Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 15 feb 2016 - Anul XXI, nr. 37 (6150)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sfat

Donţu îi propune noului ministru al Justiţiei care ar trebui să fie priorităţile din acest domeniu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donţu i-a propus ministrului Justiţiei, Raluca Alexandra Prună, un set de priorităţi pentru îmbunătăţirea activităţii în acest domeniu.   În calitate de preşedinte al comisiei de Constituţionalitate şi de membru al Comisiei Juridice a Senatului, Ovidiu Donţu a precizat că a ţinut să-i transmită aceste sugestii ministrului Justiţiei deoarece aceasta este nouă în funcţie şi ar trebui să-şi stabilească o serie de priorităţi în relaţia cu Parlamentul şi cetăţenii.

Ovidiu Donţu a susţinut o declaraţie politică în care îi transmite ministrului Justiţiei că primul obiectiv, extrem de urgent, care ar trebui să capete prioritate pe agenda de lucru comună a Ministerului de Justiţie şi a Parlamentului României în 2016 este situaţia despăgubirilor dispuse de CEDO. El a arătat că în 2015, potrivit datelor provizorii furnizate de Direcţia Agent Guvernamental din cadrul MAE, s-au înregistrat 772 de noi cauze împotriva României depuse la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Potrivit spuselor lui Ovidiu Donţu, suma totală a despăgubirilor acordate de CEDO prin hotărâri pronunţate în 2015 şi prin care s-a constatat o încălcare a dispoziţiilor convenţionale sau prin care s-a dispus cu privire la acordarea unei satisfacţii echitabile se ridică la aproape 6 milioane de euro.

“Nu putem pune sub semnul întrebării deciziile Curţii Europene, dar putem să ne întrebăm cât se poate de serios şi de responsabil ce trebuie să facă sistemul de justiţie românesc pentru ca aceste cauze să nu se mai repete şi, de asemenea, putem să ne întrebăm noi, parlamentarii, cu ce putem contribui prin activitatea noastră legislativă la îmbunătăţirea aceluiaşi sistem de justiţie? Cred că este momentul ca plângerile românilor către CEDO să se diminueze prin efortul nostru de a asigura de aici, din România, toate elementele unei justiţii coerente şi eficiente”, a spus Ovidiu Donţu.

 

Donţu a spus că un al obiectiv trebuie să fie repartizarea aleatorie a dosarelor depuse în instanţă

Senatorul PSD a mai precizat că un alt obiectiv important ar trebui să fie punerea în acord cu prevederile declarate de Curtea Constituţională a României ca fiind neconstituţionale din Codul penal, Codul de procedură penală, Codul civil și Codul de procedură civilă. “Atunci când vorbim de crearea unui Cod cum este cel penal şi cel de procedura penală, orice specialist în domeniu poate spune că nu este posibilă, din start, o funcţionare la nivel optim. Dar, atunci când din partea Curţii Constituţionale este provocată o adevărată hemoragie de constatări de neconstituţionalitate la adresa articolelor ce compun aceste Coduri, din nou, cred că este cazul să ne întrebăm, deopotrivă reprezentaţi ai justiţiei şi ai Parlamentului, ce putem şi ce trebuie să facem rapid şi în comun pentru ca cele două Coduri să îşi găsească deplina funcţionalitate şi girul fiecărui om din acesta ţară?”, a arătat Donţu.

Nu în ultimul rând, el a arătat că un alt obiectiv ar trebui să fie ca repartizarea aleatorie a dosarelor depuse în instanţă să fie prima premiză a unui proces echitabil şi a unei puteri judecătoreşti mai aproape de cetăţean. “Ceea ce vreau să subliniez, fără să pară că pun întrebări sau ridic probleme a căror soluţionare ţine de nişte resorturi imposibil de reglat, dat fiind faptul că ne confruntăm cu un întreg mecanism şi cu o uriaşă participare umană la actul de justiţie, este faptul că, din cauza birocratizării excesive a tuturor structurilor statului şi în special a celei judiciare, avem de a face cu situaţii care ne conduc în final la erori şi la o profundă nemulţumire de amândouă părţile baricadei - cetăţeni şi magistraţi”, a declarat Ovidiu Donţu. El a adăugat că îi propune ministrului Justiţiei efectuarea unei analize şi a unui control pentru a vedea dacă această repartizare aleatorie a dosarelor depuse în instanţă funcţionează în mod corespunzător. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Donţu îi propune noului ministru al Justiţiei care ar trebui să fie priorităţile din acest domeniu.
 Vizualizări articol: 1632 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Donţu îi propune noului ministru al Justiţiei care ar trebui să fie priorităţile din acest domeniu5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Politic local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Biscuiți digestivi cu semințe și fructe uscate Putem înlocui uneori, de dragul propriei sănătăți, obișnuitele ”crănțănele” pe care le ronțăim la televizor cu ceva gustos și fără puzderie de conservanți, coloranți sintetici, îndulcitori cu nume bizare și afânători.... Citeşte