Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 dec 2022 - Anul XXVII, nr. 296 (8213)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dosar DNA, episodul V

Radu Obreja, trimis în judecată într-un nou dosar, alături de 25 de inculpați, pentru mită de 118.000 de euro

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procurorii de la DNA, Serviciul Teritorial Suceava, au anunțat că au trimis în instanță un al cincilea dosar privind fapte de corupție legate de eliberarea permiselor de conducere de către Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Suceava. Este încă un dosar de mare amploare, cu 25 de inculpați: fostul șef Radu-Ionuț Obreja, un subaltern, plus 23 de persoane fizice, administratori ai unor școli de șoferi și instructori auto în special, care ar fi fost intermediari la luarea de mită (complici) și la spălarea banilor.

Radu Obreja este trimis în judecată în acest nou dosar pentru infracțiunile de luare de mită în formă continuată și instigare la spălarea banilor. Al doilea ofițer trimis în judecată este Gheorghe Ionel Perijoc, la data faptelor agent de poliție la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, pus sub acuzare pentru comiterea infracțiunii de complicitate la luare de mită în formă continuată. Acesta este acuzat că era intermediar în șpăgile de la candidați, pentru Radu Obreja

Acest dosar face referire la 70 de persoane care ar fi obținut permisul fraudulos, în septembrie 2020, în schimbul unor sume de bani. Candidații ar fi dat mită pentru a trece la proba teoretică, în total fiind vorba de aproape 120.000 de euro, bani destinați, spun procurorii DNA, șefului Radu-Ionuț Obreja.

 

Candidații fie primeau răspunsurile corecte, fie intrau în sală cu echipamente audio/video pentru fraudare

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
”În perioada 7-18 septembrie 2020, inculpatul Obreja Radu, în calitatea menționată mai sus, prin intermediul inculpatului Perijoc Gheorghe Ionel, ar fi primit, cu titlu de mită, de la un număr de 70 de candidați, suma totală de 118.000 euro, pentru a îndeplini un act contrar îndatoririlor de serviciu, respectiv să comunice candidaților răspunsurile corecte aferente examenului teoretic pentru obținerea permisului de conducere sau să permită acestora să pătrundă în sala de examinare cu echipamente tehnice de comunicare ori înregistrare audio/video utilizate.
În perioada 2017-2020, inculpatul Obreja Radu a determinat mai multe persoane din anturajul său (cercetate în prezenta cauză) ca, în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a sumelor de bani obținute în modalitatea de mai sus, să dețină, să schimbe, să transfere sau să folosească sumele totale de 1.330.000 euro și 246.500 lei. De asemenea, persoanele respective ar fi încheiat acte juridice, în temeiul cărora au achiziționat pe numele lor, dar pentru inculpatul Obreja Radu-Ionuț, mai multe bunuri imobile (terenuri, apartamente, case sau spații comerciale în valoare totală aproximativă de 1.809.465 euro) și bunuri mobile (trei autoturisme, în valoare totală aproximativă de peste 80.000 euro)”.
Și acest dosar a fost disjuns, având în vedere dimensiunea infracțională și numărul mare de persoane implicate în întreaga procedură de examinare.
În acest moment, se mai desfășoară cercetări pentru fapte legate de fraudarea probei practice a examenului, urmărirea penală continuând într-un dosar separat. Așadar, DNA dă de înțeles că mai are de trimis în instanță dosare.
În dosar a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra următoarelor sume de bani și bunuri aparținând inculpatului Radu-Ionuț Obreja, după cum urmează: 123.220 euro, 1.003 dolari americani, 180 lire sterline și 107.900 lei, ridicate de la domiciliul inculpatului Radu-Ionuț Obreja, 46 de bunuri imobile (apartamente, terenuri, spații comerciale), 3 autoturisme, 21 ceasuri de lux, bijuterii (36 de piese).

 

Lista completă a celor 25 de inculpați

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava.Lista completă a celor 25 de inculpați care vor fi judecați la Tribunalul Suceava are următoarea componență: Radu-Ionuț Obreja, Gheorghe Ionel Perijoc, Florin Bolohan, Silviu Lucian Pandelea, Ioan Lungu, Ion Adorel Cocervan, Costică Boicu, Ion Amaftioaie, Bilius Pribeagu, Nicolae Ungurean, Toader Viorel Ciobîcă, Cezar Covaliu, Petru Mandici, Gavril Grigorean, Florin Vasile Blaga, Mihai Macarie, Dumitru Marcel Avasilică, Sidor Jucan, Mihai Chiseliciuc, Mircea Cajvanariu,  Liliana Ene (fostă Obreja), Mircea Ene (fost Obreja), Vasile Ianovici, Maria Socoliuc și Nicolai Gavrilovici.   

Toți inculpații se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o sentință definitivă a judecătorilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Radu Obreja, trimis în judecată într-un nou dosar, alături de 25 de inculpați, pentru mită de 118.000 de euro.
 Vizualizări articol: 1142 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Radu Obreja, trimis în judecată într-un nou dosar, alături de 25 de inculpați, pentru mită de 118.000 de euro0.05

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei