Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 dec 2022 - Anul XXVII, nr. 300 (8217)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Părerea lui Dan

Ce-i trebuie României?

Reagan a spus: „Sărăcia este cea mai corectă pedeapsă pentru prostie”, lucru valabil la nivel individual, de grup sau național! Acțiunile și atitudinea prostului, mai ales a celui în funcție de decizie, sunt ca o invitație pentru cei fără scrupule să-l „țepuiască”! România a fost „proasta Europei”, sub acest aspect, de multe ori, excepțiile fiind în perioadele unor voievozi (puțini!) și ale primilor regi ai țării! Și perioada comunistă a promovat prostia sub acoperire ideologică, generând sărăcie și lipsuri generale! Celor care spun că Ceaușescu a trebuit să facă sacrificii (cine le-a făcut, în fapt?) pentru a plăti datoria, le-aș pune întrebarea: „Cine a făcut împrumuturile și în ce s-au investit de n-au produs profit?”

Sărăcia actuală, mai redusă după aderarea la UE, este generată de conduceri neprofesioniste, decizii după ureche, acceptarea tuturor „indicațiilor prețioase” de „afară” fără analizarea efectelor, dar și de eternul „dar” al furtișagului!! Și asta în condițiile în care resursele, sub toate aspectele, ne-ar permite o poziție incontestabil mai înaltă în ierarhia națiunilor!

Oportunitățile actuale, generate de crizele din energie, alimentație, dar și de blocarea rutelor de transport marfă est-vest și retur, ar trebui valorificate.

S-a abandonat ideea de a transforma România într-un centru (hub) energetic al Europei de sud-est prin întârzierea (la comanda cui?) a punerii în valoare a rezervelor de gaz din Marea Neagră și din Câmpia Română (Buzău și nu numai). Nu s-au conectat hidrocentrale construite  la sistemul național (peste 90%), s-au închis termocentrale (care în Vest funcționează din plin!) și din exportatori net de energie electrică am devenit importatori! Și se vorbea de un cablu submarin pentru exportul spre Turcia!! Nu poate fi doar prostie și incompetență! Cine vrea să fim importatori de gaz, petrol? Estul! Pentru energie electrică ne „căciulim” la vecini și plătim cel mai mult din UE! Deci, sărăcim!!

Potențialul agricol este folosit în mod redus și puțin (sau deloc) rentabil! Irigațiile stagnează, în cel mai bun caz și nu se extind (vezi Siret – Bărăgan ce ar acoperi cea mai secetoasă câmpie!) și le înlocuim cu slujbele preoților pentru ploaie! Iar recolta obținută o exportăm ca o colonie din secolul XIX, sub formă de materie primă și apoi importăm produse finite, de la ulei comestibil, paste făinoase până la carnea de porc! Cine ne vrea proști și în consecință săraci? „Oculta mondială” sau prostia națională?

Realitatea actuală, generată de blocarea rutelor clasice de export ale Ucrainei, arată ce potențial uriaș are țara prin situarea la Marea Neagră și ca parte a culoarului Dunăre – Main – Rin! Fără a mai vorbi de rutele terestre: auto (fără o autostradă cap – coadă!) și căile ferate care permit o viteză de deplasare ca în 1900!! Cine a blocat construcția de autostrăzi? Americanii au stat doi ani cu „arma la picior” și echipa Băse nu a dat ordin de începere a lucrărilor pe autostrada Transilvaniei! Și am plătit penalizări! A fost tras la răspundere cineva?

Am arătat doar trei domenii în care am excelat (și continuăm) în prostie și deci sărăcie! De aici trebuie pornit, dacă vrem să fim bogați, în rând cu cei din UE! Avem nevoie de conducători care trebuie să ia „taurul de coarne” , că până acum „am tras mâța de coadă”. Avem specialiști pentru a promova politici economice, dar nu sunt ascultați! Sau angajați consultanți UE și renunțați la „asasinii economici” de aici sau de aiurea!!

Pe „acasă” am aflat că Lungu și Flutur vor candida din nou! Și vor câștiga! Ajutați și de opoziție.

Întreb autoritățile locale în ce condiții funcționează sau nu fântânile arteziene? Și pe ploaie, și noaptea când nu le admiră nimeni!

Dan Strutinschi

P.S.  Un cetățean și-a aruncat televizoarele pe geam și a fost internat la Socola! De ce nu cei care urmăresc minunatele programe??

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ce-i trebuie României?.
 Vizualizări articol: 565 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ce-i trebuie României?0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei