Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 15 feb 2016 - Anul XXI, nr. 37 (6150)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Semnal de alarmă

Sute de copii cu afecţiuni ale coloanei vertebrale, depistaţi anual de medici

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cabinetele de recuperare medicală, de balneo-, fizio- şi kinetoterapie, precum şi secţiile de chirurgie pediatrică ale spitalelor au din ce în ce mai mulţi pacienţi copii cu afecţiuni ale coloanei vertebrale. Fie că este vorba doar despre o oboseală prematură pe care o acuză copilul sau de atitudini cifoscoliotice remarcate de părinţi sau profesori, fie că au apărut deja modificări ale coloanei vertebrale care pot merge până la hernia de disc, în marea majoritate a cazurilor este vorba despre afecţiuni care pot fi remediate dacă sunt depistate la timp. Ghiozdanul foarte greu pe care îl cară copiii zilnic în spate este primul lucru asociat de părinţi şi copii cu deformarea coloanei.

Doi elevi în clasa a VIII-a la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Suceava, Matei Senciuc şi Mihai Bichel, ne-au explicat ce cară zilnic în rucsacul de şcoală: caiete, culegeri şi manuale. ”Avem dulapuri la şcoală, dar nu putem lăsa manualele şi caietele pentru că ne trebuie şi acasă, la teme. Uneori mă dor muşchii, dar m-am obişnuit să fie rucsacul greu”, ne-a spus Matei. Mihai afirmă că la unele materii au chiar mai multe caiete şi culegeri, de care au nevoie atât acasă, cât şi la şcoală, prin urmare nu are altă soluţie decât să le poarte în spate.

Dr. Florin Filip, şeful secţiei de chirurgie pediatrică a Spitalului de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, ne-a declarat că, dintre pacienţii săi, săptămânal depistează 5-10 copii care au probleme la coloană, iar anual numărul acestora se ridică la 300-400 de copii, majoritatea adolescenţi.

L-am întrebat pe dr. Filip dacă poate fi incriminată greutatea ghiozdanelor în producerea afecţiunilor de coloană. Răspunsul specialistului a fost că nu există studii medicale care să ateste că aceasta ar determina cifoza şi scolioza, dar cu siguranţă provoacă disconfort şi oboseală prematură, din cauza contracturii musculare pe care o provoacă o greutate între 4,5 şi 7 kg, cât are un ghiozdan pe care copilul îl poartă zilnic în spate. Acelaşi efect îl au şi poziţiile incorecte la scris sau la computer. ”Copiii sunt astăzi mai sedentari. Greutatea ghiozdanului este o problemă de igienă şi medicină şcolară, greutatea îi oboseşte sau îi suprasolicită pe copii. La fel, poziţia greşită, asociată cu lipsa activităţii fizice. Corectarea acestor lucruri le-ar asigura copiilor un confort mai bun. Sportul, educaţia fizică nu vindecă vreo boală, dar tonifică musculatura şi menţin starea de sănătate”, a arătat medicul.

 

Scolioza produce şi alte afecţiuni, până la insuficienţa cardiacă

Asupra sportului, dr. Filip atrage atenţia să fie făcut corect şi adecvat vârstei, în caz contrar putând atrage probleme grave ale coloanei vertebrale. Medicul a afirmat că anual are ocazia să consulte copii care acuză dureri ce sugerează hernia de disc, iar ulterior RMN arată modificări ale coloanei care confirmă diagnosticul. ”De obicei este vorba despre efort fizic excesiv şi antrenamente incorecte”, precizează medicul.

Prin urmare, ghiozdanele încărcate de cărţi, caiete, culegeri, precum şi statul aplecat la birou sau la calculator nu conduc la o deformare a coloanei, decât dacă există o predispoziţie genetică şi hormonală.

Din punct de vedere medical, pentru a defini o scolioză sunt necesare două condiţii: deformare de ax a coloanei vertebrale în plan frontal şi rotaţie vertebrală. În cazul atitudinii scoliotice, copilul îşi poate corecta poziţia corpului şi nu are rotaţie vertebrală. Corecţia se face printr-un program de exerciţii de gimnastică medicală şi prin kinetoterapie.

Dr. Zoia Irimie, medic recuperare medicină fizică balneologie la Spitalul de Urgenţă Suceava, recomandă părinţilor să examineze cel puţin o dată pe lună, dacă nu zilnic, corpul copiilor lor. Orice proeminenţă la nivelul coloanei vertebrale, un torace deformat, cu o parte mai proeminentă şi o parte mai concavă sau axul corpului încovoiat sunt semne clare că un medic specialist trebuie să consulte copilul.

Scoliozele, pe lângă deformarea coloanei, atrag şi alte tulburări, precum dezvoltarea insuficientă a plămânilor, tulburări de creştere şi dezvoltare a inimii, tulburări de ritm, apoi de insuficienţă cardiacă.

 

Dr. Irimie: ”Părinţii ar trebui să lase babele şi produsele naturiste şi să vină la medic”

Dr. Irimie ne-a declarat că, în 2015, prin ambulatoriul secţiei de balneologie au fost internaţi 54 de copii cu cifoscolioză. În policlinică, doar la cabinetul său, din 2.680 de consultaţii, 25% l-au reprezentat copiii cu tulburări de statică vertebrală, cu diverse cauze. ”De cele mai multe ori, părinţii nu-şi dau seama care este problema reală. Copilul acuză dureri de coloană sau în piept şi atunci îl duc la cardiolog, suspectând o afecţiune cardiacă. De fapt, cele din zona pieptului sunt dureri musculare. Scolioza uzează coloana timpuriu şi copilul are probleme”, a arătat medicul.

Potrivit acestuia, un program de gimnastică medicală început la 8-10 ani, cu exerciţii pe care copiii le fac cu plăcere, creşte foarte mult şansele de recuperare. Zilnic, în cabinetele de specialitate ale Spitalului de Urgenţă sunt copii la terapie.

”Părinţii ar trebui să lase babele şi produsele naturiste şi să vină la medic. Din păcate, Casa de Asigurări de Sănătate nu are grijă de aceşti copii, care primesc gratuit doar două serii de tratament de 10 zile sau una de 21 de zile/an, dar mamele primesc de la noi schemele cu exerciţii şi copiii le pot face permanent, până se încheie procesul de creştere. O depistare precoce a cifoscoliozei sau a atitudinii cifoscoliotice, un program al părintelui de urmărire a poziţiei copilului la scris şi gimnastica medicală sunt elementele succesului în recuperare. Experienţa însă ne arată că părinţii nu prea se ţin de tratament. Nu avem nici un copil care să vină de două ori pe an, cât îi decontează CAS procedurile”, a mai spus dr. Irimie.

Mai precizăm că în secţia de recuperare a Spitalului de Urgenţă Suceava beneficiază de tratament şi afecţiuni severe, precum paraliziile secundare suferinţei la naştere, traumatismelor cranio-cerebrale, paralizii periferice, malformaţii congenitale, sechele posttraumatice şi locomotorii, neuropatii senzitivo-motorii, distrofii musculare. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sute de copii cu afecţiuni ale coloanei vertebrale, depistaţi anual de medici.
 Vizualizări articol: 3318 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Sute de copii cu afecţiuni ale coloanei vertebrale, depistaţi anual de medici5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Biscuiți digestivi cu semințe și fructe uscate Putem înlocui uneori, de dragul propriei sănătăți, obișnuitele ”crănțănele” pe care le ronțăim la televizor cu ceva gustos și fără puzderie de conservanți, coloranți sintetici, îndulcitori cu nume bizare și afânători.... Citeşte