Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 12 apr 2023 - Anul XXVIII, nr. 85 (8309)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6285 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Nicolae Romulus DARAMUS

Nicolae Romulus DĂRĂMUȘ


ECOLOGIA IUBIRII ȘI... VICEVERSA

Schimbarea la față (II)

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Era în martie 2021 când, șovăitor, ușa cabinetului s-a deschis: mișcată încet cât se poate, ca împinsă de curent… Într-un târziu, în crăpătura ei a apărut un chip… ”Ăsta-i ăla!...” - mi-am spus uluit, în vreme ce în încăpere,  zâmbind cercetător, îmi intrase un călugăr: ”M-ați cunoscut, dom’ doctor!...”-  făcu el zâmbind…  ”D-ha!...” – am rostit ca unei fantome, cu ochii cât cepele… Îmi închipui că aveam o față!... ”Văd că m-ați cunoscut!... Dar nu mai îs ăla!... Ce credeați?... Sunt ani…” – a adăugat el molcom, cu un soi de mândrie în glas.

Din ce ungher de memorie mi se iscase amintirea, nu știu… Trecuseră doisprezece ani… Prin cabinet mi se perindau  anual peste 3500 de pacienți… Pe unii îi țineam minte în amănunt, cu toate ale lor – de la problemele familiale, la beteșuguri – pe alții mai puțin… Pe câte unii, deloc.

De omul din fața mea – întâlnit demult, ca vai de capul lui – nu mi-am amintit vreodată. Niciodată!... Totuși, dacă singurul martor al întâlnirii – asistentul meu – m-ar fi întrebat în tot acest timp despre el, cred că  ”Se va fi stins,” ar fi fost pesemne răspunsul… Dar, subliniez: îl uitasem.

Iată însă că ochii aceia albaștri îmi rămăseseră în memorie – căci ei îmi grăiseră mai întâi atunci. Ca și acum… Mă uitam la el ca la un întors din morți, în vreme ce întregul amintirii, în amănunt – de la chip, la dialoguri - mă copleșise… Eram între două lumi.

El zâmbea, drept, drapat în hainele lui negre și tăcea… Fața i se întinsese, întinerită,  iar obrajii îi luceau; un roz discret – de  emoție,… de bucurie?... – invadându-i.

L-am invitat să șeadă și, neîntrebat, omul a continuat: ”Am plecat atunci la mănăstire… Pe loc am plecat, după vizita la dumneavoastră. M-a dus stăpânul… Și am rămas… N-a fost lesne!... Că la început îmi venea să tot plec…”. Și s-a pus pe povestit despre traiul lui acolo: despre ”ascultare” și rugăciuni. Despre ispite și chinul înfrânării… Îl auzeam, dar nu-mi trecea prin minte decât ”E o minune!”… ”Dumnezeu a făcut o minune”…

Nu l-am mai examinat, deși am fost tentat: să-i pun mâna pe burtă, să îi simt ficatul, dar tare anapoda ar fi fost: nu îmi venise ca pacient!... Plus că, de atâtea ori, contrar prezicerii mele, prinsese ghioceii primăverilor. (va urma)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Schimbarea la față (II).
 Vizualizări articol: 597 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Schimbarea la față (II)0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei