Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 18 mar 2008 - Anul XIII, nr. 65 (3746)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cronica religioasă

A apărut prima carte în limba greacă a părintelui arhimandrit Teofil Pârâian

La Editura 'Athos' din Atena a apărut recent cartea: 'Părintele Teofil Pârâian - fără lumină, luminat', în traducerea pr. prof. dr. Konstantin Karaisaridis. Cartea este structurată în două părţi, prima parte fiind intitulată 'Viaţa părintelui Teofil', iar a doua 'Învăţătura părintelui Teofil'. Mai multe detalii despre această carte am aflat de la părintele arhimandrit Teofil Pârâian, de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus: 'Părintele Konstantin Karaisaridis a venit la noi la mănăstire, cu prilejul unui simpozion. Ne-am cunoscut, am stat de vorbă, a văzut cărţi scrise de mine, iar el şi-a propus să scrie o carte despre mine, traducând de fapt cartea 'Cine sunt eu? Ce spun eu despre mine?', după care a luat diferite teme pe care le-a pus în continuarea cărţii, şi aşa s-a realizat o carte de 304 pagini, cu o prefaţă lămuritoare. E o carte edificatoare pentru cei care sunt interesaţi de viaţa mea, de gândirea mea. E o carte de care mă bucur că a apărut'.

 

PS Părinte Episcop Dr. Ioan Mihălţan a trecut la cele veşnice

Patriarhia Română anunţă trecerea la cele veşnice, în dimineaţa zilei de 17 martie 2008, după o grea suferinţă, a Preasfinţitului Părinte Dr. Ioan Mihălţan, episcop al Oradiei, Sălajului şi Bihorului, până la începutul anului 2007, când s-a retras la cerere din motive de sănătate. Slujba de înmormântare va fi oficiată de un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi la Ohaba, miercuri, 19 martie, de la orele 12.00.

Preasfinţitul Părinte Ioan s-a născut la 26 septembrie 1926, în satul Ohaba, şi a primit la botez numele de Ioan. A urmat cursurile Liceului 'Vasile cel Mare' din Blaj (1939-1947) şi studiile Institutului Teologic Universitar din Sibiu (1947-1951), susţinând licenţa în teologie cu teza: 'Cele şapte discursuri despre Sf. Ap. Pavel ale Sf. Ioan Gură de Aur'. În anul 1951 a fost hirotonit preot pe seama parohiei din satul natal Ohaba, unde a desfăşurat o importantă activitate pastoral-misionară timp de aproape 40 de ani. Între anii 1973-1976 a urmat cursurile de doctorat, specializarea Teologie Dogmatică Simbolică şi Îndrumări Misionare la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti, iar între 1977-1979 a urmat studii de specializare la Institutul Ecumenic de la Bossey (Elveţia) şi la Facultatea de Teologie protestantă de la Strasbourg (Franţa). În 1985 a obţinut titlul de doctor în teologie cu teza: 'Preoţia Mântuitorului şi preoţia bisericească', sub îndrumarea pr. prof. dr. Dumitru Stăniloae. După ce a intrat în monahism la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, în ianuarie 1990 a fost ales de către Sf. Sinod arhiereu vicar al Episcopiei Oradiei, cu titlul de 'Crişanul', la propunerea Înalt Preasfinţitului Dr. Vasile Coman al Episcopiei Oradiei. În septembrie 1992 a fost ales episcop titular al Episcopiei Oradiei şi instalat la 25 octombrie 1992. A fost numit lector la catedra de Îndrumări Misionare a Institutului Teologic din Sibiu (1985), apoi profesor la Facultăţile de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca şi Oradea. A primit titlul de Doctor honoris causa al Universităţii din Oradea. Pe tărâm cultural a publicat o serie de lucrări cu conţinut dogmatic, pastoral-misionar şi duhovnicesc, precum:
- 'De vorbă cu credincioşii', Oradea, 1993;
- 'Îndrumări pentru îndreptarea şi mărturisirea duhovnicească a persoanei noastre', Oradea, 1994;
- 'Seminţe din ţarina cuminţeniei creştine', Oradea, 3 vol., 1994;
- 'Experienţe pastorale', Oradea, 1995;
- 'Idei din Sf. Evaghelii pentru predicile duminicilor şi sărbătorilor de peste an', Oradea, 1999.
Este autorul mai multor studii, articole şi predici, publicate în „Ortodoxia”, „Studii Teologie”, „Mitropolia Banatului”, „Mitropolia Moldovei şi Sucevei”, „Telegraful Român”, „Legea românească” etc. Dumnezeu să-l odihnească cu drepţii!

(Trinitas)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cronica religioasă.
 Vizualizări articol: 613 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Cronica religioasă5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pastramă de oaie cu brânză şi ciuperci 250g pastramă de oaie250g cubuleţe prăjite de pâine3 ouă4 linguri caşcaval ras250g urdă/ telemea200ml lapte3 căţei de usturoi2 linguri muştar250g spanac/ conopidă/ broccoli250g ciuperci1 ceapă30g unt Fierbeţi... Citeşte