Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 12 feb 2016 - Anul XXI, nr. 35 (6148)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


De ce nu mi-e milă de Vişinescu?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Câţiva poliţişti, unii graşi, scot dintr-o casă un bătrân încătuşat. Sunt mulţi, par prea mulţi pentru cobiliţa asta de oase, cum se vede din spate, filmat pe apucate, osânditul. Scena, de inchiziţie, ar putea cutremura fiinţa mea prinsă repede de frisonul milei, gata să-şi dea duhul pentru un amărât pus în fiare. Cine e osânditul de 80 de ani – atâţia înţeleg că are – dus între pistoale la beci pentru 20 de ani? Îl zăresc, o fulgerare, din profil şi văd imaginea, cu cei mai răi ochi pe care i-am zărit în viaţa mea, a unei hiene. A ucis, în temniţa pe care o conducea, în torturi sinistre, umilindu-i şi jucându-le cu bocancul pe beregată şi coaste, vârfuri ale intelectualităţii române, oameni vinovaţi de a fi fost mai harnici ca alţii, politicieni patrioţi. Doi judecători au decis că fiara asta care nu şi-a şters câinoşenia din ochi, nici la vârsta la care bonomia se aşterne pe chipul celui mai hârşit călău, e vinovat şi trebuie pedepsit, chiar dacă, târziu, mult prea târziu, iar unul a fost de părere că moartea semănată cu cruzime personală, nu doar pentru că ăsta era regimul, de această bestie, s-a prescris. Doi la unu a fost scorul judecăţii. Putea fi invers, iar şeful temniţei care a umilit şi ucis, a ucis şi a umilit, să se bucure în continuare de o pensie de cinci ori mai mare decât a unui profesor universitar, aşa cum s-a bucurat în 25 de ani de regim democratic Alexandru Vişinescu. Democraţie Iliescu, democraţie Băsescu şi alte democraţii postcomuniste care au uitat victimele şi au decorat călăii, cum l-a decorat, din eroare înţeleg, Constantinescu pe şeful puşcăriei Sighet.

Primul călău torţionar, profesionist al morţii, cum profesionişti erau naziştii din lagărele care făceau săpun din evrei, e condamnat în România, la un sfert de veac de aşteptare în care mulţi ca Vişinescu nu numai că nu s-au căit, dar au ieşit în faţă la paradă. Unii ne conduc şi azi prin urmaşii lor.

De ce nu mi-e milă de acest bătrân otrăvit de ură şi dispreţ, născut călău, fiindcă nu poate face nimeni ce-a făcut el, fără gena crimei în sânge? De ce, creştin fiind, nu mi-e milă şi nu cer îndurare pentru asasin? Nu ştiu, nu pot. Azi nu mi-e milă decât de cei cărora, bătrâni ca el fiind atunci, acest purtat între pistoale azi le turna apă îngheţată peste trupul gol, strivit în bătaie, pe lespedea de ciment a celulei din Râmnic. Iar când îndrăzneau să mai respire un pic, el, el personal, nu prin subalterni, le mai articula un bocanc în coaste spre a-i lecui de răsfăţul de a respira.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De ce nu mi-e milă de Vişinescu?.
 Vizualizări articol: 3560 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.88/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.9 din 8 voturi
De ce nu mi-e milă de Vişinescu?4.958

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ruladă de pui (fără coacere) Preparatul este foarte apreciat de copii, pe care îi ”păcălește” să consume doua alimente sănătoase simultan – brânza de vacă și pieptul de pui.Avem nevoie de:Trei sferturi de pachet unt de bună calitate, un piept mare... Citeşte