Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 27 apr 2023 - Anul XXVIII, nr. 96 (8320)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Revenire la normal

Dumitru Dîmbu își reia atribuțiile de procuror după achitările pe linie din dosarul în care a fost judecat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dumitru Dîmbu își reia atribuțiile de procuror la aproape 9 ani din momentul în care a fost suspendat printr-o decizie a Consiliului Superior al Magistraturii. Întrunită în ședință, Secția pentru Procurori a CSM a decis în ultima ședință, în unanimitate, să constate încetarea suspendării din funcție a lui Dumitru Dîmbu, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava. Decizia este valabilă cu ziua de miercuri, 26 aprilie, iar acest lucru înseamnă că Dumitru Dîmbu poate reveni la meseria în care s-a consacrat în orice moment. El a fost reținut și pus sub acuzare în luna iunie a anului 2014 de structura centrală a Direcției Naționale Anticorupție. În toamna aceluiași an a fost trimis în judecată pentru nu mai puțin de 11 capete de acuzare. Procesul s-a derulat la Curtea de Apel Cluj, care în urmă cu câteva săptămâni a dat verdictul. Dumitru Dîmbu a fost achitat pentru toate acuzațiile care i s-au adus pe motiv că faptele nu există, în 10 situații, sau pentru că fapta nu este prevăzută de legea penală.

În motivarea soluției de achitare, judecătorul de caz arată negru pe alb că a fost un dosar construit pe picior. ”Procurorul de caz construiește un eșafodaj factual bazat pe presupuneri, bănuieli, coincidențe și legături personale, care însă nu pot fi luate ca atare de către instanță. Ideea că o persoană cu funcție de conducere în cadrul unui Parchet poate influența pe oricine se afla în subordinea sa, fără deosebire, este extrem de periculoasă și nu face cinste acuzării. Apoi, organele de urmărire penală nu au fost în măsură să indice, în mod concret, în ce manieră ar fi urmat să-și exercite influența, ce ar fi urmat să îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie funcționarul public ce ar urma a fi influențat. În atare condiții, ale unei acuzări cu caracter extrem de general și imprecis, și dreptul la apărare este grav afectat”, se arată în motivarea prin care s-a dispus achitarea lui Dumitru Dîmbu.

Practic, un dosar care a fost prezentat ca o adevărată bombă la vremea respectivă s-a dovedit un simplu foc de paie. Însă, în tot acest interval, persoanele puse sub acuzare au fost nevoite să își construiască apărarea pentru a-și dovedi nevinovăția. Unele din ele, cum este și cazul lui Dumitru Dîmbu, au fost suspendate din funcțiile pe care le ocupau. Practic, decizia recentă a CSM este o revenire la normalitate, dar după un interval foarte mare, de aproape 9 ani.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dumitru Dîmbu își reia atribuțiile de procuror după achitările pe linie din dosarul în care a fost judecat.
 Vizualizări articol: 2244 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dumitru Dîmbu își reia atribuțiile de procuror după achitările pe linie din dosarul în care a fost judecat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei