Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 29 iul 2008 - Anul XIII, nr. 176 (3857)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cronica religioasă

Un an de la trecerea la cele veşnice a Fericitului Părintele Patriarh Teoctist

Miercuri, 30 iulie, se împlineşte un an de la trecerea la cele veşnice a Fericitului întru adormire Părintele Patriarh Teoctist, al cincilea întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române.

Cu această ocazie, sâmbătă, 26 iulie, după Sfânta Liturghie, săvârşită în Catedrala Sfântul Spiridon Nou din Bucureşti, în sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei, de la orele 12.00, a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru Părintele Patriarh Teoctist.

Slujba de pomenire a fost oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, a adresat celor prezenţi un cuvânt de omagiere a personalităţii vrednicului de pomenire Părinte Patriarh Teoctist.

La finalul slujbei de pomenire, cei prezenţi au mers la mormântul Părintelui Patriarh Teoctist din Catedrala patriarhală (aflată în restaurare), pentru un moment de rugăciune şi prinos de cinstire.

 

Personalitate marcantă

În cei peste şaizeci de ani de slujire a Bisericii, din care 54 ca episcop, Patriarhul Teoctist a desfăşurat de la intrarea sa pe porţile mănăstirii şi cele ale Sf. Altar o activitate statornică de slujire liturgică, oratorică, a scrisului bisericesc şi de gospodărire a instituţiilor şi eparhiilor încredinţate spre răspundere.

A promovat învăţământul religios după 1989, înfiinţând noi seminarii teologice, şcoli medii de cântăreţi bisericeşti, de pregătire a asistenţilor sociali, băieţi şi fete, de restauratori de monumente istorice şi a organizat obţinerea de burse în străinătate pentru studenţii dornici de studiu. În învăţământul general de toate gradele şi profilurile a fost introdus învăţământul religios.

Împreună cu Sfântul Sinod a înfiinţat eparhii noi, a reactivat mitropoliile şi episcopiile desfiinţate de dictatura comunistă, a întreprins demersurile pentru canonizarea unor sfinţi români, a reorganizat Biserica Română de peste hotare prin organizarea unor noi episcopii şi alegerea unui număr corespunzător de ierarhi dintre tinerii teologi cu studii în ţară şi în străinătate şi dintre cei care s-au distins prin cunoaşterea vieţii bisericeşti şi monahale.

(Radio Trinitas)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un an de la trecerea la cele veşnice a Fericitului Părintele Patriarh Teoctist.
 Vizualizări articol: 561 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un an de la trecerea la cele veşnice a Fericitului Părintele Patriarh Teoctist0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei