Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 ian 2024 - Anul XXIX, nr. 2 (8531)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6109 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Bilanț negru

An negru pe șosele, încheiat cu 81 de morți, la mare distanță de al doilea județ cu mortalitate ridicată

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Anul 2023 a fost fără îndoială unul negru pe șoselele din județul Suceava. Nu numai că Suceava a revenit pe locul I în topul mortalității în accidentele din România, dar se constată și că este la mare distanță de următoarele județe.

O altă mare problemă este că în România, la general, numărul de morți în accidente a scăzut în 2023 față de 2022, cu aproximativ o sută de victime, în timp ce în județul Suceava mortalitatea a crescut semnificativ.

În cifre, fără să insistăm mult și obositor, în anul 2023 în județul Suceava au avut loc 137 accidente grave (cu 12 mai puține decât în anul 2022), soldate cu 81 de persoane decedate, față de 62 de morți în anul precedent.

Un plus de 19 persoane decedate, așadar, asta deși numărul de accidente grave a fost ușor mai scăzut. Această situație se explică prin faptul că am avut în județ anul trecut mai multe accidente deosebit de grave, soldate cu câte 2, 3 sau chiar 4 morți (un adevărat carnagiu a fost accidentul din august 2023, de la Dorna Candrenilor, în care au murit patru tineri, membri ai Ansamblului ”Florile Bucovinei” Rădăuți).   

 

  • Suceava și... restul lumii în acest top negru

 

La mare distanță de Suceava în acest clasament negru se află județul Prahova (63 de decedați, față de 81 la Suceava) și Dolj - 60 de morți.

În județul vecin Botoșani au murit în accidente doar 15 persoane, în timp ce la Iași - 55.

Despre cauze și explicații se pot face o mulțime de speculații și acuze. Este adevărat că infrastructura este precară și în multe localități tranzitate de drumuri naționale lipsesc trotuarele, este adevărat că avem multe drumuri înguste și periculoase, însă marea problemă pare a fi lipsa educației rutiere și inconștiența.

Cifrele nu sunt întâmplătoare, realitatea fiind că se circulă cu viteze prea mari, se fac depășiri la limită, iar alcoolul și mai nou drogurile la volan sunt o constantă zilnică.

În multe cazuri s-a demonstrat că dezvoltarea infrastructurii nu aduce o scădere a numărului de accidente, din contră.

Drumuri comunale asfaltate de prin localități rurale au fost transformate de șoferi teribiliști în adevărate piste de curse. Iar urmarea a fost producerea unor accidente grave.  

Mortalitatea mare în accidente s-a produs în ciuda faptului că polițiștii rutieri suceveni au bătut și ei recordurile la permise reținute și dosare penale întocmite în cadrul acțiunilor de amploare de la fiecare final de săptămână.

O constantă rămân și accidentele mortale cu pietoni (în general pietoni care traversează fără să se asigure ori circulă neglijent pe drumurile publice după lăsarea întunericului) și cu bicicliști, și ei de cele mai multe ori vinovați de accidentele rutiere în care au căzut victime după ce nu s-au asigurat la schimbarea direcției de mers ori pur și simplu au căzut pe carosabil.   

Despre soluții reale pare imposibil de vorbit în condițiile în care în foarte multe cazuri vedem suceveni care se urcă în continuare la volan băuți după ce au trecut prin arest, s-au ales cu dosare penale și au la activ condamnări cu suspendare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului An negru pe șosele, încheiat cu 81 de morți, la mare distanță de al doilea județ cu mortalitate ridicată.
 Vizualizări articol: 1461 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
An negru pe șosele, încheiat cu 81 de morți, la mare distanță de al doilea județ cu mortalitate ridicată3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei