Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 26 iun 2023 - Anul XXVIII, nr. 147 (8371)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   15 imagini |   ø fişiere video

Universul credinței

Mii de oameni, la marea sărbătoare a Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. Printre ei, primarul Betleemului și cel din Karavas, ambii creștini ortodocși

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mii de credincioși creștini ortodocși din țară și din străinătate au participat, sâmbătă, la Sfânta Liturghie arhierească săvârșită la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” de Înaltpreasfințitul Teofan, arhiepiscop al Iașilor și mitropolit al Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Teodosie, arhiepiscop al Tomisului, Înaltpreasfințitul Calinic, arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Ioachim, arhiepiscop al Romanului și Bacăului, Preasfințitul Ignatie, episcop al Hușilor, și Preasfințitul Damaschin Dorneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Oameni de toate vârstele, foarte mulți îmbrăcați în costume populare, au stat la rând câteva ore pentru a ajunge să se închine la racla cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou, „care de 600 de ani veghează Moldova, arătându-se mare făcător de minuni și grabnic ajutător”, după cum subliniază arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Calinic.

Printre credincioșii așezați la rândul care s-a întins până aproape de hotelul Balada era și Domnica, o doamnă din Câmpulung Moldovenesc, care a spus că a venit de dimineață pentru a se ruga la moaște „pentru sănătatea familiei, pentru cele trei nepoate studente, pentru pace în Ucraina și la noi”.

Prezent ca în fiecare an la această mare sărbătoare religioasă creștină a fost medicul chirurg Valeriu Gavrilovici. „Ne bucurăm că am ajuns și anul acesta să-l cinstim pe Sfânt”, a spus cunoscutul chirurg. Acesta a remarcat numărul foarte mare de oameni, „impresionant”, a spus medicul, care au participat atât la pelerinajul „Calea Sfinților”, cât și la slujba de sâmbătă. Explicația doctorului Gavrilovici pentru afluxul de credincioși este că „după ce se epuizează speranțele puse în oameni, omul se îndreaptă spre Dumnezeu sau își pune de la început speranțe în Dumnezeu știind că va fi primit și mângâiat”.

Alături de pelerinii veniți la sărbătoarea sfântului ocrotitor al Sucevei au fost și profesori universitari din țară, care au participat la aniversarea Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, împreună cu rectorul USV, Valentin Popa, dar și invitați din străinătate, precum primarul orașului Betleem, Hanna Hanania, și primarul orașului cipriot Karavas, Nicos Hadjistephanou, ambii creștin-ortodocși, veniți la Suceava la invitația primarului Ion Lungu.

Celor doi primari le-a fost acordată cea mai înaltă distincție eparhială a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Ordinul „Crucea Bucovinei”, de către arhiepiscopul Calinic, „pentru implicarea în lucrarea sfântă a Bisericii” și „pentru promovarea dreptei credințe”.  Primarul Betleemului i-a salutat „cu toată dragostea”  pe credincioșii veniți la slujba de sâmbătă și a spus că ar putea numi ținutul Sucevei, al Bucovinei, „ca un ținut neprihănit, ca un ținut aproape sfânt”. Hanna Hanania a arătat că, deși românii și palestinienii sunt popoare diferite, el este „frate întru credință” cu cei prezenți. Totodată, i-a mulțumit lui Ion Lungu „pentru conexiunea dintre Betleem și Suceava”.

Mesajul primarului Nicos Hadjistephanou a fost unul despre libertate, transmis „în numele tuturor refugiaților din Karavas, pe care îi reprezint aici”. „Avem aceeași religie, aceeași credință, aceeași tradiție, suntem cu toții creștini ortodocși. În urmă cu 50 de ani, turcii ne-au alungat din orașul nostru, ne-au luat casele și bisericile și acum trăim în cealaltă jumătate a patriei noastre, în Cipru. Cu dragostea dumneavoastră și cu ajutorul lui Dumnezeu va veni momentul în care vom fi liberi. Vom fi liberi și nădăjduim să slujim împreună cu dvs, în bisericile noastre, liberi în orașul Karavas! Vom fi întotdeauna împreună!”, a spus primarul din Karavas. Nicos Hadjistephanou i-a dăruit arhiepiscopului Calinic o copie a unei cruci foarte vechi bizantine și o medalie cu emblema primăriei din Karavas. 

Arhiepiscopul Calinic a adresat mulțumiri primarilor „pentru daruri și prezență, dar mai mult pentru dragostea cu care sunt primiți românii atunci când vizitează Betleemul și Cipru”.

Ordinul „Crucea Bucovinei” a mai fost acordat unor directori din cadrul Direcției pentru Culte și Secretariatului de stat pentru culte - Florinel Frunză, Cezar Păvălașcu și Anca Romanovschi, „trei persoane deosebite, care au susținut proiectele arhiepiscopiei”, contramiralului (r) comandant al Flotei Militare Române, Ion Condur, născut la Boroaia; ofițerilor Ilie Iulian Macoveiciuc și Dinu Sebastian Andronache, din conducerea Inspectoratului de Jandarmi Suceava, etno-muzicologului Elise Stan și șefului de ocol silvic de la Breaza, Mihai Lițu.

Ordinul „Sf. Mare Mucenic Ioan cel Nou” a fost conferit, de către arhiepiscop, directorului ACET Suceava, Ștefan Groza, și câtorva persoane care lucrează în mediul privat – Octavian Tatomirescu, Mihaela Luca și Loredana Costea.

La fel ca la toate marile sărbători, printre participanți au fost și numeroși politicieni, parlamentari și aleși locali de la toate partidele.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mii de oameni, la marea sărbătoare a Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. Printre ei, primarul Betleemului și cel din Karavas, ambii creștini ortodocși.
 Vizualizări articol: 708 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mii de oameni, la marea sărbătoare a Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. Printre ei, primarul Betleemului și cel din Karavas, ambii creștini ortodocși0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei