Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 sep 2023 - Anul XXVIII, nr. 219 (8443)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Exerciții pentru eliminarea stresului

De-a lungul anilor, au fost create multe instrumente destul de eficiente pentru a-i ajuta pe oameni să se descurce cu stresul. Există abordări fizice, cum ar fi exerciții intense de gimnastică aerobică care favorizează zona cardiovasculară, tehnici de respirație profundă și medicină energetică. Toate s-au dovedit bune în eliberarea de stres. Abordările non fizice pentru gestionarea stresului, îndeosebi rugăciunea și meditația, s-au dovedit, de asemenea, eficiente. Probabil că 99% din ceea ce s-a scris pe această temă recomandă una dintre cele două abordări. Rareori se oferă și variante combinate.

Exercițiul simplu, pe care îl veți afla în curând, combină toate elementele – fizice sau non fizice – care s-au dovedit eficiente în reducerea stresului și vă ia doar 10 secunde să-l faceți. Vă puteți simți la fel de bine ca și cum ați fi făcut 30-60 de minute de exerciții intense, de respirație profundă sau de meditație. Folosiți-l ori de câte ori aveți o scădere de energie sau vă simțiți stresat de-a lungul unei zile. Acest exercițiu va întrerupe reacția de stres astfel încât organismul să nu acumuleze stres, ci să scape de el pentru a vă menține echilibrul. A fost conceput să dureze 10 secunde, ceea ce nu înseamnă că nu-l puteți face mai mult timp. Cei mai mulți oameni simt rezultatele după 10 secunde. Vă recomandăm să-l faceți oricând aveți nevoie, dar de cel puțin de trei ori pe zi.

Exercițiul vă este prezentat în continuare. Uniți-vă palmele într-o poziție confortabilă. Puteți să încrucișați degetele, să folosiți poziția de rugăciune sau orice altă poziție – doar palmele să fie unite. Concentrați-vă asupra stresului care doriți să vă părăsească – fizic, emoțional sau spiritual. Respirați în forță timp de 10 secunde: inspirați repede și puternic din „abdomen”; faceți acest lucru dând cu putere aerul afară și apoi trăgându-l cu putere pe gură; folosiți-vă diafragma pentru ca abdomenul să se umfle când inspirați și să se dezumfle când expirați; dacă vă simțiți ușor amețiți, continuați în același mod, dar reduceți intensitatea; cât timp respirați în forță, vizualizați ceva pozitiv; poate fi stresul care vă părăsește corpul, o scenă pașnică sau orice doriți să simțiți în locul stresului; de exemplu, dacă vă simțiți furioși, vă puteți imagina sau vă puteți spune în minte răbdare sau pace.

Exercițiul utilizează o tehnică de respirație numită respirație în forță. Respirația în forță este aceea care vă permite să întrerupeți ciclul de stres și să vă simțiți, în doar câteva secunde, de parcă ați fi făcut 20 de minute de exerciții intense combinate sau de meditație. În fizică, legea inerției ne spune că nimic nu ne schimbă dacă asupra lui nu se exercită o forță sau suficientă energie, iar respirația în forță tocmai asta face, creează o putere fiziologică internă uriașă. Respirația în forță adaugă putere acestui proces – o mare cantitate de combustibil cu energie mare și efort fizic. Așa cum vântul este sursa primară de energie în lume, respirația este sursa noastră proprie de energie eoliană.

Concentrarea asupra modului în care respirăm, de câteva ori pe zi, ne învață să fim mai conștienți de aceasta. Respirația abdominală din respirația în forță îi arată corpului cum este să respire complet și profund. În mod firesc, veți începe să respirați mai profund pe măsură ce vă veți concentra pe eliberarea stresului și dobândirea sentimentului de liniște. Plămânilor le va plăcea senzația de respirație profundă pentru că este naturală și sănătoasă. Ar trebui să vă și crească, treptat, volumul plămânilor – un factor care promovează sănătatea și poate mări speranța de viață.

Un studiu clinic de 30 de ani, efectuat pe 5 200 de persoane, arăta că funcționarea plămânilor este un indicator al stării generale de sănătate și putere, fiind și o primă măsurătoare a speranței de viață a unui om. Măsurarea funcției pulmonare poate arăta dacă o persoană va muri în 10, 20 sau 30 de ani.

Efectuând exercițiul, veți deveni mai relaxat, iar mușchii care controlează sau inhibă respirația îi vor permite corpului să inspire și să expire complet, așa cum a fost proiectat s-o facă. Destul de curând, veți constata că sunteți mult mai conștient de momentele în care nu respirați profund. Acela va fi semnalul că sunteți stresați și trebuie să faceți o pauză de la efectuarea exercițiului.

Folosit cu regularitate, acesta are și următoarele efecte: stimulează sistemul cardiovascular, mărește cantitatea de oxigen inspirată, detoxifică organismul de bioxidul de carbon, stimulează sistemul imunitar prin energizarea sistemului endocrin, îmbunătățește funcționarea sistemului limfatic.

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753 937 223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Exerciții pentru eliminarea stresului.
 Vizualizări articol: 2629 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 22 voturi
Exerciții pentru eliminarea stresului5.0522

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei