Plăcinte
Când nu e post, plăcintele se pot umple cu urdă, brânză de burduf, cu telemea desărată amestecată cu cozi de ceapă verde, mărar sau umplute cu carne bine condimentată.
Ingrediente:
1/2 kg de făină25g drojdie proaspătă
1 linguriţă de zahăr
3 linguri de ulei
apă călduţă
puţină sare
Modul de preparare:
Se pune făina într-un castron, în mijlocul ei se face loc şi se pune drojdia dizolvată în apă şi o linguriţă de zahăr.
Se presară deasupra drojdiei un strat foarte fin de făină, se acoperă castronul şi se lasă o jumătate de oră la căldură.
Apoi se frământă un aluat potrivit, adăugându-se treptat uleiul şi apa dacă e nevoie.
Când aluatul se desprinde uşor de pe mâini şi de pe vas, şi când apar băşici în aluat, este gata cu frământatul.
Se acoperă cu un prosop şi se pune la cald să dospească până când îşi dublează volumul.
Pe planşeta pe care se va întinde aluatul nu trebuie să puneţi făina, ci trebuie să o ungeţi cu ulei, în acest fel, se lucrează mai uşor, mai repede şi aluatul nu se prinde de mâini.
După ce aluatul a dospit, se ia o bucată (cam cât un pumn) şi se întinde o foaie cât se poate de subţire. Foaia trebuie să fie în formă rotundă.
În centru se pune umplutura şi se împachetează, adunând colţurile aluatului în mijloc şi presând uşor pentru lipirea acestora.
Se întinde uşor cu sucitorul şi apoi se prăjeşte plăcinta într-o tigaie cu ulei bine încins.
Umplutura de post poate fi: cartofi, varză călită, magiun sau gem mai gros. 250 g cartofi fierţi în coajă se curăţă şi se dau pe răzătoarea mare sau se strivesc. Se amestecă cu 2 cepe prăjite în ulei, cu sare şi piper după gust.
Plăcintele se servesc calde.