suntem manipulati, ci ca suntem manipulati de altii.
2.   Credinta trimis de
( 5 sep 2008, 13:04:25
CONTINUARE: .....................Vorbesc fara pic de jena ca in piata. Inca o problema destul de jenanta : in timpul slujbii , apar fel de fel de cersetori care intra in biserica si deranjeaza, enorm, enoriasii si slujba in sine. Nu stiu ce-i de facut cu acesti cersetori, cu tigani, care pur si simplu asalteaza Duminica Bisericile ca t-e greu si de ei si de tot, nu stii ce sa faci....si multe,multe, care nici nu stiu daca are rost sa le mai enumar..... nu stiu ce face Protoieria , ce face Pimen, care mai mult il intereseaza padurile si averile decit bisericile, enoriasii, slujbele, totul este lasat de izbeliste pentru goana dupa AVERE, AVERE, AVERE..... ia cineva aceasta AVERE cu el in groapa?
3.   Judecare...judecare trimis de
( 5 sep 2008, 16:18:34
" nu judeca pe altii ca sa nu fii judecat", cam asa spune un pasaj din biblie. Cred ca mersul la biserica este un pas important catre desavarsire si implicit catre mantuirea noastra. nimeni si nimic nu ar trebui sa stea in calea noastra de a merge la biserica. biserica este singurul loc in care omul se poate mantui. Trebuie ca fiecare sa avem grija de sufletul nostru, sa ne judecam pe noi insine si fiecare din noi trebuie sa faca fapte bune dupa putere. Fiecare din noi o sa fim judecati de Dumnezeu si nu noi trebuie sa judecam pe altii, cu atat mai putin pe saraci si cersetori.

Cat de spre preoti, si ei au pacate, caci"nimeni nu este fara de pacat, doar Unul Dumnezeu". Sa nu mai dam vina pe unii, pe altii, pe preoti, pe mireni, pe cersetori, pe icoane, etc . Acestea sunt niste scuze ieftine pe care le invocam fiecare din noi pentru a amana si ocoli biserica si , Doamne fereste, mantuirea noastra.
3.1  RE: Judecare...judecare trimis de
( 5 sep 2008, 22:48:53
o sa judec si n-o sa-mi cer scuze pentru asta, si cand o sa-ti vina mintea la cap, te astept sa vii la mine, sa imi multumesti si sa imi ceri scuze. pasajul pe care l-ai citat din biblie e din cele mai idioate. nu numai ca avem dreptul sa judecam, avem datoria s judecam, si cand nu faci asta, pentru ca vezi doamne popa are har si e pacat mare sa il trimiti la origini, se intampla ca un oarecare inalt prea necinstit pimen, cunoscut de unii si sub numele de petru sidorovici ajunge mai mare peste biserica asta. un citat mai bun din biblie ar fi unul in care isus se identifica ca pastor si pe crestini ca oi. o turma de oi idioate incapabile sa gandeasca ele insele si care iau drept referinta in viata "ce zice popa".
4.   Eternitatea trimis de
( 6 sep 2008, 11:57:22
nu dragostea de dumnezeu ii aduce pe oameni la biserica ,ci teama de chinurile iadului,cit esti tinar nu realizezi, cu cit inaintezi in virsta realizezi ca nu esti vesnic si incepi sa te gindesti la viata de apoi .

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei