Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 dec 2022 - Anul XXVII, nr. 300 (8217)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

S-a schimbat percepția

Au început să apară demisii în număr semnificativ din Poliția Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Atractivitatea meseriei de polițist dă semne serioase de diminuare, mai ales în rândul subofițerilor care fac munca operativă, de teren, și care văd că veniturile lor din salarii și sporuri nu au mai crescut, în timp ce volumul de muncă și cerințele imperative ale șefilor sunt tot mai numeroase. Comparația se face de obicei cu angajați de pe la instituții ale Statului, care au salarii mai mari și au parte de un program normal de lucru și de mult mai puțină răspundere sau riscuri.

Scăderea interesului s-a văzut lesne și la sesiunea de admitere la școlile de agenți de poliție din toamna acestui an.

De exemplu, la Şcoala de Agenţi de Poliţie ”Vasile Lascăr” Câmpina, pe 1.340 locuri au fost 1.832 candidați, respectiv 1,36 candidați pe loc, în timp ce la Școala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu” Oradea, concurența a fost și mai mică, respectiv 1,14 candidați pe loc. Asta în condițiile în care acum câțiva ani au fost sesiuni și cu câte 7 candidați pe loc, la depunerea dosarelor. 

Evident că o ”concurență” atât de redusă înseamnă și o calitate redusă a viitorilor polițiști. Nu mai există criterii de sex, înălțime, iar la capitolul probe fizice s-au făcut de asemenea multe compromisuri.

 

Au plecat prin demisie patru polițiști și o angajată din rândul personalului contractual

Problema era un reală și dovadă în acest sens este că în ultimele luni cinci angajați ai Inspectoratului de Poliție Județean Suceava și-au înaintat demisiile. Este vorba în special de tineri care și-au dat seama, după câțiva ani în uniformă, că situația nu este prea roz. Salariile sunt relativ mici pentru subofițeri, 3.200-3.500 de lei cu tot cu normă de hrană pentru un agent de poliție debutant (pentru cei care fac muncă operativă, intervin la evenimente și au program în ture) și foarte mici pentru personalul contractual gen secretară, informatician etc.

Printre cei care au demisionat se află șeful de post al unei comune din zona arondată Poliției Vatra Dornei, un polițist de la Solca și secretara Poliției Vatra Dornei. 

Alți polițiști de prin județ se află prin concedii de creștere a copilului ori în concedii medicale, dintre aceștia unii fiind în prag de a lua decizia de a-și da demisia.

 

Pregătirea sumară și precară din școală pune la grea încercare tinerii polițiști 

Cei mai mulți polițiști spun că salariul este prea mic în raport cu munca, riscurile, dar și cu restricțiile privind posibilitatea de a obține alte venituri. Dacă cei care au deja 10-15 ani de poliție nu prea mai iau în calcul demisia, pe premisa că vor putea ieși la pensie după 25 de ani de muncă, cei noi, foarte tineri, sunt cei mai tentați și dispuși să plece.

Sigur, decizia este a fiecăruia și au fost și cazuri în care tineri sau tinere și-au dat seama că pur și simplu această meserie nu este pentru ei. Asta din cauză că în ultimii ani, de pandemie, școala de poliție s-a făcut mai mult online, iar perioada de pregătire a fost extrem de scurtă. În multe cazuri, ”pregătirea” s-a făcut direct la locul de muncă, la postul de poliție la care a fost arondat agentul de poliție.

Unii polițiști și polițiste pur și simplu nu sunt pentru această meserie, iar atunci când au dat de un caz mai delicat au clacat.

 

Cel mai grav semnal vine din școlile de poliție

Referitor la această temă, comisarul-șef Marius Ciotău, președintele Corpului Național al Polițiștilor, organizația Suceava, a subliniat că semnalele sunt clare pornind de la concurența slabă, inexistentă practic, de la ultima sesiune de admitere în școlile de agenți de poliție.

”De acolo pornește semnalul cel mai important pe care ar trebui să-l perceapă cei din conducerea ministerului și nu numai. Dacă nu se iau măsuri vor fi probleme de personal și mai acute decât acum, când și așa suntem insuficienți în raport cu situația operativă.

Dacă acum trei ani de zile eram la un nivel acceptabil de salarizare, să zicem, acum cu inflația și situația actuală nu mai avem cum fi mulțumiți. Legea salarizării nu a fost aplicată nici acum, iar norma de hrană nu s-a mai modificat de ani de zile”, a declarat Marius Ciotău.

 

Situații limită și acțiuni tot mai grele și periculoase în trafic

Ofițerul a subliniat și că polițiștii mutați la cerere nu beneficiază nici de decontarea chiriei ori a carburantului pentru transport, ceea ce le face situația financiară chiar critică.

”Pentru un polițist de la o secție rurală, de exemplu, munca este foarte multă, sunt de soluționat foarte multe dosare și petiții, iar munca de teren este tot mai dificilă, cu situații limită, scandaluri și cu foarte mulți șoferi care nu opresc la semnal și care sunt băuți sau sub influența unor substanțe interzise, cum se întâmplă tot mai des. Oricât am fi criticați sau înjurați, munca de polițist este grea, riscantă și supusă unui oprobriu public tot mai greu de îndurat de mulți dintre colegi”, a transmis Marius Ciotău.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Au început să apară demisii în număr semnificativ din Poliția Suceava.
 Vizualizări articol: 5639 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 6 voturi
Au început să apară demisii în număr semnificativ din Poliția Suceava3.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei