Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 sep 2023 - Anul XXVIII, nr. 214 (8438)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   15 imagini |   ø fişiere video

Ediția a II-a

Festivalul Plăcintelor – trei zile de distracție și delicii culinare, la Cetatea Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un nou eveniment anual începe să prindă „rădăcini” la Suceava, unde cea de-a doua ediție a Festivalului Plăcintelor s-a bucurat de mult succes, atât datorită vremii excelente, a miilor de plăcinte care s-au dat zilnic, a bunătăților culinare pregătite pe loc, la standuri, ori a celor aduse de producători locali, din județ, a degustărilor de vinuri și coniac, dar și datorită muzicii și spectacolelor care au dat tonul distracției timp de trei zile.

Evenimentul, desfășurat pe platoul Cetății de Scaun Suceava, începând de vineri, adică în zi de sărbătoare – Nașterea Maicii Domnului, până duminică inclusiv, a atras mii de vizitatori la standuri, dar și la obiectivele turistice din apropiere, parcarea de alături, care urmează să fie amenajată, cel mai probabil anul viitor, fiind complet ocupată.

Mai mult, pe toată durata festivalului, adică vineri, sâmbătă și duminică, între stația Centru și Cetate a circulat microbuzul TPL de pe linia 7, din oră în oră fiind asigurat și transport public local, de municipalitate.

Alexandru Brădățan, Alexandru Recolciuc, Nicoleta Cojocaru, Formația Univers, Grupul „Tineri bucovineni”, Grigore Gherman, Elisa Heclelciuc, Trupa „Ovidiu Șvarț”, Doina și Ciprian Petroaie, dar și o serie de tineri talentați, care au fost promovați, au cântat și au dansat în cele trei zile în care vizitatorii au fost „îmbiați” cu plăcinte de toate felurile, dar și cu preparate calde făcute la cuptor, la ceaun sau pe grătar.

 

Câștigătorii concursului “Plăcintă ca-n Bucovina”

O componentă importantă a festivalului o reprezintă Concursul “Plăcintă ca-n Bucovina”, care le dă posibilitatea producătorilor locali, dar și gospodinelor sau gospodarilor, să își demonstreze măiestria în realizarea de plăcinte.

Anul acesta, în competiție au intrat 16 producători din județul Suceava, din Ucraina și din Republica Moldova, cu 35 de produse tradiționale de patiserie. De la plăcinte cu brânză și stafide, cu carne, cu ciuperci, poale-n brâu, ”trandafiri” cu  brânză, plăcinte cu varză, cu cartofi, cu urdă și mărar,  plăcinte cu mac, cu mure, cu dovleac sau cu mere, până la foietaj cu telemea și alivenci, cei prezenți au avut o mulțime de variante de produse de patiserie din care să guste și să cumpere și pentru acasă, o mare parte din ele regăsindu-se și în competiție, pe masa juriului.

Premiul I a fost câștigat de Daniela Grosari, din Costâna, gospodină pasionată de bucătăria tradițională.

Premiul II - Alina Albu, din Suceava, meșter patiser.

Premiul III - Mihaela Gângă, gospodină din Dumbrăveni.

Premiul FAVORIT al Juriului i-a revenit patiserului Ana Roșu, din Ilișești, în timp ce premiul Tânărul Patiser a fost înmânat lui Călin Mocanu, din Zvoriștea, elev la Liceul ”Dimitrie Cantemir” Suceava, secția Gastronomie.

Premiul de Excelență a fost împărțit de Patiseria și Brutăria MOPAN și Patiseria și Brutăria BUJOR, pentru participare la ambele ediții cu produse de cea mai bună calitate.

Juriul a acordat două Premii Speciale gospodinelor din orașul Kelmenița, regiunea Nistru – Ucraina, coordonate de Alla Ilaș, directorul Casei de Cultură din localitate, precum și Patiseriei Dumitraș, din orașul Rublenița, raionul Soroca, Republica Moldova.

Alți opt patiseri au primit Premii de Participare: Lenuța Popa (Câmpulung Moldovenesc), Liliana Rață (Udești), Cristina Șagău (”Gustul de Altădată”, Suceava), Denisa Grădinaru (Fălticeni), Georgeta Constantinescu (Humoreni), Maria Anița (Preutești), Victoria Hudiț (Fancy Pan – Udești) și Codruța Rezuș (Ipotești).

La a II-a ediție a crescut nu doar numărul participanților și al produselor prezentate spre jurizare, ci și componența juriului, care a fost format din șapte persoane, care au avut de gustat și să dea note celor 35 de produse făcute de concurenți:

Dorina Vacariu – meșter plăcintar, producător local, Suceava;

Sebastian Grosu – Vinăria Bardar;

Richard Simioniuc – trainer de vânzări;

Ștefan Tipu – maestru în bucătăria internațională;

Cosmin Romega – jurnalist, ”Monitorul de Suceava”;

Ovidiu Milici – reprezentant al Primăriei Suceava;

Nicoleta Cojocaru – organizator, Asociația Culturală ”Glas Bucovinean”.

Ediția a doua a Festivalului Plăcintelor, desfășurată în perioada 8-10 septembrie, a fost organizată de Asociația Culturală ”Glas Bucovinean”, în asociere cu Primăria municipiului Suceava și Consiliul Local Suceava, în colaborare cu Asociația ”Produs în Bucovina” și Restaurantul ”Ceaunul Răzeșului”, cu sprijinul firmelor Cotnari, Bermas, Pepsi – Cola, Vinăria Bardar, General Construct, Patiseria Scala, dar și al Muzeului Bucovinei.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul Plăcintelor – trei zile de distracție și delicii culinare, la Cetatea Sucevei.
 Vizualizări articol: 1853 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Festivalul Plăcintelor – trei zile de distracție și delicii culinare, la Cetatea Sucevei5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei