Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 sep 2012 - Anul XVII, nr. 209 (5114)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Artişti celebri şi muzele lor animale

Animalele i-au inspirat pe artişti încă de la primele opere rupestre. În acest trend s-au încadrat şi unii dintre cei mai influenţi artişti din toate timpurile - Leonardo da Vinci, Salvador Dali şi Pablo Picasso -, care şi-au imortalizat animalele de companie în propriile picturi.

De la picturile din peşteri, în care se regăsesc imagini cu căprioare şi bizoni, până la opere de artă care surprind în diverse ipostaze pisici şi câini - animalele par a fi din totdeauna o permanentă sursă de inspiraţie pentru artişti, potrivit buzzfeed.com.

Relaţia cu animalele de companie a constituit o sursă de inspiraţie chiar şi pentru unii dintre cei mai importanţi artişti din toate timpurile: Leonardo da Vinci, Salvador Dali, Pablo Picasso, Andy Warhol, Paul Klee şi Frida Kahlo.

 

Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci este considerat a fi unul dintre cei mai importanţi pictori din toate timpurile, fiind renumit în special datorită capodoperelor sale "Mona Lisa" şi "Cina cea de taină". Însă, Leonardo da Vinci a fost pasionat de multe alte domenii, între care sculptura, arhitectura, muzica, ştiinţa şi inovaţia. De asemenea, el a fost un promotor al drepturilor animalelor, devenind vegetarian. De asemenea, Leonardo da Vinci spunea că omul nu este "regele animalelor", ci doar "regele fiarelor" - sau, cu alte cuvinte, faptul că oamenii sunt mai puternici decât alte creaturi nu îi face să le fie şi superiori acestora din urmă.

"Cea mai mică felină este operă de artă", spunea, de asemenea, Leonardo da Vinci, replică ce vine să susţină una dintre creaţiile celebrului pictor, respectiv "Study of Cats and Other Animals" (Studiu asupra pisicilor şi altor animale, n.r.).

 

Salvador Dali

Cel mai faimos pictor al curentului suprarealist este cunoscut pentru picturile sale bizare. Pictorul spaniol Salvador Dali este cunoscut însă şi pentru stilul său excentric de viaţă, care uneori a atras atenţia publicului chiar mai mult decât operele de artă pe care le-a creat. Nu s-a dezminţit nici în privinţa animalelor de companie. Dali era proprietarul a doi oceloţi, Babou şi Bouba, unul dintre aceştia sau chiar amândoi însoţindu-l frecvent pe celebrul lor stăpân. Ocelotul este un mamifer carnivor din familia felidelor, răspândit în America de Sud.

 

Pablo Picasso

Probabil cel mai influent artist al secolului al 20-lea, cofondator al cubismului şi al unei varietăţi de alte stiluri, Pablo Picasso a creat peste 50.000 de opere de artă de-a lungul vieţii sale, inclusiv desene, picturi, ceramică, sculpturi etc.

Picasso este cunoscut însă şi ca stăpân al teckelului Lump, pe care îl deţinea din anul 1957. Lump i-a aparţinut iniţial fotografului David Douglas Duncan, însă când animalul l-a cunoscut pe Pablo Picasso, între cei doi s-a înfiripat o relaţie de dragoste la prima vedere. Lump era singura fiinţă care avea voie să se plimbe pe întreaga proprietate a lui Picasso, inclusiv prin studioul celebrului artist.

Lump şi Picasso au fost împreună timp de 16 ani şi au murit la o distanţă de câteva luni unul de celălalt.

 

Andy Warhol

Cea mai importantă personalitate a curentului artistic cunoscut sub denumirea "Pop Art" în Statele Unite, Andy Warhol a fost grafician, fotograf, pictor şi regizor. El a fost şi un cunoscut promotor al drepturilor homosexualilor în SUA.

Partenerul său, Jed Johnson, l-a convins pe artist să-şi ia un câine în 1973, iar relaţia de dragoste dintre Andy Warhol şi teckelul Archie a devenit celebră. Andy Warhol îl lua peste tot pe Archie - la masă, la deschiderea expoziţiilor şi în studioul său. După câţiva ani, lui Archie i s-a alăturat şi câinele Amos. Andy Warhol i-a imortalizat pe cei doi câini în operele sale de artă.

 

Paul Klee

Stilul unic al pictorului Paul Klee a fost influenţat de expresionism, orietalism, cubism şi suprarealism. Acestora li s-au adăugat entuziasmul său copilăresc, umorul, talentul natural, fapt care făceau din Paul Klee o persoană foarte specială.

Paul Klee iubea pisicile şi le-a "încorporat" în multe din operele sale de artă, între care "Cat and Bird" şi "The Mountain of the Sacred Cat". Klee îi era atât de devotat lui Bimbo, pisica sa albă, încât atunci când era plecat îi scria scrisori soţiei lui, în care o întreba ce mai face felina.

 

Frida Kahlo

Frida Kahlo a fost unul dintre cei mai influenţi artişti mexicani, fiind foarte cunoscută pentru autoportretele sale. Operele sale de artă sunt adesea descrise ca făcând parte din curentele folk-art, feminism şi suprarealism, însă artista obişnuia să spună: "Pictez propria mea realitate". Şi în realitatea sa se regăseau deseori animalele sale de companie.

Frida avea multe animale de companie, între care maimuţe, câini mexicani (xoloitzcuintli), papagali, un vultur, dar şi o căprioară. În multe din picturile sale, artista apare imortalizată alături de animalele sale de companie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Artişti celebri şi muzele lor animale.
 Vizualizări articol: 660 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Artişti celebri şi muzele lor animale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Monden

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei