Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 20 mai 2016 - Anul XXI, nr. 117 (6230)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Proiecte

Candidatul PSD pentru Primăria Suceava, Tiberius Brădăţan, şi-a prezentat programul electoral complet

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Candidatul PSD pentru Primăria Suceava, medicul Tiberius Brădăţan, şi-a prezentat în cursul zilei de ieri întregul program electoral pentru dezvoltarea municipiului reşedinţă de judeţ. Programul cu care Tiberius Brădăţan vrea să câştige funcţia de primar al Sucevei este structurat pe 18 capitole, după cum urmează:

1. Suceava Corectă! Transparenţă în cheltuirea banului public.

Stoparea risipei banului public: orice leu bugetat de mine şi de echipa mea va fi regăsit în lucrările publice! Suceava are nevoie ca banul public să fie cheltuit pe baza unui sistem de măsurare a performanţei. Dorinţa mea este ca bugetele anuale să fie fundamentate şi supuse aprobării numai după o analiză riguroasă a nevoilor cu care se confruntă comunitatea. Pentru aceasta vom solicita sprijinul cetăţenilor de a participa alături de noi la identificarea acestor nevoi, care ulterior se vor transforma în rezultate, ţinând cont de criteriul eficienţei cheltuirii banului public. Asta înseamnă că vom investi bani cu prioritate acolo unde cerinţele şi numărul cetăţenilor beneficiari vor fi mai mari. Ne dorim ca sucevenii să simtă că fac parte din procesul de schimbare a oraşului şi că ei sunt cei mai importanţi factori decizionali. Transparenţa în cheltuirea banului public se va realiza pe site-ul Primăriei, unde vor putea fi găsite toate contractele, devizele de lucrări şi plăţile din banul public.

2. Locuitorii, implicaţi în decizia administrativă. Telefonul Cetăţeanului.

Consultarea publică va fi o constantă a activităţii mele de primar. Îmi doresc să creez un sistem orientat pe rezultate şi bazat pe nevoile reale ale sucevenilor. Vom analiza cu atenţie problema administrării suprafeţelor de teren dintre blocuri, ţinând cont de nevoile locatarilor. Vom face consultări publice pentru delimitarea spaţiului verde de parcări şi a locurilor de joacă de aleile pietonale. Vom face un studiu de impact pentru parcări subterane pentru fiecare cartier, iar acolo unde specialiştii vor identifica locuri pentru parcări suprateranevom cere acordul proprietarilor înainte de a demara investiţia.

Telefonul Cetăţeanului - „Urgenţe Primărie” este un proiect de suflet pe care îl voi implementa în Suceava în 6 luni de la alegerea mea în funcţia de primar. Acest serviciu va fi un dispecerat susţinut de un întreg mecanism de rezolvare a problemelor cetăţeanului. Ca primar garantez că „la acest UPU al administraţiei” va fi asociat un Birou Unic de avize, autorizaţii, adeverinţe, eliberare acte şi plata taxelor şi impozitelor ce va reduce timpul de eliberare a actelor administraţiei locale sucevene către cetăţeni.

3. Soluţiile de deblocare a traficului din oraşului Suceava.

Centura de Sud a oraşului va fi o prioritate pentru zona metropolitană, care ar da sens unui nou pod peste Suceava, cumulat cu o subtraversare pietonală a podului din zona Bazarului ca soluţii de deblocare a traficului. Realizarea Centurii de Sud a Sucevei se va face pe traseul unor drumuri balastate deja existente în comuna Ipoteşti şi oraşul Salcea: de la drumul E85, sat Ipoteşti, pe lângă pădurea Rediu, joncţiunea cu şoseaua Ipoteşti-Bosanci, pod peste râul Suceava la Tişăuţi în zona gropii de zgură, intersecţie cu drum betonat care ajunge la Iulius Mall, drum balastat care duce la Salcea.

4. Crearea de noi locuri de muncă în Suceava şi zona de tip metropolitan.

Sucevenii doresc într-o majoritate covârşitoare locuri de muncă prin înfiinţarea de parcuri industriale atât în zona Termica, precum şi în zona de tip metropolitan (Suceava şi 14 localităţi în jurul Sucevei). Municipiul Suceava este singura reşedinţă de judeţ din România care nu are un parc industrial ce poate aduce locuri de muncă mai bine plătite, în producţie. Vom aplica legea parcurilor industriale şi la Suceava, vom încuraja şi ajuta informaţional orice deţinător sau grup de deţinători a minim 10 ha de teren să obţină titlul de parc industrial de la Ministerul Dezvoltării. Titlul de parc industrial aduce, conform legii, pentru investitori scutirea de la plata impozitului pe terenurile parcului, scutire de la plata impozitului pe clădirile din incinta parcului industrial, scutiri de la plata taxelor locale pentru eliberarea de certificate de urbanism, autorizaţii de construire sau de desfiinţare a construcţiilor din incinta parcului industrial. Vom iniţia proiecte care să aibă drept scop pregătirea tinerilor pentru antreprenoriat. Sunt de părere că şcoala trebuie să schimbe mentalitatea celor tineri din cea de angajaţi în cea de angajatori. Vrem ca Primăria să ofere un sprijin tinerilor atât în procesul de dezvoltare a abilităţilor antreprenoriale, cât şi în procedurile de <constituire a primei societăţi comerciale>.

5. Înfiinţarea instituţiei Arhitectului-şef şi depolitizarea deciziei în urbanism.

Municipiul Suceava are nevoie urgentă de un arhitect-şef. Eu am arătat în câteva rânduri că în ultimii 12 ani Suceava nu a avut un arhitect-şef, dar nici un Plan de Urbanism General. Am atras atenţia şi asupra faptului că în foarte multe locuri, Planurile de Urbanism Zonale existente în Suceava nu sunt corelate cu ceea ce trebuia să însemne un Plan Urbanistic General făcut pentru locuitorii oraşului. Acest lucru înseamnă haos. Un haos de care în 12 ani a profitat un grup de oameni care au construit unde au vrut şi cum au vrut. Dacă în toate oraşele europene şi cele din România hipermarketurile sunt construite în afara localităţilor, în Suceava s-au construit în centrul geografic al municipiului, blocând astfel circulaţia rutieră pe principala arteră, Calea Unirii.

6. Sucevenii să nu mai plătească pierderile cauzate de uzura reţelelor termice.

Mă voi implica personal în schimbarea reţelelor termice care produc pierderi cuantificate de specialişti la peste 40 la sută. În prezent acestea sunt suportate de cetăţean din impozite şi taxe locale care se duc ca subvenţie pentru plata energiei termice. Economisim astfel bani pentru dezvoltare, precum şi pentru continuarea programului de anvelopare pentru creşterea confortului cetăţenilor şi pentru facturi mai mici. Soluţia este absorbţia de fonduri europene din perioada de programare 2014-2020 şi atragerea de resurse guvernamentale, precum şi o substanţială contribuţie de la bugetul local, inclusiv prin credite, pentru a elimina din facturile sucevenilor costurile pierderilor din reţelele termice, la plata căldurii din apartamente.

7. Eliminarea mirosului neplăcut din Suceava ce afectează sănătatea locuitorilor.

În Suceava a fost dată în folosinţă o Staţie de Epurare a Apelor Uzate neconformă, întrucât instalaţia de uscare rapidă a nămolului, care avea rolul să nu lase particulele să pătrundă în atmosferă, nu a fost executată. Astfel, tone de nămol sunt lăsate în aer liber, emanând mirosuri pestilenţiale şi prezentând risc de îmbolnăvire a populaţiei. Acest aspect îl privesc din perspectiva stării de sănătate a populaţiei, rezultatul descompunerii materiei organice sub acţiunea unor bacterii, a unor germeni care se transmit pe calea aerului putând deveni o sursă de infecţie. Vom construi de urgenţă o instalaţie de uscare rapidă a nămolului.

8. Repornirea zonei de tip metropolitan Suceava - eşec de proporţii al PDL-PNL întrucât au avut primari în 13 unităţi administrativ teritoriale din 15, cu următoarele priorităţi:

8. 1. Dezvoltarea comună a infrastructurii rutiere şi utilităţilor (alternativa la Calea Unirii, Centura de Sud a municipiului Suceava va fi construită pe teritoriul comunei Ipoteşti şi a oraşului Salcea).

8. 2. Atragerea investiţiilor, dezvoltarea comună de zone industriale şi crearea locurilor de muncă (zona de tip metropolitan Suceava are în total 171.444 de locuitori şi poate prezenta interes pentru investitori).

8. 3. Dezvoltarea de zone rezidenţiale pentru tinerele familii, prin investiţii guvernamentale de tip ANL sau sprijinirea dezvoltatorilor privaţi (foarte mulţi locuitori ai municipiului Suceava s-au mutat în comunele limitrofe, în municipiul Suceava nemaiexistând spaţii suficiente pentru proiecte rezidenţiale).

9. Creşterea calităţii în executarea infrastructurii rutiere.

Alocarea unei sume cel puţin duble pentru asfaltări în cartiere a străzilor mici dintre blocuri şi schimbarea calităţii asfaltului prin folosirea asfaltării cu bitum aditivat şi agregate concasate ce au garanţii de 9 ani la covor asfaltic. Plombările de iarnă care sunt necesare se vor executa prin lucrări definitive cu asfalt rece ce pot fi realizate şi la -20 C şi sunt cu mult mai ieftine decât soluţia cu pavele aplicată intensiv în ultimii 12 ani.

10. Siguranţa cetăţeanului.

10. 1. Nu putem vorbi despre siguranţa cetăţeanului cu actualul sistem de iluminat din oraş. Refacerea sistemului de iluminat este prioritară pentru Suceava. Vom introduce mai multe zone de supraveghere video şi le vom face funcţionale pe cele existente. Cele mai multe camere de luat vederi stradale nu funcţionează. Această stare de fapt face ca în oraş să se circule adesea cu viteză excesivă şi periculoasă. De asemenea favorizează infractorii de orice fel, care, ştiindu-se nesupravegheaţi, pot comite fapte antisociale nestingheriţi. Voi lua măsuri ca Poliţia Locală să-şi intensifice activităţile de patrulare în cartiere şi în jurul şcolilor.

10. 2. Îngroparea cablurilor de televiziune, telefonie, electricitate etc., care se află într-un mănunchi periculos de mare între stâlpii de iluminat stradal, cumulând o masă de metal şi cauciuc greu de suportat de către fiecare stâlp în parte, este prioritară. Consider că toate aceste cabluri ar putea fi introduse în casete subterane, aşa cum de altfel legea o cere încă din anul 1996.

11. Suceava, oraş verde şi curat.

Mă voi implica în mărirea suprafeţelor de spaţiu verde din cartiere prin introducerea gazonului ca o soluţie antipraf. Este necesară construirea a cât mai multe miniparcuri în cartiere şi înfiinţarea de noi locuri de joacă pentru copii dotate cu suprafeţe de cauciuc, iluminate şi supravegheate de camere video. Firmele care se ocupă de salubritate vor intra mai mult în cartiere, între blocuri pentru scoaterea prafului din oraş şi pentru o mai bună salubrizare a oraşului. Sucevenii vor avea la dispoziţie telefonul cetăţeanului pentru a reclama situaţiile când nu se ridică gunoiul la timp. Dispeceratul va alerta de urgenţă firmele care s-au obligat prin contract să realizeze salubrizarea municipiului Suceava.

12. Stimularea asociaţiilor de proprietari să acceseze proiecte europene.

Reorganizarea asociaţiilor de proprietari pe principiul transparenţei cheltuirii banilor cetăţenilor şi al consultării publice trimestriale cu privire la problemele din cartiere, informarea şi orientarea lor către finanţări nerambursabile şi credite subvenţionate de stat pentru rezolvarea problemelor de reabilitare, consolidare şi modernizare.

13. Transport civilizat.

Refacerea şi reabilitarea staţiilor de transport din zona de acţiune urbană a municipiului Suceava. Asigurarea unui buget corespunzător societăţii de transport şi a unui sistem de subvenţii echitabil în aşa fel încât aceasta să se poată autofinanţa. Pensionarii trebuie să aibă transportul în comun subvenţionat de municipalitate. Studenţii şi elevii din municipiul Suceava cu probleme sociale vor transportul în comun subvenţionat. Parcul auto al municipalităţii trebuie completat cu microbuze de mici dimensiuni pentru a ajunge şi în zonele mai puţin circulate, dar şi cu autobuze electrice care să scadă costurile de exploatare, concomitent cu creşterea confortului pasagerilor transportaţi.

14. Soluţia pentru eliminarea birocraţiei - Biroul Unic.

Îmi propun să institui o comisie de eliminare a actelor care nu sunt necesare din dosarele depuse de cetăţeni pentru accesul la un serviciu public sau eliberarea unui act administrativ. Voi găsi noi spaţii pentru desfăşurarea activităţii primăriei deoarece funcţionarii lucrează în condiţii improprii şi voi informatiza toate serviciile primăriei. Voi organiza un Birou Unic în marile cartiere, iar în Burdujeni şi Iţcani va funcţiona câte o microprimărie care să preia taxele şi impozitele, să elibereze acte şi să furnizeze informaţii utile către cetăţeni. Îmi propun să elimin cozile de la ghişeele primăriei. Plata taxelor are rolul de a crea bugetul municipalităţii, nu de a umili cetăţenii. Numai la Suceava mergi la două ghişee ca să plăteşti o taxă. Nu mi se pare normal ca ghişeele primăriei să se închidă la ora 14.00, când oamenii încă nu au ieşit de la locul de muncă. Propun menţinerea acestor birouri unice deschise până la ora 18.00 prin organizarea unui program flexibil.

15. Investiţiile în sănătate şi educaţie.

15. 1. Mă voi implica în modernizarea permanentă a infrastructurii de sănătate, voi dinamiza investiţiile în Spitalul Judeţean începând cu construirea a încă două noi etaje pentru a creşte capacitatea de administrare a stării de sănătate a locuitorilor şi voi moderniza cabinetele şcolare, voi suplimenta personalul medical aferent acestora şi voi susţine ca în fiecare şcoală să fie un cabinet medical cu o asistentă medicală pe schimb şi măcar un medic la două şcoli.

15. 2. Viaţa are prioritate. Montarea unor truse de prim ajutor şi defibrilatoare automate în toate centrele comerciale din municipiul reşedinţă de judeţ, dar şi în sediile instituţiilor publice. Consider că este foarte important ca, până la intervenţia echipelor medicale abilitate, să existe condiţii pentru iniţierea manevrelor de acordare a primului ajutor la faţa locului. Experienţa mea de până acum ca medic în Unitatea de Primire a Urgenţelor m-a convins că, în acest interval de timp, denumit <minutul de aur>, se pot salva multe vieţi”.

16. Suceava, oraş cultural.

Suceava trebuie să investească în recuperarea trecutului său de Capitală medievală a Moldovei şi Cetate de Scaun a lui Ştefan cel Mare. Primăria Suceava se va implica prioritar în punerea în valoare a centrului medieval al Sucevei din perimetrul Curţii Domneşti, Biserica Sf. Dumitru, Biserica Domniţelor, Biserica Mirăuţi şi Cetatea de Scaun. Mă voi implica pentru punerea în valoare a Parcului Șipote şi a Pădurii Zamca ca zone de agrement pentru suceveni. Cetatea de Scaun va deveni, împreună cu zona reabilitată a statuii lui Ștefan cel Mare, principalul punct de atracţie turistică a municipiului Suceava, iar programul evenimentelor va fi publicat cu un an înainte pentru atragerea de turişti.

17. Sportul de performanţă.

Din echipa mea de consilieri locali face parte, pe loc eligibil, şi fostul fotbalist Florin Cristescu, căpitan al echipei de aur a Sucevei care reprezintă garanţia că vom readuce performanţa sportivă la Suceava prin investiţii masive în centrele de copii şi juniori. Primăria Suceava va susţine echipa de handbal şi de fotbal pentru prima ligă prin înfiinţarea unei societăţi pe acţiuni care să fie baza resurselor pentru performanţă. Toate sporturile sucevene vor avea o atenţie egală din partea primarului. Voi arăta sucevenilor că pe lângă fotbal şi handbal copiii noştri pot găsi modele în volei, atletism, rugby, lupte, tenis, înot şi alte sporturi.

18. Suceava – Oraşul Tinerilor.

Suceava trebuie să fie un oraş al tinerilor. Noi venim cu propunerea de a înfiinţa un program de E-guvernare locală prin Free Wifi în parcuri şi staţii de autobuz, refacerea în totalitate a site-ului Primăriei promovând proiectul Primăria Electronică şi transparentizarea deciziilor şi acţiunilor Primăriei. Ne propunem dezvoltarea unei infrastructuri pentru sprijinirea vieţii active (piste de bicicletă, de alergare, acoperirea Patinoarului Areni, 10 noi terenuri de sport în cartiere) şi a activităţilor cultural-artistice (spaţii pentru repetiţii, training, spectacole)".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Candidatul PSD pentru Primăria Suceava, Tiberius Brădăţan, şi-a prezentat programul electoral complet.
 Vizualizări articol: 17373 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.22/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.2 din 9 voturi
Candidatul PSD pentru Primăria Suceava, Tiberius Brădăţan, şi-a prezentat programul electoral complet3.259

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Politic local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei