Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 sep 2023 - Anul XXVIII, nr. 219 (8443)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Regrete

Doliu în lumea artistică din România– a murit maestrul Viorel Leancă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Unul dintre profesioniștii care și-au pus amprenta asupra carierei și spectacolelor reușite a numeroase vedete populare din România, maestrul Viorel Leancă, dirijorul Ansamblului Artistic Profesionist "Ciprian Porumbescu" Suceava, s-a stins din viață duminică, la vârsta de 70 de ani.

Anunțul a fost făcut de reprezentanţii orchestrei, care au transmis un mesaj emoționant, în care vorbesc de greaua pierdere a lumii artistice din Bucovina și nu numai:

„Astăzi, Ansamblul pe care l-a iubit atât de mult, a îmbrăcat peste straiul popular haine cernite. Maestrul a plecat dintre noi, în toamna vieţii, la Ceruri, acolo unde se spune că nu există lacrimi şi dor sau suspine, lăsând în urmă scrierile sale muzicale, un adevărat tezaur al folclorului bucovinean şi nu numai. Prin amprenta sa creatoare pusă pe destinele numeroşilor artişti, a strâns de-a lungul timpului ropote de aplauze la scenă deschisă. Astăzi părăseşte această lume, lăsând tristeţe şi regrete în sufletele celor care l-au cunoscut, dar şi muzica pe care a iubit-o mai mult decât oricare alt lucru şi care va rămâne întru veşnicia timpului aici, pe pământ”, au transmis reprezentanții Ansamblului "Ciprian Porumbescu" Suceava.

Viorel Leancă, împreună cu ansamblul pe care îl conducea, a colaborat, de-a lungul carierei, cu numeroşi artişti de muzică populară, printre care Sofia Vicoveanca, Irina Loghin, Mioara Velicu, Daniela Condurache sau Laura Lavric.

În 2014, Viorel Leancă a fost declarat “Cetățean de onoare al județului Suceava”. În motivarea deciziei se spunea: „În calitate de instrumentist și mai apoi de dirijor al orchestrei Ansamblului Artistic Profesionist<Ciprian Porumbescu>, maestrul-dirijor Viorel Leancă a preluat bagheta continuității muzicale de la folcloristul și dirijorul George Sîrbu dăruind-o Ansamblului ca pe un simbol magic pentru timpuri creatoare trecute dar și viitoare cu încrederea păstrării de către noile generații a drumului drept al adevăratelor valori folclorice. De-a lungul timpului a legat de bagheta dirijorală numeroase creații personale ce se regăsesc în zestrea repertorială de tezaur a Ansamblului Artistic Profesionist <Ciprian Porumbescu>”.

De altfel, foștii săi colegi de la Ansamblu au adăugat că sunt alături de familia greu încercată și transmit sincere condoleanțe:

„A căzut cortina pe drumul vieții maestrului Viorel Leancă, dar s-a aprins pe Cer o stea. Rămas bun, Maestre!”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doliu în lumea artistică din România– a murit maestrul Viorel Leancă.
 Vizualizări articol: 1262 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Doliu în lumea artistică din România– a murit maestrul Viorel Leancă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei