Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 12 apr 2023 - Anul XXVIII, nr. 85 (8309)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Vatra Dornei

Peste 9.300 de lei donaţi la spectacolul caritabil „De Florii, de la copii pentru copii”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Casa de Cultură „Platon Pardău” din Vatra Dornei a găzduit duminică, 9 aprilie, spectacol caritabil „De Florii, de la copii pentru copii”, organizat de Clubul Copiilor, Asociaţia „Plaiurile Dornelor”, Parohia „Sfântul Ilie” de pe strada Negreşti, în parteneriat cu Casa de Cultură şi Orion Media.

Evenimentul a reunit cele două generaţii de dansatori de la Clubul Copiilor Vatra Dornei, Ansamblurile „Balada Dornelor” şi „Plaiurile Dornelor”, solişti vocali şi instrumentişti şi, în premieră, cea mai mică orchestră din istoria instituţiei dornene de învăţământ nonformal - Orchestra mică „Balada Dornelor”. Formată din 14 copii cu vârste între 12 şi 14 ani, înscrişi la cercul de interpretare instrumentală, orchestra, îndrumată de profesorul Dorin Pardău, a deschis spectacolul la care au asistat peste 200 de dorneni şi nu numai.

Parohul Bisericii „Sfântul Ilie”, Victor Cîrceie, i-a îndemnat pe cei prezenţi să contribuie la strângerea de fonduri pentru Centrul de Tip Familial „Preot Mihai Negrea” deschis la Casa Vladimir.

„Floriile sunt despre dragoste, smerenie şi bunătate. Să dăruim, pentru ca Dumnezeu, care ni se dăruieşte necondiţionat, să ajungă în inimile noastre şi să ne binecuvânteze! Ca unul care cunoaşte toată activitatea de la Centru şi munca pe care preoteasa Iulia şi doamna Camelia, împreună cu tot colectivul de acolo, o depun, vă mulţumesc că v-aţi rupt din timpul dumneavoastră astăzi, în sfântă zi de Florii, și ați venit să facem o faptă bună împreună”, a fost îndemnul preotului Victor Cîrceie.

Evenimentul a fost transmis în direct pe Facebook, înregistrarea fiind disponibilă pe pagina Orion Media, cei care au urmărit spectacolul on-line fiind îndemnaţi de către prezentatorul spectacolului, Doru Bighiu, să facă donaţii în contul Asociaţiei Filantropice Creştine „Sfinţii Voievozi Mihail şi Gavril”: RO45RZBR0000060012128463, orice ajutor însemnând enorm pentru cei 12 copii care locuiesc permanent în Centrul deschis la Casa Vladimir.

 

Donaţie pentru copii instituţionalizaţi la Centrul „Preot Mihai Negrea”

La spectacolul de duminică au fost prezente familiile micilor artişti, dar şi dorneni care au dorit să facă o faptă bună şi să vadă munca celor peste 90 de copii angrenaţi în desfăşurătorul spectacolului. Accesul nu a fost condiţionat de plata vreunui bilet sau de o donaţie minimă, în urna amplasată la intrarea în sală fiind adunată suma de 9.304 lei. Fondurile obţinute au fost direcţionate Centrului „Preot Mihai Negrea”, copiii instituţionalizaţi în această instituţie de ocrotire aflându-se printre spectatori, alături de Iulia Negrea şi Camelia Zetu - coordonatoarele activităţii derulate de către Asociaţia Filantropică Creştină „Sfinţii Voievozi Mihail şi Gavril”.

„Activitatea noastră este mereu susţinută de către comunitatea locală şi am dorit ca prin acest demers să le oferim şi copiilor de la Centrul <Preot Mihai Negrea>, prin munca şi talentul nostru, al celor mai mici artişti din Ţara Dornelor, o bucurie, acum înainte de sărbătorile de Paşti. A fost şi un bun prilej pentru părinţi şi bunici să vadă evoluţia copiilor, unii dintre ei aflaţi la primul contact cu publicul spectator. Împreună cu colegul meu, Dorin Pardău, și cu întreaga echipă de la Clubul Copiilor, le mulţumim tuturor pentru implicare şi susţinere”, ne-a spus la finalul spectacolului profesorul Vasile Moroşan, directorul Clubului Copiilor Vatra Dornei.

 

Deşi provin din sistemul de protecţie socială, nimic nu îi împiedică să-şi urmeze visul

Preotul Mihai Negrea, de la Mănăstirea din Podu Coşnei, comuna Poiana Stampei,  și soţia sa şi-au dedicat viaţa copiilor orfani, proveniţi din familii cu situaţii materiale precare, dezorganizate şi fără vreun sprijin. În anul 2009, părintele Mihai Negrea a luat în grija sa primii copii. Pentru început le-a oferit o masă caldă, iar după puţin timp a hotărât să le ofere cazare, haine şi să-i poarte la şcoală, deoarece aceşti copii proveneau din medii defavorizate. Părintele a început cu 4 copii, ulterior numărul acestora a tot crescut, în timp preotul a devenind tată pentru zeci de copii. A crezut, a sperat şi a reușit să îi ofere, fiecărui copil în parte, tot ce era mai bun pentru el. Astfel, astăzi, Centrul se mândreşte cu copii care, datorită Părintelui, şi-au terminat o casa şi lucrează în domenii care le-au plăcut. Unul dintre copii a studiat la Facultatea de Inginerie Mecanică Fină şi a absolvit Doctoratul pe aceeaşi specializare. A reuşit să-și întemeieze o familie, s-a căsătorit cu un medic, are 2 copii cărora le oferă toată dragostea de care a avut parte din partea Părintelui şi a doamnei Iulia Negrea. Unul dintre copii este angajat în cadrul MAPN, o fată care a terminat Şcoala Postliceală Sanitară profesează ca asistent medical la Bistriţa, în cadrul Policlinicii Dorna Medical.

 

Povestea continuă și după trecerea la cele veșnice a părintelui Mihai Negrea

În anul 2017, după ce părintele Mihai Negrea a trecut la cele veşnice, soţia dumnealui a continuat frumoasa poveste pe care a început-o alături de soţul ei. Toţi copiii care se aflau în acel moment la Mănăstirea Podu Coşnei fiind mutaţi la Centrul Tip Familial „Preot Mihai Negrea” din Vatra Dornei, unde, cei mai mulţi locuiesc şi astăzi.

Rezultatele nu au încetat să apară şi cea mai mare bucurie a fost când unul dintre copii a intrat la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti - specializarea Designer Vestimentar, fratele său a fost şef de promoţie la Şcoala Gimnazială Nr. 4 Vatra Dornei, apoi a reuşit să promoveze examenul de capacitate cu o medie foarte mare, 9,50. În ciuda faptului că provine dintr-un regim de protecţie socială, nimic nu l-a împiedicat să-şi urmeze visul şi a fost admis la Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc. Un alt băiat, absolvent de liceu, este elev în anul II la Şcoala Postliceală Sanitară „Ţara de Sus” Vatra Dornei şi doreşte să devină asistent medical, iar mai apoi să urmeze cursuri care îl vor ajuta să devină paramedic. 

În acest moment, Asociaţia Filantropică Creştină „Sfinţii Voievozi Mihail şi Gavril” este licenţiată şi acreditată funcţional ca Centru Tip Familial „Preot Mihai Negrea” şi Cantina Socială. În cadrul centrului de plasament se află 12 copii care locuiesc în permanenţă, beneficiază de asistenţă socială şi psihologică, educaţie, sprijin şi suport material. Lor li se adaugă alţi copii din familii cu o situaţie materială precară, care primesc o masă gratuită şi asistenţă pentru a-şi face temele.

Nu în ultimul rând, copiilor nu le lipsesc niciodată dragostea şi înţelegerea doamnei Iulia Negrea, care face tot posibilul pentru a le oferi copiilor cele mai bune condiţii de trai, pentru a nu se simţi diferiţi de ceilalţi copii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 9.300 de lei donaţi la spectacolul caritabil „De Florii, de la copii pentru copii”.
 Vizualizări articol: 681 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 9.300 de lei donaţi la spectacolul caritabil „De Florii, de la copii pentru copii”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei