Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 25 oct 2023 - Anul XXVIII, nr. 251 (8475)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Învățământ

Activități de formare în cadrul Acreditării Erasmus+ VET la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În perioada 2022 – 2027, Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni este beneficiarul Acreditării Erasmus + conferite de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale pentru  domeniul „formare profesională - VET”.

Așa cum ne-a spus coordonatoarea acreditării, prof. Claudia Suseanu, Acreditarea finanțată de Comisia Europeană prin programul Erasmus+   are ca obiective creșterea nivelului pregătirii profesionale pentru 150 elevi VET (filiera tehnologică, profil tehnic și servicii) și de la profilul matematică-informatică, prin mobilități de formare profesională Erasmus+, în vederea alinierii la SPP-uri și cerințele pieței muncii; dezvoltarea competențelor profesionale a 16 cadre didactice de specialitate-tehnologii și TIC, prin mobilități Erasmus+, în vederea creșterii relevanței și atractivității demersului didactic și îmbunătățirea calității CDL-urilor (tehnic și servicii) pentru creșterea relevanței acestora și adaptarea la piața muncii locale și europene

Prin activitățile ce se vor derula în cei doi anise deschid oportunităţi în creşterea imaginii şcolii în comunitatea educaţională şi locală, creşterea calităţii  în educaţie şi formarea profesională iniţială şi continuă la nivelul standardelor de calitate europeană, promovarea şi dezvoltarea parteneriatului educaţional intern şi extern, deschiderea spre valori educaţionale şi culturale europene.

„Prin oportunitatea oferită de programul Erasmus + intenționăm să asigurăm elevilor noștri ce studiază în domeniul VET și matematică-informatică o pregătire profesională competitivă, conformă cu standardele de pregătire profesională, dar şi conformă cu cerinţele pieţei muncii actuale, dinamică, flexibilă şi bazată pe cunoştinţe transferabile”, ne-a asigurat coordonatoarea acreditării, prof. Claudia Suseanu.

Obiectivele propuse vor fi atinse progresiv, în timp, în perioada 2022- 2027, în funcție de planificarea anuală a fiecărei mobilități.

 

Activități practice în companii de profil din Portugalia

În primul an al Acreditării VET,  a avut loc prima mobilitate de formare profesională a elevilor școlii, care s-a desfășurat timp de două săptămâni (5-16 iunie 2023), în localitatea Braga, din Portugalia. La această mobilitate de formare profesională au participat 24 elevi de clasa a XI-a, asigurând accesul echilibrat al elevilor pe specializări, atât de la profilul tehnologic cât și cel teoretic (matematică-informatică): 10 elevi-profil matematică-informatică, 5 elevi–specializarea tehnician operator tehnică de calcul, 5 eleve–specializarea tehnician designer vestimentar, 4 elevi-specializarea electromecanica. Participanții au realizat activități practice în companii de profil, din localitatea gazdă, în concordanță cu specializarea pentru care se pregătesc în cadrul Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu”: Asigurarea calității-domeniul textil, Acționări în instalații electromecanice-domeniul electromecanic, Sisteme de operare și aplicații pentru terminale inteligente-domeniul tehnică de calcul, dezvoltare pagini WEB –matematică - informatică. Tinerii au fost însoțiți în mobilitate de profesorii Bogdan Dumitriu, Claudia Suseanu și Geanina - Ionela  Moroșan cadre didactice care au asigurat tutoratul, mentoratul și monitorizarea acestora pe tot parcursul stagiului.

 

Competențe profesionale, lingvistice de specialitate și de comunicare în limba engleză

„Prin interacțiunea cu mediile reale de lucru din Portugalia, elevii participanți în proiect și-au format atât competențe profesionale specifice domeniului pentru care se pregătesc, dar șicompetențe lingvistice de specialitate și de comunicare în limba engleză într-un context real, competențe sociale, de autonomie, de încredere în forțeleproprii și de interes pentru propria formare. Impactul activității de formare prin proiectul Erasmus+ asupra participanților constă în flexibilizarea parcursului lor profesional viitor, adaptarea elevilor la dinamica domeniului lor de activitate, o mai bună conștientizarea interculturalității din UE, responsabilizare în ceea ce privește protejarea mediului înconjurător și sustenabilitate, a educației digitale, dar și îmbunătățirea competențelor transversale, necesare ocupării oricărui unui loc de muncă din domeniu. Cu această ocazie elevii au realizat o incursiune în cultura, istoria, civilizația portugheză, prin activitățile culturale desfășurate”, a precizat prof. Claudia Suseanu.

Anul al doilea de proiect a debutat cu activități de job shadowing a două cadre didactice (Ionela Scripcă și Claudia Suseanu) la competiția EuroSkills, din Gdansk, Polonia și va continua cu mobilități de formare profesională a 27 de elevi, pe parcursul acestui an școlar. Implementarea acreditării este un  instrument care va contribui la creșterea calității educației și la dezvoltarea instituțională, spre beneficiul elevilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Activități de formare în cadrul Acreditării Erasmus+ VET la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”.
 Vizualizări articol: 405 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Activități de formare în cadrul Acreditării Erasmus+ VET la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei