Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 25 oct 2023 - Anul XXVIII, nr. 251 (8475)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5772 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Descoperire

O sabie cu aspect medieval, găsită de doi tineri pasionați de căutări cu detectorul de metale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Doi tineri pasionați de căutări cu detectoare de metale au făcut o descoperire interesantă, care ar putea lua o turnură și mai importantă dacă se confirmă ceea ce este deocamdată o presupunere. O sabie de dimensiuni mari a fost găsită de Andrei Sănducu și de Vlad Rusu într-o zonă de pădure aflată pe raza comunei Zamostea. 

Cei doi pasionați găseau de regulă cel mult obiecte personale ale unor soldați din cele două războaie mondiale, astfel că surpriza a fost imensă.

”Am zis să facem o ieșire în pădurea dintre Zamostea și Calafindești, fiind pasionați de astfel de căutări și posesori autorizați de detectoare de metale.   

Am luat pădurea la pas, am găsit doar câteva monede comuniste, gunoaie, sârme, aveam o gentuță de brâu plină deja cu sârme și gunoaie pentru că ne-am învățat să adunăm aceste deșeuri. Am zis hai să schimbăm pădurea, iar în timp ce urcam pe un drum forestier aparatul a detectat ceva. Am dat întâi de un capăt, ne gândeam că e o monedă, însă am avut marea surpriză să dăm de o sabie aflată relativ la suprafață, maximum 15 centimetri în pământ”, ne-a relatat Andrei Sănducu.

Tinerii au făcut fotografii care surprind chiar cum se afla sabia în sol și cum au scos-o și după ce au trecut de momentul de entuziasm s-au gândit ce să facă cu ea. Cum știu procedura în astfel de cazuri, sucevenii au început demersurile în vederea predării acesteia.

Sabia are 1,25 metri lungime și aproape 2 kilograme.   

„Ar putea fi o sabie de secol XV, după lungimea ei ar putea a fi o spadă bastard, însă acestea sunt doar niște presupuneri. Vreau să spun și că toți copacii din jurul drumului pe care am găsit sabia erau marcați pentru tăiere, cred că utilajele o făceau praf dacă nu o găseam noi”, a mai relatat Andrei Sănducu.

Cu privire la adâncimea foarte redusă la care a fost găsită sabia, cei care au descoperit-o cred că o explicație ar putea fi aceea că drumul forestier aflat în pantă s-a erodat puternic pe fondul exploatărilor de masă lemnoasă, aluviunilor etc.

Inițial, sabia a ajuns la Primăria comunei Zamostea, după care a fost predată Direcției pentru Cultură Suceava. La acest moment sabia este în custodia Direcției de Cultură Suceava, dar va fi predată oficial, prin proces-verbal, Muzeului Bucovinei. Abia specialiștii de aici ar putea să emită primele păreri privind datarea acesteia și dacă este sau nu o piesă cu valoare de patrimoniu.

Andrei Sănducu este evident foarte curios să afle detalii despre sabia descoperită și visează ca peste ani, când va merge la Muzeul de Istorie, să o vadă expusă poate pe undeva și să le spună cu mândrie urmașilor că el a fost unul dintre cei care au găsit-o.

Sperăm și noi ca descoperirea să se dovedească una interesantă și să existe elemente care să permită datarea ei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O sabie cu aspect medieval, găsită de doi tineri pasionați de căutări cu detectorul de metale.
 Vizualizări articol: 6742 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
O sabie cu aspect medieval, găsită de doi tineri pasionați de căutări cu detectorul de metale5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei