Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 31 oct 2023 - Anul XXVIII, nr. 256 (8480)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5772 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   13 imagini |   ø fişiere video

Aniversare

Colegiul „Nicu Gane” Fălticeni a sărbătorit 153 de ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Colegiul „Nicu Gane” din Fălticeni a sărbătorit vineri, 27 octombrie, 153 de ani de la înființare, prilej cu care au fost organizate mai multe manifestări cultural-artistice.

Începând cu ora 8,00, profesorii diriginți au desfășurat cu elevii activități specifice Zilei Școlii: au evocat amintiri din istoria școlii, au prezentat activități școlare și extrașcolare deosebite din anii trecuți, au invitat la clasă foști profesori sau foști elevi care au obținut rezultate deosebite în perioada în care au fost elevi ai acestei școli, printre ei numărându-se profesoara de limba și literatura română Mioara Gafencu, cunoscută țării prin numeroasele volume publicate, și profesorul Neculai Sturzu, fost director al școlii în perioada 2005-2010.

De la ora 9,00, după cuvântul de bun-venit din partea gazdelor și mesajele invitaților, în Aula Colegiului s-a desfășurat Simpozionul „Alter Magister”.

„Se împlinesc 153 de ani de existență a unității școlare și am vrut ca acest moment să nu treacă neomagiat așa cum se cuvine. Ziua Școlii este sărbătorită pe 2 noiembrie, dar având în vedere că 2 noiembrie este în perioada vacanței, o serbăm în avans, pe 27 octombrie, așa cum s-a stabilit în urma consultării cu un grup de lucru format din profesori din cadrul unității școlare.

De la ora 8,00, am avut o misiune pe care am încredințat-o profesorilor noștri, să vorbească despre importanța istoriei Colegiului Național <Nicu Gane> plecând de la 1870 și până în acest moment, câte realizări, câte performanțe și câte momente educative s-au putut petrece în această școală în cei 153 de ani.

De la ora 9,00, am organizat ediția a doua a Simpozionului <Alter Magister>, care a întrunit 14 prezentări făcute de profesori și de elevi, îndeosebi activități extrașcolare deosebite, frumoase care trebuie să fie cunoscute de cât mai multă lume.

Suntem într-o zi festivă, aniversăm cei 153 de ani de existență a unității școlare și este firesc să dăm culoare acestui moment, să îi dăm valoare printr-o expoziție de artă, și domnul Iosif Csukat a venit să ne prezinte lucrările sale. Îl admirăm pe domnul Iosif Csukat pentru tenacitatea lui, pentru felul în care se dezvoltă permanent, pentru că nu a stat deloc în timpul pandemiei și a produs majoritatea acestor lucrări, a creat pentru noi pasteluri care ne impresionează vizual printr-o coloristică aparte”, ne-a spus profesorul Codrin Bența, directorul colegiului.

 

Vernisajul expoziției Anotimpurile arteia artistului plastic Iosif Csukat

După ora 11:00, în holul de marmură al Colegiului a avut loc vernisajul expoziției „Anotimpurile artei”, a artistul plastic Iosif Csukat.

Despre pictorul sucevean Iosif Csukatși despre lucrările în culori de ulei, realizate cu cuțitul de paletă în cadrul atelierelor de weekend ale Grupului „Domino”, o grupare artistică independentă din care fac parte artiști plastici suceveni, despre pictura de șevalet, despre cuvântul rostit și cuvântul transpus într-o imagine avorbit cunoscutul artist plastic sucevean, profesorul de artă plastică Konstantyn Ungureanu - Box.

„Iosif Csukateste un pictor în relația formă - conținut de tipul manerist. El nu este un pictor modern, refuză modernitatea, conceptul artistic al lui este la sfârșitul secolului XIX, începutul secolului XX. În relația formă - conținut, după formă pornește de la impresioniști deoarece compoziția lui este deschisă și în orchestrația tonală merge pe acute, pe tonuri extrem de luminoase. Pornește de la un galben strălucitor, atât de strălucitor încât devine alb pur. Orchestrația tonală pe registrul grav este doar prin încărcarea dozajului, lăsând intimitatea să rămână intimitate.

 Iosif Csukat este un clasic în relația formă - conținut, desen – culoare, el niciodată nu memorează lucrurile, mereu are subiectul în față. Este un pictor care iese la peisaj, așa cum făceau impresioniștii.Iosif Csukat a iubit pictura mai mult decât viața sa personală”, a spus pictorul Konstantyn Ungureanu - Box.

Aflat la a treia expoziție vernisată la Fălticeni din cele peste 80 de expoziții personale din carieră, artistul plastic Iosif Csukat a mulțumit conducerii colegiului pentru invitație.

”Trebuie să mărturisesc că mă simt onorat că mă aflu la Fălticeni cu Ocazia Zilei Colegiului <Nicu Gane>.

Cel mai mult îmi place peisajul pentru că natura creează idei și te liniștește când ești în fața unui câmp, a unui copac. În atelier e una, dar atunci când pictezi în câmp e cu totul altceva.

Lucrările sunt făcute în cuțit de paletă și vă invit să vizionați expoziția pentru că sper că veți rămâne puțin mai bogați sufletește decât la venire.

La Fălticeni prima expoziție am avut-o la Muzeul Apelor, la vernisaj participând și maestrul Ion Irimescu. După ce a admirat lucrările de pe simeze mi-a spus cuvintele pe care nu am să le uit niciodată: ține-o tot așa! Sunt cuvinte care mă obligă să continui cu pictura.

A doua expoziție a fost la Muzeul de Artă <Ion Irimescu> și a treia, aici, la această prestigioasă instituție de învățământ din județul Suceava”, a precizat Iosif Csukat.

 

Slujbă de pomenire a profesorilor și a personalităților trecute la cele veșnice

Ziua Colegiului „Nicu Gane” a mai inclus spectacolul „Aplauze vă rog! ..” realizat de Consiliului Școlar al Elevilor și care a reunit pe cei mai buni reprezentanți ai artei muzicale, ai teatrului și dansatori și recitatori, pentru a omagia și prin momente artistice această sărbătoare a școlii.

Programul aniversar a mai inclus o slujbă de pomenire a profesorilor trecuți la cele veșnice și a personalităților care au învățat în această școală, oficiată în Capela colegiului. Printre elevii care au studiat la acest liceu se numără nume cunoscute la nivel național și internațional din artă, literatură, știință și alte domenii, cum ar fi: Mihail Sadoveanu, Eugen Lovinescu, Aurel Băeșu, Aurel George Stino, Anton Holban, Vasile Ciurea, Ion Irimescu, Jules Cazaban, Grigore Vasiliu-Birlic, academicianul Petre Jitaru, Horia Lovinescu, Constantin Ciopraga, academicianul Mihai Băcescu, Nicolae Labiș.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Colegiul „Nicu Gane” Fălticeni a sărbătorit 153 de ani.
 Vizualizări articol: 564 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Colegiul „Nicu Gane” Fălticeni a sărbătorit 153 de ani3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei