Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 31 mai 2023 - Anul XXVIII, nr. 125 (8349)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sărbătoare culturală

Maia Morgenstern a celebrat la Suceava, prin poezie, Ziua limbii și teatrului idiș

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Celebra actriță Maia Morgenstern a sărbătorit Ziua limbii și teatrului idiș la Suceava, printr-un recital bilingv idiș-română, de poezie și muzică idiș, la Muzeul de Istorie. Evenimentul a fost organizat de Muzeul Național al Bucovinei și s-a bucurat de o prezență numeroasă. Printre cei care au venit să o asculte pe apreciata actriță s-au aflat vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Niculai Barbă, managerul Teatrului Municipal „Mihai Vișniec”, Angela Zarojanu, și directorul adjunct Alina Mihăescu, președintele Comunității Evreilor din Suceava, prof. Sorin Golda, și alți membri ai comunității, oameni de cultură, artiști și membri ai comunității academice.

Invitată de directorul Muzeului Național al Bucovinei, dr. Emil Ursu, să marcheze Ziua limbii și teatrului idiș la Suceava, Maia Morgenstern a declarat că își îndreaptă „gândul și recunoștința” către cei care „și-au dăruit creativitatea și viața” culturii idiș. Ea și-a exprimat convingerea că are cine să ducă mai departe această moștenire și a dat-o ca exemplu pe fiica ei, Cabiria, de asemenea actriță la Teatrul Evreiesc de Stat.

Ziua limbii şi teatrului idiş a fost marcată prin muzică și poezie de Muzeul Național al Bucovinei pentru a contribui „la păstrarea tradiţiei şi valorilor specifice limbii idiş”, la dezvoltarea identităţii şi diversităţii culturale şi la „promovarea aportului cultural al vieţii evreieşti din România la viaţa culturală românească şi internaţională”, dar și pentru „combaterea xenofobiei şi antisemitismului, a clişeelor şi percepţiilor eronate”.

Legea prin care s-a instituit data de 30 mai ca „Ziua limbii şi teatrului idiş” a fost adoptată de Parlamentul României în 2017, la iniţiativa deputatului Silviu Vexler, ca recunoaștere publică a contribuțiilor evreilor la dezvoltarea României. Limba, teatrul și cultura idiș au fost sărbătorite pentru prima dată la nivel național la Suceava și Rădăuți, în 2018, printr-o serie de spectacole, concerte, lansări de carte și conferinţe, reunite sub cupola unui festivalul dedicat. 30 mai este ziua în care s-a născut, în 1901, la Cernăuți, unul dintre cei mai cunoscuți poeți și dramaturgi de limbă idiș, Ițic Manger.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Maia Morgenstern a celebrat la Suceava, prin poezie, Ziua limbii și teatrului idiș.
 Vizualizări articol: 510 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Maia Morgenstern a celebrat la Suceava, prin poezie, Ziua limbii și teatrului idiș0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei