Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 feb 2008 - Anul XIII, nr. 50 (3731)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

QUO VADIS

„Mica dogmatică vorbită - dialoguri la Cernica”

Părintele Dumitru Stăniloae

Cel mai important teolog al sfârşitului de secol XX - părintele Stăniloae... Şi Marc Antoine Costa de Beauregard, preot ortodox francez, ca şi cum ar conta că este francez sau altă naţie. Dialoguri care te poartă cu gândul la lecţia de dogmatică din puterea nopţii pe care Hristos o dădea lui Nicodim. Şi cum pot să fie toate acestea? - întrebă acesta.

Adevărat, adevărat vă spun vouă. îi răspunde Mântuitorul învăţătorului iudeilor...

Dar cuvintele Mântuitorului nu păreau a da o lămurire matematică problemelor cărturarului iudeu. În schimb, în ciuda aparenţelor, incendiau inimile celor care ascultau. Şi lămurirea venea nu prin haina cuvântului şi a frazei ci prin Însuşi Cuvântul care deschide uşa inimii şi înţelegerii noastre.

 

Nu amestecaţi adevărul cu speculaţiile

 

Uite-aşa, de la Hristos încoace, sfinţi şi cuvioşi au deprins-cu nevinovăţia porumbeilor şi înţelepciunea şerpilor - meşteşugul incendierii inimilor celor care îi ascultă. În veacul nostru, în ţara noastră, părintele Stăniloae...

Şi despre ce dogme ne vorbeşte părintele Dumitru? (aşa cum cu multă dragoste îl numeşte părintele francez). Părintele Dumitru ne vorbeşte despre lucruri adânci, de bază ale cunoaşterii Ortodoxe. Despre Sfânta Treime, de exemplu.

Câţi dintre noi - cu smerenie, cu nevrednicie, putem măcar bâigui câte ceva despre ceea ce TREBUIE să ştim cu privire la Sfânta Treime, la Dumnezeul nostru?

Trebuie să ştim, aşa cum ştim să întindem mâna după mâncare - măcar nişte lucruri esenţiale. Ca să n-o luăm razna. Să nu începem să amestecăm adevărul cu speculaţiile, viaţa cu filosofia stearpă, să nu deviem, să nu admirăm cine ştie ce construcţii ideatice cu temelie în nisip mişcător.

Părinţii Bisericii au arătat că Duhul purcede din Tatăl şi se odihneşte în Fiul sau că Fiul este Cel în care Se odihneşte comoara Care este Duhul, comoară pe care Fiul o primeşte de la Tatăl...

 

Adevăruri îmbrăcate în haina iubirii, a afecţiunii

Nu este poezie afirmaţia aceasta. Este un adevăr cutremurător, de netăgăduit, de neschimbat. Un adevăr care - ca multe altele pe care le găsim în cartea aceasta minunată - trebuie învăţat aşa cum învăţam în clasele mici tabla înmulţirii. Axiomatic - în duhul lui crede dacă nu eşti în stare să înţelegi, crede măcar - până vei înţelege. Ca să putem învăţa mai uşor, părintele Stăniloae, în lumina Duhului Sfânt, ne rosteşte aceste adevăruri îmbrăcate în haina iubirii, a afecţiunii, a poeziei inimii.

Poate că nu pot înţelege (cine poate?) dar aşa de frumos sună, încât sigur n-am să uit... Şi îmi va rămâne poezia asta minunată întâi în minte, apoi în inimă, am s-o pot recita şi altora. Şi ea îşi face lucrarea ei... Şi atunci când un nepriceput va lătra în urechile mele cine ştie ce nerozie, sufletul meu va recunoaşte gunoiul şi se va feri de el.

Mângâietorul...În limba greacă, numele de Paraclet dat de Hristos Duhului Sfânt în Evanghelia după Ioan înseamnă ’cel care stă aproape de cineva. Cel care este alături de cineva şi care cheamă sau mijloceşte pentru el’. Duhul este deplinătatea bucuriei Tatălui. El este şi Mângâietorul Care vine de la Tatăl în inima celui care suferă pentru lume sau care suferă pur şi simplu...

Sau care suferă pur şi simplu...Deci suferinţa nu mai este de temut. Nu înseamnă părăsire, neputinţă... Înseamnă venirea Mângâietorului. Fără să insiste cu ostentaţie, părintele ne învaţă. Fiecare cuvinţel al cărţii îşi are rădăcini în Sfinţii părinţi şi trunchi şi coroană în experienţa şi propria trăire duhovnicească a părintelui. Înfrunzită şi înflorită în lumina Duhului Sfânt, învăţătura părintelui intră pe toate căile minţii noastre.

Pentru căutătorii unor răspunsuri exacte, corecte dar vii şi de înviere - pe uşa argumentaţiei logice.

Pentru cei în suferinţă - pe geamul pe care se strecoară minunile.

Pentru cei care iubesc Biserica şi Ortodoxia, pe acoperişul smuls al casei sufletului nostru pe unde se revarsă şuvoiul de lumină al iubirii Dumnezeieşti.

 

Mâna lui Dumnezeu

Ce mai aflăm noi din această carte? Mai aflăm şi secretul frumuseţii.

Aş recomanda la toate fetele şi femeile care încă nu ştiu acest lucru - să încerce metoda recomandată de părintele Stăniloae de a fi frumoase. Nu trebuie decât un pic de curaj, mai mult - ce-i drept-decât acela de a ieşi cu o fustă scurtă-scurtă şi cu tocuri înalte şi cu coafură de 200 de lei pe cap, prin oraş. Trebuie să fii curajoasă, dar pe cuvânt că merită efortul.

Trebuie doar să începi să te rogi zilnic, constant, şi uite, practic să începi de exemplu să citeşti Psaltirea. Începem treaba asta şontâcăind, tânjind să fim frumoase şi iubite, rugându-ne ca vai de capul nostru‚ Doamne, dă să mă iubească...’ şi o ţii aşa vreun an de zile. Sau mai mult sau mai puţin. Şi ce să vezi. Începe să curgă spre tine şuvoi de iubire. Oi fi eu mai bună şi mai frumoasă? Da’ de unde. Atunci de unde mi se trage? Nu cumva de la rugăciune? Nu cumva e mâna Ta Doamne? Nu cumva mă iubeşti, pe mine, urâta şi care nu merit nimic bun? Păi atunci, nimic altceva nu-mi mai trebuie...Şi iată, bucuria regăsirii...Vor mai fi lunecări, vom mai cădea, Îl vom părăsi şi răni, Îl vom dezamăgi dar de-acum încolo ştim exact pe unde s-o luăm.

 

Unit cu Dumnezeu

Un om duhovnicesc este un om frumos. Faţa unui credincios este frumoasă. Este taina luminoasă a persoanei plină de un sens profund şi inexprimabil. Idolii religiilor păgâne nu au frumuseţe pentru că nu exprimă acest simţ al icoanei

Faţa umană e luminată ca o icoană. Unit cu Dumnezeu, izvorul întregii frumuseţi şi al întregii bunătăţi, omul întreg trup, suflet şi minte devine frumos. Frumuseţea sfinţilor! Frumuseţea cuvântului teologic! Frumuseţea gesturilor lui Hristos continuate în actele liturgice.

Doamne Dumnezeule, luminează mintea noastră cu frumuseţea Feţei Tale şi Te vom mărturisi în faţa oamenilor ca să Te slăvească împreună cu noi! Amin

TEODORA DRĂGOI, Fundaţia SFINŢII MARTIRI BRÂNCOVENI
(contact: fundatia_smb_sv@yahoo.com,
site: www.fundatiasmbsv.ro)

(Cartea “Mica dogmatică vorbită - dialoguri la Cernica” a Părintelui Dumitru Stăniloae se găseşte la librăria „Sf. Voievod Ştefan cel Mare” din Areni)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Mica dogmatică vorbită - dialoguri la Cernica”.
 Vizualizări articol: 794 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
„Mica dogmatică vorbită - dialoguri la Cernica”5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ruladă de spanac 4 porţii - 40 minute 500g spanac2 linguri apă4 ouă1/2 linguriţă nucşoară300ml sos de roşii5 linguri ulei1 lingură pesmetsare, piper   Umplutura 175g bucheţele de broccoli3 linguri caşcaval ras175g brânză mozzarella... Citeşte