Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 feb 2024 - Anul XXIX, nr. 29 (8558)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5772 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Comemorare

Inițiativă de la Suceava privind atragerea tinerilor în proiectul ”Vreau să fiu ca Iuliu Maniu”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Păstrătorii memoriei marelui om politic Iuliu Maniu nu l-au uitat nici după 70 de ani de la trecerea în neființă în sinistra închisoare de la Sighet, azi Memorialul Victimelor Comunismului.

La finele săptămânii trecute, la Sighet, în celula în care a murit Maniu, a avut loc pelerinajul care a marcat 71 de ani de la moartea marelui om politic.

Cei mai mulți participanți au fost membri ai PNȚ Maniu-Mihalache, continuatorii partidului istoric înființat de Maniu, printre ei și doctorul dornean Petrea Dulgheru, președintele PNȚ Maniu-Mihalache, organizația Suceava.

Anul 2024 vine cu o încercare de a aduce mai mulți tineri aproape de istorie și de Iuliu Maniu, în urma unei inițiative care pleacă de la Suceava. 

Președintele organizației Suceava a PNȚ Maniu-Mihalache, Petrea Dulgheru, a anunțat că partidul pe care îl reprezintă va organiza un concurs de anvergură ”Vreau să fiu ca Iuliu Maniu”, dedicat tinerilor care vor să descopere cine a fost marele om politic, printre multe altele artizanul Unirii de la 1918.

Petrea Dulgheru este inițiatorul acestui concurs și a declarat că suportă personal premiile în bani ce vor fi oferite la faza județeană a competiției destinate tinerilor între 18 și 31 de ani, „în calitate de fiu de deținut politic”.

Concurenții vor avea ca bibliografie cartea ”Iuliu Maniu Politică și morală”, scrisă de Cristian și Ana-Maria Borz, iar după lectură vor putea participa la concursul tip grilă, cu întrebări legate de activitatea și viața marelui om politic.

Faza județeană va avea loc la Vatra Dornei, pe 13 aprilie.

Și în acest an a avut loc un simpozion dedicat marelui om politic și au avut loc slujbe de pomenire la celulă, dar și la Cimitirul săracilor de la marginea orașului (unde erau îngropați deținuții morți la Sighet, fără a se ști locul exact al mormântului lui Maniu).  

Iuliu Maniu a fost arestat la 14 iulie 1947 de către autoritățile comuniste şi judecat pentru „înaltă trădare”. Prin sentinţa dată pe 11 noiembrie 1947, Iuliu Maniu era condamnat la închisoare pe viaţă. A fost mai întâi închis în penitenciarul din Galaţi, iar în august 1951 a fost transferat împreună cu Ion Mihalache şi alţi naţional-ţărănişti la Sighet. Bătrân, în prag de 80 de ani, Iuliu Maniu a mai rezistat la Sighet un an și jumătate.
El a murit la o lună după ce a împlinit 80 de ani, pe 5 februarie 1953, cu mâhnirea că puterea comunistă acaparase totul și zdrobise nemilos oamenii care au condus anterior țara, fapt care nu poate fi iertat sub nici o justificare și oricâte generații ar trece de acum încolo.

Închisoarea de la Sighet a devenit muzeu memorial în 1993, prin implicarea Fundației Academia Civică.

Din fericire, clădirea închisorii, deși abandonată zeci de ani, a rămas în picioare, astfel că vizitatorii de acum pășesc prin celulele și spațiile în care au stat închiși Iuliu Maniu, Ion Mihalache, Brătienii și mulți alții.

 

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Inițiativă de la Suceava privind atragerea tinerilor în proiectul ”Vreau să fiu ca Iuliu Maniu”.
 Vizualizări articol: 566 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Inițiativă de la Suceava privind atragerea tinerilor în proiectul ”Vreau să fiu ca Iuliu Maniu”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei