Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 28 mai 2008 - Anul XIII, nr. 123 (3804)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sydney Pollack, ultimul mare regizor romantic al Hollywood-ului

Regizorul american Sydney Pollack, care a murit luni, la vârsta de 73 de ani, cunoscut pentru adaptarea romanului lui Karen Blixen "Departe de Africa" (1986), este celebru mai ales pentru poveşti de dragoste care au pe fundal elemente de exotism şi conştiinţă socială, informează AFP.

Catalogat drept ultimul din cei mai mari regizori romantici, Sydney Pollack a "dirijat" zeci de staruri hollywoodiene, precum Robert Redford (de şapte ori), Paul Newman (de două ori), Meryl Streep, Barbra Streisand, Dustin Hoffman, Harrison Ford, Tom Cruise. Însă a fost şi actor, pentru cineaşti precum Woody Allen şi Robert Altman, şi producător.

Născut pe 1 iulie 1934, la Lafayette, Indiana, fiul unui farmacist, Pollack a dorit iniţial să devină dentist. Însă la 17 ani a descoperit oraşul New York şi s-a lansat în comedii, după care, la doar 20 de ani, s-a angajat ca profesor de artă dramatică la Neighborhood Playhouse.

După debutul în teatru şi apoi în televiziune, unde a regizat mai multe seriale, Pollack a plecat la Los Angeles şi a realizat, în 1965, "O viaţă la capătul firului".

Anii '70 vor fi cei ai consacrării, atât în ochii criticilor, cât şi ai publicului, datorită unor filme devenite între timp clasice, precum "Şi caii se împuşcă, nu-i aşa?" (1969), "Jeremiah Johnson" (1972) şi "Cei mai frumoşi ani" (1973).

 

Apărător înfocat al omului.

Nominalizat la Oscar pentru "Tootsie", în 1982, Pollack obţine prestigioasa recompensă în 1986, pentru "Departe de Africa", considerat de mulţi drept capodopera vieţii sale. Filmul a obţinut şapte premii Oscar, printre care pentru cea mai bună regie şi cel mai bun film.

Apărător înfocat al omului şi marcat de un anume lirism, Sydney Pollack, afectat de eşecul comercial al filmului "Havana", în 1990, se lansează ca producător şi face această meserie cu succes ("Înviat din morţi", "Presupus nevinovat", "Raţiune şi simţire", "Talentatul domn Ripley" etc.).

Doar "Firma" (1993), cu Tom Cruise şi Gene Hackman, adaptare a bestseller-ului lui John Grisham, unde revine la una dintre temele sale favorite, corupţia, îi permite să aibă din nou succes.

După o lungă pauză în cariera de regizor, Pollack se întoarce în 2005 cu thriller-ul "Traducătoarea", cu Nicole Kidman. În acelaşi an a regizat primul şi singurul lui documentar, "Sketches of Frank Gehry", despre celebrul arhitect care a construit, printre altele, muzeul Guggenheim din Bilbao (Spania).

Bolnav, el a fost nevoit în 2007 să renunţe la turnarea unui telefilm intitulat "Recount", despre alegerile prezidenţiale din Statele Unite din 2000 şi despre faimosul episod al renumărării voturilor din Florida.

 

Pasionat de Franţa şi Italia.

Amator de vin, pasionat de Franţa şi Italia, Sydney Pollack care, în calitate de preşedinte al juriului de la Cannes, a premiat, în 1986, filmul "Misiunea" al lui Roland Joffé, era căsătorit şi tată a trei copii.

"Sydney făcea lumea puţin mai bună, filmele puţin mai bune şi chiar şi o cină (preparată de el, n.r.) devenea un pic mai bună", a declarat actorul George Clooney pentru Variety. "Îmi ridic pălăria în faţa unei persoane cu clasă. Ne va lipsi teribil', a adăugat acesta.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sydney Pollack, ultimul mare regizor romantic al Hollywood-ului.
 Vizualizări articol: 447 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sydney Pollack, ultimul mare regizor romantic al Hollywood-ului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei