Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 4 feb 2010 - Anul XV, nr. 28 (4319)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Poziţie

Consilierii judeţeni îi solicită lui Flutur să ţină Mitropolia şi Patriarhia departe de pădurile Bucovinei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Consilierul judeţean PSD Mihai Grozavu a cerut, ieri, în numele deliberativului, preşedintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur, să acţioneze astfel încât veniturile realizate de fundaţia Fondul Bisericesc Ortodox al Bucovinei (FBOB) să rămână în judeţ şi să nu fie acceptată implicarea Patriarhiei sau a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
Grozavu a spus, în cadrul şedinţei CJ Suceava de ieri, că în privinţa Fondului Bisericesc Ortodox al Bucovinei este necesar ca veniturile realizate din exploatarea fondului forestier să se regăsească la autorităţile din judeţ şi i-a solicitat lui Flutur ca împreună cu arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, să găsească soluţii de evitare a amestecului altor autorităţi bisericeşti.
„Dumneavoastră cunoaşteţi fundaţia, cum s-a înfiinţat, cum a progresat. Să facem ceva ca această proprietate, care este a noastră, a ortodocşilor din Bucovina, să fie administrată şi condusă înţelept, şi nu lăsată pe mâna oricui. Cred că nici Patriarhia, nici Mitropolia nu au ce se băga în această structură. De aceea vă rog să faceţi tot posibilul ca împreună cu Arhiepiscopia, cu Înaltul, să găsiţi soluţii pentru gestionarea corespunzătoare a acestui fond”, a afirmat Mihai Grozavu.
Flutur a răspuns că proprietatea privată trebuie să ajungă la adevăratul proprietar, iar în cazul de faţă justiţia s-a pronunţat şi procedurile stabilite de instanţă trebuie respectate.
 

Autorităţile speră în redevenţă din exploatarea pădurilor primite de fundaţia FBOB
El a arătat că este interesat ca resursa financiară să rămână, respectând legislaţia, în Suceava. „Noi, ca autorităţi judeţene, suntem interesaţi ca resursa să rămână în judeţul Suceava şi în special resursa financiară să rămână, ca să se facă ceva aici. Totdeauna am spus acest lucru, respectând legea. Foarte multe sunt declaraţii de natură politică şi politicianiste, dar dacă vorbim despre această chestiune vreau să vă spun că luni am avut în coaliţie discuţii despre redevenţe, pentru că resursele naturale exploatate de pe sol şi din subsolul României trebuie să lase o parte importantă din redevenţă la comunităţile locale, dacă vrem să le dezvoltăm. Altfel stăm cu mâna întinsă şi din subsolul de la Frasin se ia gazul metan, din munţi se ia lemnul şi venitul se duce în altă parte şi nu este în regulă”, a mai spus Flutur, care apreciază că în acest fel se poate regla circuitul financiar între cei care exploatează resursele naturale şi stat.
 

FBOB execută silit statul pentru 166.613 ha pădure
La sfârşitul anului trecut, Curtea de Apel Timişoara a stabilit menţinerea deciziei Tribunalului Suceava din martie 2007 prin care Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina i s-a recunoscut dreptul de proprietate pe o suprafaţă de 166.613 hectare de pădure,
Tribunalul Suceava a admis, la mijlocul lunii martie 2007, o cerere a Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina privind retrocedarea unei suprafeţe de pădure şi obliga Regia Naţională a Pădurilor, Direcţia Silvică Suceava şi statul român, prin Ministerul de Finanţe, să pună la dispoziţia FBOB o suprafaţă de 166.613 de hectare. Ulterior, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis strămutarea cauzei la Curtea de Apel Timişoara.
Unităţile de cult din judeţul Suceava au mai primit, în anul 2004, în proprietate, potrivit Legii fondului funciar, câte 30 de hectare de terenuri cu vegetaţie forestieră, suprafaţa totală cu care Biserica Ortodoxă din Bucovina a fost pusă în posesie fiind de peste 15.000 de hectare.
Cererea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor privind acordarea, de Guvern, Fundaţiei Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina a statutului de fundaţie de utilitate publică a fost respinsă în 2008, pe motiv că aceasta acţionează doar în numele unei persoane juridice, şi nu pentru realizarea unui interes public general.
În prezent, Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina a cerut, prin executor judecătoresc, punerea în proprietate a proprietăţilor dobândite prin decizia Curţii de Apel Timişoara.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Consilierii judeţeni îi solicită lui Flutur să ţină Mitropolia şi Patriarhia departe de pădurile Bucovinei.
 Vizualizări articol: 1716 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.17/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 6 voturi
Consilierii judeţeni îi solicită lui Flutur să ţină Mitropolia şi Patriarhia departe de pădurile Bucovinei4.256

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Politic local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei