Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 20 apr 2023 - Anul XXVIII, nr. 90 (8314)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Chestionare

Sondaj printre angajații din educație cu privire la declanșarea grevei în școli

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Angajații din școlile sucevene vor fi chestionați cu privire la declanșarea unei greve generale începând cu data de 22 mai 2023.

Liderii sindicatelor din învățământ vor distribui chestionare în școli, în perioada următoare, respondenții trebuind să bifeze „Da” sau „Nu” la propunerea de a desfășura această formă de protest.

Sindicaliștii spun că această inițiativă a pornit de la mai multe nemulțumiri ale personalului din învățământ – personal didactic de predare, personal didactic de conducere, de îndrumare și control, personal didactic auxiliar și personal nedidactic.

Printre nemulțumiri, liderii sindicali amintesc de „salarizarea umilitoare a acestor categorii socio-profesionale”, ale căror salarii sunt poziționate în pătrimea inferioară a grilelor de salarizare, aceasta fiind cauza principală a deficitului de resursă umană calificată.

Neacordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și anomaliile existente în salarizarea personalului didactic de conducere, de îndrumare și control (ale căror venituri au rămas nemodificate în ultimii patru ani, fiind inferioare celor ale personalului didactic de predare) sunt alte argument pentru care este vizată greva din luna mai.

Nu este trecută cu vederea nici lipsa investițiilor în infrastructura școlară, dar și perpetua subfinanțare a sistemului de învățământ, reflectată în baza materială precară a celor mai multe unități școlare.

 

Solicitări

Având în vedere lista de nemulțumiri, sindicaliștii solicită majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate,plecând de la principiul ca salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic.

Alte revendicări se referă la: instituirea regulii indexării anuale a salariilorpersonalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic; acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.); creșterea anuală a investițiilor  în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației. 

„Întrucât acțiunile F.S.L.I., F.S.E. <SPIRU HARET> și F.N.S. <ALMA MATER> sunt puse în slujba intereselor membrilor acestora, vă propunem declanșarea grevei, începând din data de 22 mai 2023”, este mesajul liderilor sindicali.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sondaj printre angajații din educație cu privire la declanșarea grevei în școli.
 Vizualizări articol: 597 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sondaj printre angajații din educație cu privire la declanșarea grevei în școli0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei