Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 12 apr 2023 - Anul XXVIII, nr. 85 (8309)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Decizia tribunalului

Consilierii locali din Șcheia au votat creșterea ilegală a indemnizațiilor și salariilor din primărie și au încasat 6 luni sumele majorate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Respectarea legislației este opțională sau legea este interpretată pe plan local la nivelul Consiliului Local și Primăriei Șcheia, mai ales dacă este vorba despre beneficii financiare. Așa reiese dintr-o hotărâre adoptată de consilierii locali din Șcheia la începutul anului trecut, prin care au stabilit salariile de bază şi grilele de salarizare pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul primăriei, precum și indemnizațiile primarului și viceprimarului, implicit ale consilierilor locali, care primesc lunar 10% din indemnizaţia lunară a primarului.

Ca urmare a acestei hotărâri, angajații au primit salariile majorate timp de 6 luni, până când la controlul legalității actelor, în luna mai a anului trecut, Prefectura Suceava a sesizat situația, a atacat hotărârea în contencios administrativ solicitând anularea acesteia și intrarea în legalitate. La tribunal Prefectura a arătat că indemnizațiile primarului și viceprimarului, după care au fost stabilite celelalte indemnizaţii pentru salariaţii Primăriei Șcheia, au fost calculate cu încălcarea dispozițiilor legale în materie. Tribunalul Suceava a constatat că acţiunea Prefecturii este întemeiată, având în vedere că pentru primari şi viceprimari indemnizaţiile lunare pentru anul 2022 au fost înghețate la nivelul stabilit pentru luna decembrie 2019.

În noiembrie 2022, Tribunalul a hotărât anularea hotărârii de majorare a salariilor și indemnizațiilor, decizie care a fost atacă cu recurs de Consiliul Local.

 

Consilierii au decis că majorările votate de ei sunt îndreptățite pentru că în mediul privat a crescut salariul minim

Menționăm că începând cu luna iulie 2017, drepturile salariale ale personalului bugetar sunt cele prevăzute de Legea nr. 153/2017. Pentru funcționarii publici și personalul contractual din aparatul propriu al primarului și consiliului local, din instituțiile și serviciile publice de interes local din subordinea acestora, salarizarea personalului se face în baza acestei legi, condiția fiind să nu depășească indemnizația lunară corespunzătoare funcției de viceprimar. Pentru funcțiile de primar și viceprimar, indemnizațiile se stabilesc pe baza unor coeficienți care se înmulțesc cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, însă Guvernul a stabilit prin ordonanță de urgență ca indemnizațiile să rămână la nivelul stabilit pentru decembrie 2019, chiar dacă salariu minim brut s-a majorat.

În ciuda acestui act normativ, consilierii locali din Șcheia au decis, conform întâmpinării depuse la Tribunalul Suceava, că „este firesc” ca orice creștere a salariului minim „să se reflecte în mod corespunzător, dar și direct, atât în nivelul indemnizațiilor lunare” pentru primar, viceprimar și consilieri locali, cât și în nivelul drepturilor salariale pentru personalul bugetar din administrația publică locală, „cu atât mai mult cu cât salariații din mediul privat au beneficiat, inclusiv după 31 decembrie 2019, de majorarea succesivă a salariului minim”.

 

Salariile actuale din Primăria Șcheia

Consilierii locali din Șcheia au mai informat instanța că administrația locală „are alocări bugetare cu care poate susține creșterea salarială raportat la nivelul salariului minim pe economia națională garantat în plată aplicabil de la 1 ianuarie 2022”. În Primăria Șcheia lucrează 26 de funcționari publici, 18 funcționari contractuali, 11 polițiști locali și doi demnitari (primarul și viceprimarul). Salariile nete pornesc de la 2.200 de lei și ajung până la aproximativ 5.400 lei. Conform declarațiilor de avere, venitul anual de la primărie declarat de primarul din Șcheia a fost de 100.380 de lei și al viceprimarului de 65.712 lei. Polițiștii locali au salarii brute de la 4.160 de lei/lună (debutanți) la 6.788 de lei/lună, ca funcționar superior cu gradație 5.

Soluția de majorare a salariilor în primării este implicarea funcționarilor în implementarea proiectelor cu fonduri europene. O lege promulgată de președintele României în luna martie a acestui an permite acordarea unei majorări salariale de până la 50% personalului din instituţiile şi autorităţile publice nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile şi fonduri externe rambursabile, în implementarea Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, dar salariul funcționarului public implicat în proiecte, cu sporurile respective, de asemenea nu poate depăși nivelul indemnizației de bază a viceprimarului. Sporul pentru implicarea în astfel de proiecte poate fi primit și de viceprimar, dar numai pentru perioada cât durează implementarea proiectului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Consilierii locali din Șcheia au votat creșterea ilegală a indemnizațiilor și salariilor din primărie și au încasat 6 luni sumele majorate.
 Vizualizări articol: 1693 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Consilierii locali din Șcheia au votat creșterea ilegală a indemnizațiilor și salariilor din primărie și au încasat 6 luni sumele majorate5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei