Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 nov 2007 - Anul XII, nr. 268 (3641)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ne întrebăm?

Sfânta Tradiţie are aceeaşi valoare ca şi Sfânta Scriptură?

Sfânta Tradiţie are aceeaşi valoare pentru credinţă ca şi Sfânta Scriptură, pentru că amândouă cuprind acelaşi cuvânt al lui Dumnezeu.

Sfânta Tradiţie fiind cel dintâi chip de latire a Descoperirii dumnezeieşti, este mai veche, mai răspândită şi, în unele puncte, mai dezvoltată decât Sfânta Scriptură. Căci de la Adam pâna la Moise nu s-a scris nici o carte sfântă. Însuşi Mântuitorul nostru Iisus Hristos a dat învăţăturile şi rânduielile Sale prin viu grai şi prin pilda vie. Sfinţii Apostoli, de asemenea, au predicat la început prin grai viu; mai târziu, când nu puteau sau nu ajungeau să predice prin viu grai, unii din ei au pus în scris învăţăturile Mântuitorului.

Astfel, Sfânta Tradiţie, fiind mai veche şi mai largă, dezvolta şi lămureşte Sfânta Scriptură; ea povăţuieşte mai departe spre dreapta înţelegere şi săvârşire a Sfintelor Taine şi spre păzirea sfintelor rânduieli ale Bisericii în curăţenia în care au fost aşezate la început.

Chiar Sfânta Scriptură vorbeşte lămurit despre însemnătatea Sfintei Tradiţii. Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan spună la sfârşitul Evangheliei sale: "Sunt încă şi alte multe lucruri pe care le-a făcut Iisus, care de s-ar fi scris cu de-amănuntul, mi se pare că nici un lumea aceasta n-ar încăpea cărţile ce s-ar fi scris" (Ioan 21,25); iar Sfântul Aposol Pavel zice: "Cele ce aţi învăţat şi aţi luat şi aţi auzit şi aţi văzut de la mine, acestea să le faceţi" (Filipeni 4,9); "drept aceea, fraţilor, staţi neclintiţi şi ţineţi predaniile (tradiţiile) pe care le-aţi învăţat fie prin cuvânt fie prin epistola noastră (2 Tesaloniceni 2,15).

De altfel, Sf. Apostol Pavel chiar citează din Sf. Tradiţie, când spune: "Mai fericit este a da decât a lua" (F. Ap. 20, 35), cuvinte care au fost rostite de Mântuitorul Iisus Hristos dar care nu se găsesc în cele patru evanghelii.

La fel ne învaţă Sfinţii Părinţi, ca să păstrăm cuprinsul Sfintei Tradiţii cu acelaşi sfinţenie şi tărie cu care păstrăm cuprinsul Sfintei Scripturi. Sfântul Vasile cel Mare zice: "Dintre dogmele şi propovăduirile păstrate de Biserică, pe unele le avem din învăţătura scrisă, pe altele însă le-am primit din Tradiţia Apostolilor, predate nouă în taină. "Amândouă acestea (Sfânta Scriptură şi Sfânta Tradiţie) au aceeaşi autoritate pentru evlavie" (Canonul 91).

De aceea Sfânta Tradiţie trebuie crezută şi ţinută cu aceeaşi tărie şi cu aceeaşi sfinţenie ca şi Sfânta Scriptură.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sfânta Tradiţie are aceeaşi valoare ca şi Sfânta Scriptură?.
 Vizualizări articol: 676 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sfânta Tradiţie are aceeaşi valoare ca şi Sfânta Scriptură?0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei