Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 15 feb 2016 - Anul XXI, nr. 37 (6150)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Narcis SIRETEANU

Narcis SIRETEANU


Liber, colegu’!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aş vrea să cred în bunele intenţii ale Poliţiei noastre de a spăla sângele care curge din abundenţă pe şosele, dar nu prea pot. Cred că obiectivul principal al acestei instituţii este să adune cât mai mult bănet din amenzile care cresc de parcă ar lua steroizi, nu să curme accidentele.

În loc să se facă drumuri ca lumea - care de exemplu să ocolească satele, în loc să treacă oblu prin ele - s-au pus restricţii de viteză demne nu de autovehicule, ci de căruţe. Normal că toată lumea încearcă să le fenteze, prin metode mai mult sau mai puţin sofisticate.

Un timp, au fost la modă detectoarele de radar, chiar dacă în alte ţări te-ai ars dacă eşti prins folosindu-le. Când te apropii de-un radar, detectorul face ca toţi dracii. Vitezomanii se sesizează şi încetinesc câteva sute de metri, în dreptul echipajelor poliţieneşti, pentru ca apoi să înghită din nou pământul, scoţând flăcări pe sub coada eşapamentului şi smulgând oftaturi verticale din rărunchii femeilor rurale cu drept de vot.

Acum, la modă sunt staţiile alea de emisie-recepţie, prin care comunici cu ceilalţi şoferi, în principal cu cei de pe tiruri. Pui microfonul la gură şi întrebi:

- Un coleg care vine de la Câmpulung. Avem ceva pe drum, colegu’?

- Liber, colegu’!

Sau:

- La ieşirea din Vama, colegu’, e un echipaj de Poliţie într-un Logan, colegu’.

- Mulţumesc, colegu’!

Dacă adresezi întrebarea fără să spui „colegu’” nu te bagă nimeni în seamă, nu-ţi răspunde nimeni. Cuvântul magic e „colegu’”. Sunt pline şoselele noastre de colegi.

O drăcie de staţie de asta costă în jur de 1.000-1.200 de lei.

Şi detectoarele de radar şi staţiile cu colegi nu fac decât să-l scape pe vitezoman de amenzile prevăzute de lege. În plus, ele îmbogăţesc acele persoane care stau îndărătul acestui comerţ înfloritor. În rest, nu rezolvă absolut nimic. Şoferul nu devine mai responsabil, ci mai şmecher. E ca un elev ori student care copiază la examen, dar nu este prins. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Liber, colegu’!.
 Vizualizări articol: 1927 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 9 voturi
Liber, colegu’!5.059

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Biscuiți digestivi cu semințe și fructe uscate Putem înlocui uneori, de dragul propriei sănătăți, obișnuitele ”crănțănele” pe care le ronțăim la televizor cu ceva gustos și fără puzderie de conservanți, coloranți sintetici, îndulcitori cu nume bizare și afânători.... Citeşte