Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 26 iun 2023 - Anul XXVIII, nr. 147 (8371)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,596 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Concepțiile limitative și traumele

Concepțiile limitative sunt judecăți mentale pe care le facem față de noi înșine, față de mersul lumii sau față de modul în care interacționăm în lume raportat la informații greșite, incomplete sau prost înțelese pe care le-am primit, mai ales în decursul anilor de formare din copilărie. Informațiile respective pot proveni de la persoane cu o autoritate importantă precum părinți, profesori, de la colegi de clasă, prieteni sau indirect, din alte surse sociale precum cărți, televiziune, filme, reclame. Există posibilitatea ca informațiile respective să fie, pe undeva, adevărate și chiar să fie bine intenționate. Totuși, mintea copilului nu are capacitatea de a diferenția și de a sorta mesajele respective, astfel că ele, nefiind filtrate, influențează subconștientul și duc la formarea unor teorii neadevărate despre tine însuți și despre lume. Astfel de generalizări grosiere devin concepții limitative care uneori sunt cele mai dure tipuri de programare a subconștientului în scopul îndepărtării sau ocolirii.

Concepțiile limitative îți creează probleme de sănătate în principal prin intermediul emoțiilor negative, stresului și frustrării pe care le produc atunci când încerci să acționezi împotriva lor în decursul vieții. Iată cum concepțiile limitative creează emoții negative ce duc la probleme de sănătate: în cazul în care ți-ai format concepția limitativă ca „nimeni nu poate avea o căsnicie fericită”, drept rezultat al unei vieți deplorabile în copilărie, există toate șansele să ai nenumărate probleme cu relațiile pe care ți le faci ca adult. S-ar putea chiar să te trezești cu cineva total nepotrivit pentru tine. Sau s-ar putea să treci printr-o serie de relații sau căsnicii nefericite. Ai putea deveni furios, morocănos și ranchiunos, incapabil de a oferi sau primi dragoste; dacă, datorită faptului că nu ai reușit să ajungi o ingineră de succes, ți-ai format concepția limitativă că „nu ești bună de nimic”, s-ar putea să filtrezi multe alternative pe care le vei avea în viață prin concepția respectivă. Este posibil să te descurci slab în multe domenii, în căutarea unei slujbe, în relații și situații despre care știi că nu sunt cele mai bune pentru tine. S-ar putea să-ți dezvolți o îndoială de sine cronică și să fii frustrată în orice situație, lipsindu-ți încrederea de a lupta pentru ceea ce vrei cu adevărat și capacitatea de a fi mulțumită de ceea ce ai realizat.

Toate aceste amintiri vor fi stocate în subconștientul tău și, prin urmare, în tot corpul. Pentru a împiedica aceste amintiri să apară în mintea ta conștientă, unde s-ar derula din nou, subconștientul, acționând în virtutea principalei directive de a proteja, deseori „sufocă” amintirea respectivă: contractă sau strânge mușchii netezi sau organul intern unde este stocată amintirea. Sufocarea este un tip specific de împotrivire față de resimțirea unor emoții negative. Iată câteva exemple despre modul în care „sufocarea” dă naștere la limite funcționale ce împiedică fluxul normal de energie și poate duce în cele din urmă la probleme de sănătate: când subconștientul contractă mușchii netezi ai traheii, se poate ajunge la astm; când subconștientul contractă mușchii netezi ai vezicii urinare, se poate ajunge la incontinență urinară; când subconștientul contractă mușchii netezi ai vaselor sanguine, se poate ajunge la hipertensiune sau, dacă contractă anumite vase ce duc la creier, se poate ajunge la migrenă; când subconștientul contractă mușchii netezi ai tractului intestinal, se poate ajunge la colită spastică, având ca efect dureri abdominale vagi, balonare, diaree sau constipație.

Totuși, subconștientul nu contractă doar mușchii netezi asupra cărora nu avem nici un control conștient. El contractă și dă naștere la limite funcționale și în cazul mușchilor striați - mușchi structurali mai mari asupra cărora avem control voluntar, după cum a demonstrat studiile sale doctorul John Sarno, profesor de medicină fizică la Universitatea din New York.

În urma studiilor sale el și-a dezvoltat următoarea teorie: o cauză aproximativă a durerii structurale este contractarea nervilor de către mușchi și restrângerea circulației sanguine către zona afectată, ceea ce duce la hipoxie locală, adică la lipsa de oxigen. Cauza esențială este însă incapacitatea persoanei de a regla și concilia emoțiile negative, deoarece emoțiile negative ținute în corp sunt cele care fac mușchii să se contracte.

În toate aceste situații, soluția terapeutică este una complexă și include într-o primă etapă metode speciale de diagnostic kinesiologic, exerciții terapeutice de desomatizare, conștientizare, programare mentală și remodelare comportamentală, tehnici de respirație și relaxare.

 

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753937223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Concepțiile limitative și traumele.
 Vizualizări articol: 2746 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 22 voturi
Concepțiile limitative și traumele5.0522

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei